Οδηγός Αισιοδοξίας

Το παρατηρούσα που έκανε κύκλους μέσα στο νερό. Ο χώρος πολύ μικρός. Μια στρογγυλή γυάλα. Δεν είχε πολλά περιθώρια να κινηθεί. Συνέχεια γύριζε στο ίδιο σημείο. Ένα κίτρινο ψαράκι εγκλωβισμένο πίσω από ένα γυαλί με περιορισμένη ελευθερία. Αν μπορούσε να σκεφτεί σίγουρα θα ήθελε να δραπετεύσει. Να φύγει. Να ταξιδέψει.

 

Πόσες φορές έχουμε μπει και εμείς σε αυτή τη γυάλα; Έχουμε αισθανθεί παγιδευμένοι, φοβισμένοι, πιεσμένοι από προβλήματα, λάθη, ατυχίες;


Πότε μπαίνουμε στη γυάλα; Όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στη ζωή μας. Από μικρά και ασήμαντα γεγονότα της καθημερινότητας, μέχρι τις σοβαρές προσωπικές και επαγγελματικές απογοητεύσεις. Χτυπάει ένας κόκκινος συναγερμός και ξαφνικά κάποιος σε ρίχνει μέσα στο νερό. Τις περισσότερες φορές νομίζεις ότι είναι κάποιος άλλος, σχεδόν πάντα όμως αν γυρίσεις θα δεις τον εαυτό σου να σε σπρώχνει. Αυτός που σε ρίχνει δεν σε ρωτά αν ξέρεις να κολυμπάς. Νιώθεις να πνίγεσαι. Αβοήθητος, εγκλωβισμένος, μόνος.

 

Το μόνο που βλέπεις είναι ένα τζάμι, κι από πίσω τη ζωή σου όπως θα ήθελες να είναι. Και εκεί πρέπει να επιλέξεις. Θα μάθεις να κολυμπάς ή θα αφήσεις τον εαυτό σου να φτάσει στον πάτο;

 

 

Τι κάνεις λοιπόν; Αναζητάς το φώς. Το χέρι που θα σε τραβήξει προς τα έξω. Την ελπίδα που θα σε κρατήσει ζωντανό. Ψάχνεις λύσεις στο πρόβλημα. Σίγουρα υπάρχουν, κι αν δεν υπάρχουν ευκαιρία να τις δημιουργήσεις εσύ. Σκέφτεσαι - πολύ. Όχι άσκοπα και απαισιόδοξα αλλά μετρημένα και λογικά. Υπολογίζεις τις καταστάσεις, κάνεις απολογισμούς, μετράς λάθη. Προετοιμάζεις το επόμενο σου βήμα, την επόμενη κίνηση. Κι ύστερα στοχεύεις. Για να βγεις από τη γυάλα πρέπει να έχεις κίνητρα και δύναμη. Την δύναμη θα τη βρεις κάτω από την απογοήτευση και τη θλίψη που την έχουν καλύψει καλά ώστε να μην φαίνεται. Δεν χάθηκε - είναι εκεί, απλώς χρειάζεται να την ξεσκεπάσεις. Πιάσου από τους ανθρώπους που είναι κοντά σου. Μην γαντζωθείς από πάνω τους, αλλά άφησε τους να σε τραβήξουν εκείνοι σιγά σιγά προς τα έξω με λέξεις, πράξεις, γέλια.

 

Βάλε μουσική. Μπορεί να σε βοηθήσει είτε ως πηγή αναψυχής είτε εκτόνωσης. Μην κάνεις αυτοσκοπό το πρόβλημα σου. Αν κοιτάξεις έξω από τη γυάλα θα δεις πολλούς ανθρώπους, ασχολίες, ενδιαφέροντα να σε περιμένουν. Μην τα παραγκωνίζεις. Καθάριζε συχνά το μυαλό σου από τις μαύρες σκέψεις. Είναι δύσκολο να μην το κάνεις όταν πνίγεσαι. Για αυτό πρέπει να φοράς ένα νοητό σωσίβιο. Την αισιοδοξία. Εκείνη θα σε βοηθάει να επιπλέεις.

 

Στη γυάλα θα βρεθείς πολλές φορές στη ζωή σου. Την πρώτη φορά θα είναι δύσκολα. Θα τρομάξεις. Θα αγγίξεις τον πάτο. Στην πορεία όμως δεν θα δυσκολεύεσαι τόσο να βγεις στην επιφάνεια. Γιατί κάθε φορά που θα βγαίνεις από εκεί, θα έχεις μάθει να κολυμπάς λίγο καλύτερα.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review