Νάξος: συνοπτική περιπλάνηση στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Το καλοκαίρι του 2014 τελείωσε παίρνοντας μαζί του όμορφες στιγμές και αναμνήσεις που το στιγμάτισαν - και που μας δίνουν δύναμη ν' ανταπεξέλθουμε τον χειμώνα! Το παρόν άρθρο μνημονεύει ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, τη Νάξο, το φετινό μου καλοκαιρινό προορισμό.

 

Φτάνοντας στο λιμάνι της Νάξου, τα μάτια πέφτουν στην Πορτάρα, τα απομεινάρια δηλαδή του ναού του Απόλλωνα, που ήταν συνδεδεμένος με τις ιερές τελετές ενός άλλου νησιού, της Δήλου. Σκαρφαλώνοντας στο βουνό που βρίσκεται η Πορτάρα, αγναντεύεις όλο το νησί πιάτο!

Έπειτα, δε γίνεται να βρεθείς στη Νάξο και να μη κάνεις τη βόλτα σου στο κάστρο της. Ως προς την αρχιτεκτονική του θυμίζει μεσαιωνική πόλη, κι αυτό διότι το 1207 ο Ενετός Μάρκος Σανούδος, ο κατακτητής του νησιού γκρέμισε τη μέχρι πρότινος αρχαία ακρόπολη του νησιού και την έχτισε ξανά με βάση τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Παραδόξως, τους κίονες από την αρχαία ακρόπολη τους χρησιμοποίησε για να στηρίξει το σπίτι του. Εκεί που έχτισε το σπίτι του, σήμερα στεγάζεται ένα κατάστημα με χειροποίητα είδη, αλλά και υαλικά και παλαιά είδη δυσεύρετα πλέον στις ημέρες μας.

 

Βρισκόμενος στην καστρούπολη, αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο & το Ενετικό Μουσείο του νησιού. Στο κάστρο, μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στα όμορφα μαγαζιά με τουριστικά είδη, είτε να φάει στα γραφικά εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού - ή ακόμη να πιει το ποτάκι του στα μπαράκια του κάστρου!

 

 

Περνώντας τις διακοπές σου στο κυκλαδίτικο νησί, δε γίνεται να μη κάνεις μια βόλτα στο όμορφο λιμάνι του. Το λιμάνι του νησιού είναι κατάλληλο για να περπατήσει κανείς και να αγναντέψει το πέλαγος, χαζεύοντας παράλληλα τα αραγμένα καράβια. Επίσης, μπορεί να πιει τον καφέ του στα όμορφα cafe - είτε τα ποτάκια του στα γύρω μπαράκια! Για τους λάτρεις της ροκ μουσικής, υπάρχει ένα μπαρ που παίζει αμιγώς ροκ κομμάτια - η μόνη παρέκκλιση στη ροκ playlist είναι τα τραγούδια του βασιλιά της pop. Για εκείνους βέβαια που η διασκέδαση είναι συνώνυμο της ορθοστασίας, του αχαλίνωτου χορού, και τα ακούσματα τους στρέφονται κατά βάση στις νέες κυκλοφορίες, υπάρχει το club Ocean, του οποίου η playlist περιλαμβάνει καλοκαιρινά κομμάτια - τόσο σύγχρονα όσο και παλαιότερα, παρεκκλίνοντας ακόμη στη rap μουσική. Γενικότερα, σε αυτό τον τόπο δε θα μείνεις απογοητευμένος στη διασκέδασή σου!

 

Μιλώντας για νησί, κατά την επίσκεψή του κανείς θα κολυμπήσει στις όμορφες παραλίες της - ενδεικτικά μπορεί να κολυμπήσει στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στη χώρα του νησιού, στον Άγιο Προκόπιο, στην Αγία Άννα και την Πλάκα, οι οποίες απέχουν χιλιομετρικά 1500m ο Άγιος Προκόπιος και η Αγία Άννα και 2500m η Πλάκα. Όσοι δε διαθέτουν αυτοκίνητο, μπορούν να μεταβαίνουν στις παραλίες που βρίσκονται μακριά από τη χώρα με λεωφορείο, το οποίο περνά από επιλεγμένα σημεία ανά μισή ώρα, με προσιτή τιμή εισιτηρίου.

 

Παρέχεται η δυνατότητα του γύρου του νησιού (χώρα & χωριά) με 25 ευρώ ανά άτομο. Ακόμη, διοργανώνονται κρουαζιέρες σε κοντινά κυκλαδίτικα νησιά, όπως στο Κάτω Κουφονήσι, στην Σχοινούσα, στη Δονούσσα, στη Μύκονο, στην Πάρο κ.α.

 

Μένοντας στη Νάξο, οφείλει κανείς να δοκιμάσει το παραδοσιακό ποτό της, το κίτρον.  Το κίτρον είναι αρκετά εύγευστο, και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι τα διαφορετικά του χρώματα. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει κίτρον με πράσινο χρώμα, με λευκό, είτε με κίτρινο. Προσωπικά, προτείνω το κίτρον με κίτρινο χρώμα, καθότι είναι κάπως βαρύτερο από τα υπόλοιπα και αφήνει στο τέλος μια κάψα στο ουρανίσκο!

Εναλλακτικά, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τη ρακή - επίσης παραδοσιακό ποτό του νησιού, και μάλιστα σε αρκετές παραλλαγές του. Προσωπικά, δοκίμασα στο μπαράκι Κίτρον στο λιμάνι, ρακή ψημένη - συνδυασμό πορτοκαλιού και άλλων μυρωδικών με βάση τη ρακή.

 

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, παροτρύνω όποιον δεν έχει επισκεφτεί τη Νάξο να το κάνει με την πρώτη ευκαιρία! Να επισκεφτεί την Πορτάρα, το κάστρο του νησιού, να κολυμπήσει στα κρυστάλλινα νερά της, να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα της, να διασκεδάσει με την ψυχή του, αλλά παράλληλα να ενημερωθεί για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μέσα από τα μουσεία της.

Συμβουλή: Προγραμματίστε να μείνετε αρκετές μέρες, ούτως ώστε να προλάβετε να εξορμήσετε εξίσου στα διπλανά νησιά!

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review