Σουηδία: miss υφήλιος ή όχι;

Φτάνει η ιδανική ζωή να καλύψει το κρύο και την έλλειψη ηλίου; Πίνουν όντως τόσο πολύ οι Σουηδοί; Είναι «κρύοι», όπως πολλοί τους αποκαλούν; Είναι όντως τόσο πλούσιοι;

Με αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά ξεκίνησα για το Erasmus στη Σουηδία. Δεν ήξερα τι με ώθησε τόσο πολύ να πάω εκεί και όχι σε κάποια άλλη χώρα. Αυτό το άγνωστο, το σκανδιναβικό όνειρο;

Επισκέφτηκα πολλά μέρη της Σουηδίας, καθώς έμεινα εκεί για μήνες. Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Λουντ (όπου και έμενα) και άλλα πολλά γραφικά χωριουδάκια. Δε θα μακρηγορήσω βομβαρδίζοντας σας με τουριστικές πληροφορίες - κτήρια, μνημεία, πύργοι, Vikings και τα συναφή. Ενδιαφέροντα μεν, αλλά  δεν είναι αυτό το αντικείμενο ούτε ο σκοπός μου - ξεφυλλίστε ένα ταξιδιωτικό οδηγό που τα λέει καλύτερα. Θα σας μιλήσω για σκέψεις, συναισθήματα, ανθρώπους, εμπειρίες. Βέβαια, είναι τόσα πολλά όσα θέλω να μοιραστώ μαζί σας, που απλά προτίμησα να σας χαρίσω πληθώρα εικόνες, ώστε κάνοντας τες κτήμα σας, να ταξιδέψετε κι εσείς - έστω με την σκέψη!

Χαρούμενοι άνθρωποι. Οι Σουηδοί είναι άνθρωποι χαμογελαστοί. Όσο πιο νότια, τόσο πιο πρόσχαροι. Καθημερινά στο σούπερ μάρκετ, η όμορφη κοπέλα στο ταμείο μου χαμογελά, μου μιλά και κυρίως… με κοιτά στα μάτια! Στην Ελλαδίτσα μας πλήρης αδιαφορία - αν είσαι τυχερός και δεν σε κοιτάξουν άγρια ή απειλητικά! Βέβαια, με τέτοιο μισθό και σύστημα, έχουν λόγο να είναι άκεφοι αυτοί οι άνθρωποι; Αντίθετα, είναι πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να σου δώσουν οδηγίες, να σε βοηθήσουν. Διαγράφεται μια γαλήνη στα πρόσωπα τους, η οποία προβάλλεται και σε εσένα τον ίδιο, γεμίζοντας σε θετική ενέργεια. Και σαφώς, οι άνθρωποι δεν είναι ψυχροί όπως τους αποκαλούν - ίσως λίγο κλειστοί. Το δικαιολογώ όμως, λόγω του καιρού. Όταν έξω κάνει τόσο κρύο, είναι αναμενόμενο ο κόσμος να βιάζεται και να μην είναι τόσο κοινωνικός, πράγμα που εν συνεχεία αντικατοπτρίζεται στις καθημερινές τους συναναστροφές, ακόμη και σε κλειστούς χώρους.

Ομορφιά. Δεν αστειεύομαι - είναι όλοι όμορφοι σε αυτή την χώρα! Περπατάς στο δρόμο και γεμίζεις αγαλλίαση! Όπου κι αν κοιτάξεις σχεδόν, θα δεις ξανθά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και γενικότερα όμορφα πρόσωπα. Η αισθητική ισορροπία όμως δε περιορίζεται αποκλειστικά στους ανθρώπους - επεκτείνεται και στα τοπία. Πράσινο, κεραμιδί σπιτάκια, καθαροί δρόμοι, λίμνες - τις οποίες θα συναντήσεις συχνά. Περπατώντας μοναχά σε οποιοδήποτε δρομάκι της χώρας, το οπτικό σου αισθητήριο χορταίνει τόσο όσο παρατηρώντας έναν όμορφο πίνακα του Πικάσο!

Σύστημα πρόνοιας & εκπαίδευσης. Εδώ, τολμώ σχεδόν να διαψεύσω τον Πλάτωνα. Η ιδανική «Πολιτεία» του μπορεί να μην είναι μια ουτοπία και τελικά να εφαρμοστεί… στη Σουηδία! Σύστημα, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες. Όπου κι αν βρεθείς, θα μείνεις έκπληκτος από την εξυπηρετικότητα! Το έχω ζήσει - πιστέψτε με! Βέβαια, όλα αυτά συνοδεύονται από κάποια ακρίβεια. Ταυτόχρονα όμως, κι από ένα υψηλότερο εισόδημα!

Αλκοόλ. Ένα φλέγον ζήτημα. Το αλκοόλ στη Σουηδία μπορείς να το αγοράσεις μόνο σε ένα ειδικό μαγαζί που θυμίζει τις ελληνικές κάβες, το System Bolaget. Απαγορεύεται η πώληση του σε άλλα μέρη - ακόμη και στο ίδιο το σούπερ μάρκετ, όπου θα βρεις μόνο μπύρες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και μη αλκοολούχο κρασί. Και εννοείται πως δείχνεις την ταυτότητα σου για να ψωνίσεις, αφού αν είσαι κάτω των είκοσι, απαγορεύεται. Το κακό είναι πως το συγκεκριμένου τύπου μαγαζί έχει περιορισμένες ώρες λειτουργίας το Σάββατο, ενώ την Κυριακή όπως και κατά τη διάρκεια των γιορτών μένει κλειστό. Παράλληλα, τα καταστήματα αυτά είναι πολύ περιορισμένα σε αριθμό. Φανταστείτε ανθρώπους κάθε ηλικίας να συνωστίζονται στο χώρο αυτό με μια βιασύνη και μηχανικότητα, προκειμένου να εξασφαλίσουν όλες τις προμήθειες για τις επόμενες ήμερες. Πρέπει να το προγραμματίσουν ότι το σαββατοκύριακο θα πιουν πολύ - καθότι αλλιώς δε θα βρουν. Μια εικόνα καθημερινής φρίκης! Ναι, είναι αλήθεια: οι Σουηδοί πίνουν πολύ. Περισσότερο τρομακτικός όμως, είναι ο τρόπος που πίνουν: γρήγορα, χωρίς φαγητό, όρθιοι - ώστε να ξεκινήσουν τη βραδιά τους με κέφι! Αξίζει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό τους cider, ποτό από φρούτα (κυρίως μήλα) και αλκοόλ.

Το «σνους» (snus). Είναι προϊόν καπνού που πωλείται χύμα ή σε σακουλάκια, τα οποία τοποθετείς ανάμεσα στα ούλα σου και το πάνω χείλος. Παράγεται από καπνό, νερό, αλάτι και διάφορες αρωματικές ύλες και είναι το «εναλλακτικό» τσιγάρο για αυτούς, καθώς δεν ενοχλείς τους γύρω σου με την μυρωδιά - επομένως είναι πιο διακριτικό. Είναι παράνομο σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Σκανδιναβία.

Fika. Έτσι αποκαλούν οι Σουηδοί το coffee-break τους, που συνοδεύεται πάντοτε με κάτι γλυκό. Είναι ιερή στιγμή για αυτούς! Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εμμονή με τον καφέ - δεν είναι λίγες οι φορές που θα τους δεις να πίνουν στις δώδεκα το βράδυ. Ας μη ξεχνάμε επίσης και το lunch τους στις 12 το μεσημέρι, οπότε μέχρι και οι γραμματείες των πανεπιστημίων είναι κλειστές.

Γλώσσα. Αρκετά μουσική γλώσσα με ιδιαίτερο τονισμό, ανήκει στην ομάδα των βόρειων γερμανικών γλωσσών. Η σουηδική είναι επίσημη γλώσσα στην Φινλανδία (πλάι στα φινλανδικά), ενώ η Σουηδία ως κράτος στερείται θεσμικώς επίσημης γλώσσας. Το γνωρίζατε;

Ποδήλατο. Χαρακτηριστική εικόνα της Σουηδίας. Συχνά, θα βρεις περισσότερη κυκλοφοριακή κίνηση στους ποδηλατοδρόμους - από τους οποίους είναι γεμάτη η Σουηδία, παρά στους δρόμους! Ο σεβασμός στον ποδηλάτη πολλές φορές ξεπερνά ακόμη και τον σεβασμό στον πεζό.

 Έλλειψη ηλίου, πολύ κρύο, λίγες ώρες φωτεινές μέσα στη μέρα, ε και; Ατμοσφαιρικό θα έλεγα, παρά καταθλιπτικό! Στην Ελλάδα έχουμε πολλά περισσότερα προβλήματα για να μελαγχολούμε - τα χρήματα και την ανεργία για παράδειγμα! Το κρύο το συνηθίζεις, τους ίδιους τους κατοίκους θα τους δεις να ντύνονται αρκετά ελαφριά, ενώ εσύ θα μοιάζεις με κρεμμυδάκι! Επιπλέον, ας μη παρακάμπτουμε το βόρειο Σέλας, που είναι κάτι παραπάνω από μαγεία!

Φτάνουν αυτές οι εικόνες για να γνωρίσετε τέλεια την Σουηδία; Όχι - οπότε επισκεφτείτε την και θα με θυμηθείτε! Εγώ πάντως έζησα μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου εκεί!

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review