Νέα παραλία: το ιδανικό μέρος

Σ’ αυτό το άρθρο θ’ αναφερθώ στην αγαπημένη μου φοιτητούπολη, τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται από τους περισσότερους η ιδανική μεγαλούπολη για να σπουδάσει κανείς, και δεν έχουν καθόλου άδικο! Δεν είναι χαωτική όπως η Αθήνα, αφού το πανεπιστήμιο, η διασκέδαση των φοιτητών και όλη η ιστορία της πόλης είναι συγκεντρωμένη στο κέντρο.

Θα μπορούσα να γεμίσω φύλλα επί φύλλων εξαίροντας την πόλη, τα στέκια της και την ομορφιά της, όμως άλλο είναι το θέμα πραγμάτευσης όπως μάλλον προϊδεάζει ο τίτλος!

 

Το θέμα μου είναι η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, που ξεκινά από το Λευκό Πύργο και φτάνει μέχρι το μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης - στις αρχές της Καλαμαριάς περίπου. Είναι το μέρος που περπατώντας το θα δεις τα πάντα. Ξεκινάμε τον περίπατο από τον Λευκό πύργο, λίγο παρακάτω συναντάμε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος απεικονίζεται να καβαλάει το άλογο του, τον Βουκεφάλα. Οι λάτρεις της ιστορίας σπεύδουν να βγάλουν φωτογραφία μαζί του!

 

Λίγο παρακάτω, περπατώντας συναντά κανείς τις περίφημες ομπρέλες. Οι ομπρέλες αποτελούν το αγαπημένο γλυπτό κάθε περιηγητή, κάθε παρέας, καθώς όλοι μα όλοι βγάζουν πλέον φωτογραφίες σ’ αυτό το γλυπτό σε διάφορες πόζες. Λίγο παρακάτω βλέπεις τα συντριβανάκια, μια όαση δροσιάς μες στην καλοκαιρινή ζεστή.

 

Περπατώντας ακόμη, σταματά κανείς και θαυμάζει το Makedonia Palace, από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία και σήμα κατατεθέν της πόλης. Eκεί κοντά, στην απέναντι πλευρά, είναι τοποθετημένα ξύλινα υπερυψωμένα σκαλοπατάκια, καθίσματα για όσους λατρεύουν τις μοναχικές βόλτες ή αγαπούν να ατενίζουν τη θάλασσα μένοντας σιωπηλοί. Σταματάς να ξεκουραστείς λίγο κι ύστερα συνεχίζεις τη βόλτα σου. Σ’ όλη την πορεία σου βλέπεις διάφορους πράσινους κήπους (κάποιοι είναι υπό διαμόρφωση) που πραγματεύονται διάφορα θέματα - π.χ. ο κήπος των γλυπτών κ.ο.κ.

 

Χαζεύοντας τα υπό διαμόρφωση παρκάκια, ούτε που καταλαβαίνει κανείς πως έχει κιόλας φτάσει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Αν είσαι τυχερός, θα συντύχεις προπόνηση από τον όμιλο και θα δεις ιστιοπλοϊκά να διασχίζουν τον θερμαϊκό κόλπο. Μπορείς να γευματίσεις στο yacht restaurant του ομίλου, που σου δίνει την αίσθηση πως γευματίζεις μες στο πλοίο - η θέα είναι εξαιρετική. Όταν είσαι έτοιμος, συνεχίζεις πια τη βόλτα σου ως το μέγαρο μουσικής. Τωρα στην πορεία σου συναντάς γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες, κυρίως μπάσκετ αλλά και τένις - αν δε με απατά η μνήμη μου. Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι το μέγαρο, γι’ αυτό υπάρχει και ένα αναψυκτήριο κάπου στη μέση, ώστε να προμηθευτείς το αγαπημένο σου αναψυκτικό και να συνεχίσεις την πορεία σου αφότου δροσιστείς. Συνεχίζεις να χαζεύεις τους υπό διαμόρφωση κήπους των εποχών και των ρόδων, όσο πλησιάζεις το μέγαρο μουσικής. Έκεί τελειώνει η πορεία σου. Πλέον εκστασιασμένος θα αποφασίσεις να κάνεις ξανά τη διαδρομή αντίστροφα, ώσπου να επιστρέψεις στο Λευκό Πύργο. Και θα την κάνεις - σε διαβεβαιώ. Διότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη που, περπατώντας στη νέα παραλία, δεν εντυπωσιάζεται από τη συμμετοχή κόσμου που καθημερινά την επιλέγει για τη βόλτα του.

 

Θα δεις τους πάντες. Παρέες, μοναχικούς ανθρώπους, οικογένειες, ζευγάρια να περπατούν. Κάποιοι επιλέγουν για συντροφιά τους τετράποδους φίλους τους, οι φωτογράφοι ή οι λάτρεις της φωτογραφίας αποτυπώνουν με το φακό καθετί που θα τους κινήσει το ενδιαφέρον, ενώ άλλοι επιλέγουν τη νέα παραλία για να κάνουν την γυμναστική τους - είτε μιλώντας για τρέξιμο, είτε για ποδήλατο. Υπάρχουν ακόμη και οι μουσικοί του δρόμου, οι μικροπωλητές. Έως και στην προεκλογική περίοδο, ήταν το νούμερο ένα μέρος για τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών, για να μοιράσουν διαφημιστικά φυλλάδια και άλλα.

 

Το βράδυ, που η παραλία φωταγωγείται, η βόλτα γίνεται πιο όμορφη και μαγική, καθώς νιώθεις πως σε συνοδεύουν τα όμορφα φώτα της ενώ περπατάς. Είναι ένα από τα πολλά όμορφα μέρη της συμπρωτεύουσας, που σε βοηθά να ηρεμήσεις και να νιώσεις πως βρίσκεσαι σ’ ένα άλλο μέρος αποκομμένο από το θόρυβο, την πίεση, το άγχος και το νέφος της μεγαλούπολης.

Θα κλείσω το άρθρο μου συνιστώντας σας ανεπιφύλακτα αγαπημένοι μου και αγαπημένες - αν τυχόν βρεθείτε Θεσσαλονίκη, να μη παραλείψετε να κάνετε τη βόλτα σας στη νέα παραλία. Θα αποζημιωθείτε στο ακέραιο!

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review