Τα 7 θαύματα της Πόλης

Κι ενώ οι περισσότερες πόλεις της Τουρκίας δε παραπέμπουν σε τίποτα από τη δύναμη που φέρει αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια (παρακάμπτοντας τα φετινά σκάνδαλα), από τα στενά του Βοσπόρου ξεπετάγεται αυτή η πόλη. Μας θυμίζει πως είναι εδώ. Μια πόλη που φυλά το 3ο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, σε μια χώρα που μπορεί σίγουρα να τη θεωρεί διαμάντι της.

Πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης. Η μοναδική σύμπτυξη της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής χαρίζει στην πόλη μια μοναδική ομορφιά.

Εδώ, μπορεί κανείς να βρει απίθανα πράγματα να πει. Ορισμένα όμως, σίγουρα δε μπορούν παρά να μείνουν αξέχαστα.

Ένα από αυτά είναι το μπλε τζαμί. Ένα πραγματικό κόσμημα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με διάχυτη χρωματική μαγεία και σχέδια που σου κόβουν την ανάσα!

Ένα κομμάτι του Μπλε Τζαμιού από το εσωτερικό του.

Η Αγία Σοφία δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα με τα θαύματα της Πόλης. Επιβλητική, μαγευτική και αξιοσέβαστη από Χριστιανούς και μη - κόντρα σε απόψεις πολλών που πιστεύουν πως όχι. Ωστόσο, η θρησκευτική αντιπαράθεση δε θα μας απασχολήσει για την ώρα. Η ομορφιά είναι ομορφιά, ανεξαρτήτου “πιστεύω”.

Η πλατεία Ταξίμ, ιστορική πια πλατεία, αφού οι περισσότερες επαναστάσεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία έχουν πλέον την καρδιά τους σε αυτό το μέρος, όπου και δε λείπει ποτέ η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Το  Γενί Τζαμί. Εδώ, δε μιλάμε για απλή αρχιτεκτονική, αλλά περισσότερο για τη  θέα που μπορεί κανείς να απολαύσει. Άλλωστε, μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις!

Η Γέφυρα του Βοσπόρου.

Μα πώς μπορεί μία γέφυρα να συγκρατεί κάτι το τόσο όμορφο; Χμμμ, μα δεν είναι μια απλή γέφυρα. Είναι μία γέφυρα που το βράδυ αλλάζει χρώματα! Κι  επειδή για ακόμη μια φορά τα λόγια μοιάζουν περιττά, ιδού του λόγου το αληθές:

 Το Grand Bazaar και το παζάρι των μπαχαρικών.

Μόλις φάγατε; Τότε σίγουρα μην μπείτε στο παζάρι των μπαχαρικών! Θα ξαναφάτε αμέσως και μάλλον περισσότερο από πριν! Δε μιλάμε για ένα απλό παζάρι, αλλά για το μεγαλύτερο πάρτι μυρωδιών που θα ζήσετε ποτέ! Μια μαγική ατμόσφαιρα που δε θα συναντήσετε πουθενά αλλού!

Όσο για το Grand Bazaar,  το όνομα του το προλογίζει ήδη από μόνο! Σίγουρα το μεγαλύτερο παζάρι που θα βρεθείτε ποτέ, κυριολεκτικά ...και μη! Αν σκεφτήκατε κάποτε να δοκιμάσετε το ταλέντο σας στις διαπραγματεύσεις, εδώ είναι η ευκαιρία! Πόσο καλά μπορείτε να παζαρέψετε μια τιμή; Οι τιμές μπορούν να κατέβουν ακόμα και 10(!) φορές χαμηλότερα, με το σωστό χειρισμό ενός έξυπνου διπλωμάτη.

Κράτησα το καλύτερο για το τέλος - προσωπικά, το θεωρώ αγαπημένο.

Η γέφυρα του Γαλατά. 

Πανέμορφη γέφυρα. Από πάνω δρόμος, κι από κάτω μαγαζάκια για φαγητό, καφέ, ναργιλέ. Πριν από όλα όμως, η φανταστική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Όσο ήταν δυνατό, η παρακάτω φωτογραφία αποτυπώσε μια στιγμή, ένα κομμάτι του χρόνου. Το παρακάτω “διαμάντι” - όπως και όλες οι φωτογραφίες πλην αυτής της γέφυρας του Βοσπόρου, είναι ακατέργαστο.

Φυσικά η Πόλη δεν περιορίζεται μονάχα σε αυτά! Αλίμονο άλλωστε, αν θα μπορούσε κανείς σε ένα ταξίδι να δει τα πάντα. Οι άνθρωποι ευγενέστατοι και πολύ φιλικοί. Και κάθε κομμάτι της πόλης διαφορετικό. Αν κατευθυνθείτε προς το πανεπιστήμιο της Ρούμελης, θα δείτε ένα ολότελα διαφορετικό πρόσωπο της κοινωνίας.

Αρκετά με τα λόγια όμως. Εξάλλου ο,τι και να διαβάσει κανείς, θα πρέπει να το δει με τα μάτια του για να το αισθανθεί και να το πιστέψει.

Καλό ταξίδι λοιπόν στους πιστούς!

 

~Αυγερινός

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review