Συνταγή για καφέ

O καφές ως φυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους αγρούς της Αιθιοπίας, παρασκευάστηκε όμως, για πρώτη φορά ως ρόφημα από τους Άραβες. Η ονομασία "καφές" δεν προέρχεται, όπως πολλοί πιστεύουν από την Κάφφα της Αιθιοπίας, αλλά από την Αραβική λέξη "gahwa", που σημαίνει κρασί ή οποιοδήποτε ποτό φτιάχνεται από τα φυτά. Έτσι εξηγείται το ότι, όταν ο καφές ήρθε στην Ευρώπη, στις αρχές του 17ου αιώνα, ήταν γνωστός ως "Αραβικό κρασί".

 

 

Λέγεται πως η πρώτη αξιόλογη ποσότητα καφέ έφτασε στο Δυτικό κόσμο μέσω των Τούρκων, οι οποίοι μετά την ήττα τους στις πύλες της Βιέννης το 1683, άφησαν πίσω σάκους γεμάτους με κόκκους καφέ. Οι Αυστριακοί έμαθαν αμέσως να καβουρδίζουν τους κόκκους του καφέ και να φτιάχνουν ένα πολύ αρωματικό ποτό το οποίο το σέρβιραν μαζί με κέϊκ που είχε σχήμα μισοφέγγαρου, για να γιορτάζουν τον θρίαμβό τους κατά των Τούρκων. Λέγεται επίσης πως ο καφές ήρθε πρώτα στην Ευρώπη από τους έμπορους της Βενετίας από το 1615 και μετά. Προς το τέλος του 17ου αιώνα άνοιξε το πρώτο καφεπωλείο, το οποίο γρήγορα έγινε διάσημο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει με τον καφέ. Αν το καλοσκεφτείς, πάνω από μια κούπα καφέ μοιραζόμαστε όλα μας τα μυστικά! Δε νομίζω όμως ότι ευθύνεται η εξωτική του καταγωγή, ούτε κάποια ιδιαίτερη ουσία του ροφήματος για αυτό. Από μόνος του έχει μια ιδιαίτερη επιρροή στους ανθρώπους.

 

Ο σπιτικός καφές, ιδιαίτερα αυτός που μοιράζεσαι το πρωί με κάποιον, είναι λίγο πιο ξεχωριστός από όλους τους άλλους. Προσκαλείς κάποιον στο σπίτι σου, σε ένα χώρο δικό σου, και μοιράζεσαι μαζί του την αρχή της μέρας σου, προσφέροντάς του ένα ρόφημα χειροποίητο, με τα πιο απλά υλικά: νερό, καφές και ίσως ζάχαρη ή γάλα, για να συμπορεύσεις την έντασή του - την έντονη γεύση του - με μια άλλη πιο γήινη. Και όλο το "μυστικό" της επιτυχίας βρίσκεται στον τρόπο παρασκευής του, στην σωστή δοσολογία των συστατικών.

 


Ο καφές για να είναι γευστικός πρέπει να βράσει για συγκεκριμένο χρόνο, με προσοχή για να μη φουσκώσει πολύ και χάσει τη γεύση του. Και όταν ετοιμαστεί τον πηγαίνεις κατευθείαν στο τραπέζι της κουζίνας. Για να μη χάσει ο καλεσμένος σου στιγμή που να μην τον πλημμυρίζει αυτό το χαρακτηριστικό του, πολύ ευχάριστο άρωμα.

 

Ένα άρωμα τόσο ξεχωριστά συνηθισμένο, που σε κάνει αυτοστιγμεί να νιώθεις μια τρυφερή οικειότητα. Και όταν το φλιτζάνι του ζεστού καφέ ακουμπά το κεντρικό έπιπλο της τραπεζαρίας σου, εσύ και αυτός που έχεις απέναντί σου έρχεστε λίγο πιο κοντά.


Και ένας τέτοιος καφές γλυκαίνει λίγο πιο πολύ το κάθε πρωινό. Ένα τέτοιο πρωινό να με καλημερίσεις αργά το πρωί με ένα τέτοιο φλιτζάνι καφέ και να με ρωτήσεις πώς θα είναι η μέρα μου, η εβδομάδα μου και τι θα κάνω με τη σχολή. Ή ένα άλλο πρωινό να ξυπνήσω πιο νωρίς για να σου ετοιμάσω έναν τέτοιο καφέ, κι ας ξέρω πως δεν ξυπνάς πριν τις έντεκα, για να τον βρεις ζεστό πάνω στο αγαπημένο σου σουβέρ - και ας μη θυμάμαι πως τον πίνεις.


Είναι απίστευτο πόσα συναισθήματα έχει κρυμμένα μέσα της μια κούπα απλού καφέ.

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review