Το αγνάντι της ευτυχίας

Στην εποχή που διανύουμε η ευτυχία είναι στην μόδα, η επίδειξη μιας ευτυχισμένης ζωής γύρω από το personal brand μας στα social media και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αποτελεί αναγκαιότητα. Στον αντίποδα μια μη ικανοποιητική ζωή αποτελεί κοινωνικό ατόπημα, καταδικαστέα και μη άξια προς αναφορά. Στην προσπάθεια να ευτυχίσουμε και να δείξουμε στους άλλους ότι πετύχαμε, ξεχάσαμε και εμείς οι ίδιοι πώς να ευημερήσουμε, ή ακόμα χειρότερα, όποτε είμαστε ειλικρινά χαρούμενοι, δυσπιστούμε και αναρωτιόμαστε αν η ευτυχία αυτή είναι πηγαία.

 

 

Το θέμα της ευτυχίας έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις έτσι ώστε να ξεχωρίζουμε ετυμολογικά την ευτυχία από την ευεξία ή και την ικανοποίηση που νιώθουμε από τις ζωές μας. Ερευνητές από όλους τους κλάδους ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία, διαμορφώνοντας αντίστοιχα δείκτες μέτρησης της. Μάλιστα, κάθε δείκτης έχει τους δικούς του παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αλληλεξαρτώνται ή ακόμη χειρότερα να αλληλοεπηρεάζονται, αλλά παρά ταύτα είμαστε σίγουροι ότι μετρούν αξιόπιστα την ευτυχία. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αναπτύσσονται και καινούργιοι εξειδικευμένη κλάδοι για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως η Οικονομία της Ευτυχίας ή και η Θετική ψυχολογία.

 

Γιατί λοιπόν γίνεται τέτοιος ντόρος για την ευτυχία και υπάρχει μια κινητοποίηση τέτοιου βεληνεκούς (συνειδητή ή/και ασυνείδητη) και άνευ προηγουμένου;


'Ένας από τους πολλούς θεωρητικούς που ασχολήθηκαν με τις ανθρώπινες ανάγκες ήταν ο Maslow, ο οποίος χώρισε τις ανάγκες σε μια πυραμίδα στη βάση της οποίας βρίσκονταν οι βιολογικές ανάγκες και στην κορυφή η ανάγκη της αυτοολοκλήρωσης. Ποιο εμπεριστατωμένα πίστευε ότι για να περάσεις από το ένα επίπεδο αναγκών στο άλλο, πρέπει να ικανοποιήσεις το πρώτο έως ένα σημείο. Στην εποχή μας, ειδικά στον δυτικό κόσμο, η ανθρωπότητα έχει καλύψει σε μεγάλο ποσοστό όλες τις ανάγκες της, οπότε σύμφωνα και με την προαναφερθείσα θεωρία, ζούμε ίσως στην ποιο ευνοϊκή περίοδο που έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην ιστορία, προκειμένου να ασχοληθούμε με το πνεύμα και την πνευματική αναγέννηση μας. Και βέβαια αυτό το κίνημα του σκεπτικισμού και της αναίρεσης παλιότερων πατροπαράδοτων αξιών της απελευθέρωσης και πνευματικής τέρψης δεν είναι δίκη μου έμπνευση, ίσως το έχετε ακούσει και ως “μεταμοντερνισμό”, που είναι το πιο μοδάτο όνομα του.

 

Για αρχή, ας καταρρίψουμε ένα μύθο σχετικά με την ευτυχία. Ποιος είπε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν πονούν, υποφέρουν και δεν έχουν προβλήματα; Κι αν χρειάζεται να μη συμπέσουν όλοι αυτοί οι παράγοντες για να ευτυχίσει κάποιος, τότε η λαϊκή ρήση ''όλα για τον άνθρωπο είναι'' έχει λόγο ύπαρξης; Προφανώς, και ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός που δεν υποφέρει, που δεν βιώνει δύσκολες καταστάσεις, που δεν νιώθει και δεν πονά ή που έχει καρφιτσωμένο ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του. Αυτό απλά είναι ένας τυχερός ή στην χειρότερη αναίσθητος αντίστοιχα άνθρωπος. Δε γίνεται να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι, και αυτό αποδεικνύεται και από τον κλάδο της βιολογίας από τον οποία προέρχεται ο όρος κιρκάδιος κύκλος. Ειδικότερα, η βιολογία υποστηρίζει πως σε όλους τους οργανισμούς όπως και στον άνθρωπο, υπάρχει ένα φυσικό ρολόι (κιρκάδιοι ρυθμοί) που ρυθμίζει την ροή του αίματος από την οποία επηρεάζεται και η ενέργεια μας άρα και οι δραστηριότητά μας, η εγρήγορση μας και άρα και τα συναισθήματα μας αντίστοιχα, ανάλογα με τις ώρες της ημέρας. Δε γίνεται να είμαστε λοιπόν δραστήριοι και χαρούμενοι κατά την διάρκεια όλης της ημέρας και όλη μας την ζωή, διότι είναι ενάντια στην ίδια μας την φύση!

 

Εάν θεωρήσουμε ότι αποσαφηνίσαμε το τι δεν είναι η ευτυχία, τότε απομένει να διερευνήσουμε τι είναι τελικά αυτό το αίσθημα. Αρκετοί θεωρούν ότι είναι ο απόλυτος στόχος ζωής, άλλοι ότι περιλαμβάνεται μέσα σε αυτούς. Ευτυχία είναι απλά ένα αίσθημα το οποίο βιώνουμε μέσα από στιγμές και εμπειρίες. Ως εκ τούτου είναι αρκετά άπιαστο, καθώς κάθε άνθρωπος έχει δίκη του προσωπικότητα και στάση, άρα και διαφορετική αντίληψη βάσει της οποίας ορίζει κάθε τι στη ζωή - συμπεριλαμβανομένης και της ευτυχίας, διαφορετικά από τους άλλους.

 

Ως εκ τούτου δεν μπορείς να ορίσεις ένα αίσθημα τόσο άπιαστο που για τον καθένα έχει διαφορετική έννοια. Ίσως θα ήταν λοιπόν ποιο σκόπιμο, να δούμε σε αυτό το σημείο από τι επηρεάζεται.

 

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες οι παράγοντες ποικίλουν και μπορούν να χωριστούν σε οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς. Ωστόσο, όποτε διεξάγεται κάποια έρευνα σε αυτό το ζήτημα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα. Τούτο διότι μιλάμε για τον άνθρωπο και τα συναισθήματα του, τα οποία είναι απρόβλεπτα, διαφορετικά και εξαρτώνται από την μοναδική προσωπικότητα του καθενός μας.

 

Σε αυτό το σημείο ξέρουμε τι δεν είναι ευτυχία, ξέρουμε επίσης ότι για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική και ότι δεν γίνεται να την προβλέψουμε και να την μετρήσουμε. Επομένως, πως μπορούμε να ευτυχίσουμε;

 

Η απάντηση στο ερώτημα μας θα έρθει από τον εσωτερικό του εαυτού μας. Όπως προείπαμε, κάθε άτομο είναι ξεχωριστό με δικούς του μηχανισμούς αντίληψης και αντίδρασης, και ως εκ' τούτου ορίζει διαφορετικά την ευτυχία του. Ευτυχία είναι απλά τα όνειρα ή αλλιώς η αυτό-ολοκλήρωση του καθενός, όπως ο ίδιος την έχει φανταστεί. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι, κάθε επιλογή πρέπει να είναι συνειδητή και ελεύθερη, ειδάλλως μακροχρόνια δεν είναι βιώσιμη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Εάν θέλουμε να ευτυχίσουμε και όχι απλά να συλλογιζόμαστε την ευτυχία σαν άπιαστο όνειρο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε και που επιθυμούμε να φτάσουμε, να μάθουμε να ζούμε με τους δαίμονες μας και να πορευόμαστε ελεύθερα και συνειδητά εκεί που ποθούμε.

 

Και βέβαια πρέπει να μάθεις να συνυπάρχεις με τους δαίμονες σου, ειδάλλως κάθε φορά που θα ματαιώνεται κάποιο από τα όνειρα σου, θα βρίσκονται πρώτοι στη γραμμή της σύγκρουσης. Βέβαια, όπως κάθε ταξίδι έχει αναταράξεις και εμπόδια που σε αναγκάζουν να αλλάξεις πλεύση, έτσι και στη ζωή πολλές φορές το περιβάλλον στο οποίο ζεις θα αλλάξει, αναγκάζοντας και εσένα να αλλάξεις - επομένως και τον προορισμό σου. Δεν θα πρέπει να απογοητευτείς, διότι ακόμα και να φτάσεις στον αρχικό σου στόχο, κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα ικανοποιηθείς από αυτό που θα αντικρίσεις. Ίσως τελικά λοιπόν η ευτυχία να είναι το ταξίδι προς ένα σκοπό, σε συνδυσμό με την επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης με τους ''δαίμονες σου''.

 

Ίσως τελικά η ευτυχία είναι πιο ρευστή από οτιδήποτε άλλο και αλλάζει όλη την ώρα. Ίσως δεν είναι ένα κυνηγητό όπως πολλοί θεωρούν, απεναντίας ένα αγνάντεμα, μια συνειδητή και αρμονική ενατένιση και συνάμα πραγμάτωση του εαυτού που θέλουμε να πραγματώσουμε και της ζωής που θέλουμε να ζήσουμε, μιας ζωής που στο διάβα της θα βρεθείς πολλές φορές γυμνός και μόνος με τους δαίμονες σου, με τους οποίους μόνο με την συνείδηση και την αυτογνωσία θα μάθεις να συμβιώνεις και να πορεύεσαι ελεύθερος προς τη ζωή και την ευτυχία.


Υ.Γ. Πλεύσατε προς τον συνειδητό προορισμό που επιθυμείτε με συνοδοιπόρους τους δαίμονες σας.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review