Survival Guide: Spring

Μπήκε ο Μάρτιος. Αυτό θα ήταν αρκετό για να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε εραστή του χειμώνα, οποιονδήποτε περίεργο, σκοτεινό τύπο, που διαβάζει βιβλία και πίνει ζεστούς καφέδες και φοράει εκείνες τις χουχουλιάρικες κάλτσες. Σου ήρθε κάποιος στο μυαλό; Ξέρω πως με καταλαβαίνεις.

 

Βεβαία, μια άνοιξη δεν μπορεί να είναι και τόσο δύσκολη. Θέλω να αυταπατώμαι, πως μπορεί να είναι καλή εποχή για καινούρια πράγματα ή για παλιά πράγματα - εξαρτάται από το comfort zone του καθενός.


Μεταξύ μας τώρα, λίγο παραπάνω φως δεν θα μας σκοτώσει. Εννοώ, εντάξει, κάποια στιγμή το σκοτάδι ήταν υπερβολικό. Ίσως λίγο πιο φωτεινά μεσημέρια να είναι μια καλή αλλαγή. Παρατήρησες πως χρησιμοποιώ πολύ την λέξη αλλαγή; Είναι επειδή η άνοιξη από μονή της είναι μια αλλαγή. Ωραία, άσχημη, δεν θα σου πω με σιγουριά. Εξαρτάται από την μέρα, την ώρα, το πρόσωπο και τα μάτια που κοιτάς. Πάντα τα μάτια να κοιτάς, αυτά έχουν την αλήθεια.


Προσωπικά τρέμω τη άνοιξη, την βρίσκω πολύ χαρούμενη για κάποιο λόγο. Βασικά το γεγονός πως αναγεννιέται ο κόσμος όλος θα ήταν καλός λόγος για να χαρείς - ή ίσως όχι. Όπως και να 'χει μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι. Θεέ μου, αυτό δεν θέλω καν να το σκεφτώ. Όμως είναι και πολύ νωρίς. Έχουμε τρεις μήνες ως τότε, να προσποιούμαστε πως καλοκαίρι δεν υπάρχει. Ευτυχώς.


Γενικά η Άνοιξη είναι δύσκολο πράγμα. Μια κυκλοθυμία την προκαλεί. Και ένα μπέρδεμα. Και μια αισιοδοξία. Δεν υπάρχει κάτι κακό με την αισιοδοξία, έκτος του ότι μετά την αισιοδοξία έρχεται ένα πολύ βαθύ και σκοτεινό τρενάκι που οδηγεί στην απαισιοδοξία. Ξέρεις, αυτό το σκαμπανέβασμα που σε αφήνει λίγο συναισθηματικώς ανάπηρο μετά, και μένεις να αναρωτιέσαι πως θα είναι η επομένη πίστα. Χμ.


Γενικά, η άνοιξη είναι δύσκολη. Έχεις και τόση γύρη και τόσες μελισσούλες να ζουζουνίζουν και χελιδόνια και χώμα να μυρίζει αναγέννηση και αλλαγή. Βέβαια, έχεις και τα τριαντάφυλλα. Ναι. Τριαντάφυλλα. Για αυτά αξίζει να έρθει η άνοιξη. Για εκείνα τα κόκκινα, αιματένια τριαντάφυλλα που ανοίγουν και μοσχομυρίζει ο κόσμος όλος. Τριαντάφυλλα! Θέλω περισσότερα τριαντάφυλλα!

 

 

Για την άνοιξη λέω να ακούμε Τζαζ. Όχι εκείνη την χειμωνιάτικη με το σκοτεινό σαξόφωνο. Την πιο χαλαρή και χαρούμενη. Αν έχεις τζαζ, τι μπορεί να πάει λάθος; Ακόμη και αν, λεμέ αν, πάει κάτι λάθος, θα έχει καλή μουσική υπόκρουση. Γελάω. Βλέπεις τι σου κάνει η τζαζ και η άνοιξη;


Να γιατί είναι μια εποχή τόσο δύσκολη. Σε πιάνει ένα παραληρηματικό και μεθυσμένο παραλήρημα και οι ορμόνες σου τρελαίνονται και γελάς και χαμογελάς και μιλάς γρήγορα και τα μάτια σου ενθουσιάζονται. Και περπατάς πιο γρήγορα και θες περισσότερο Ήλιο και λιακάδα και φως.


Βέβαια, έχεις και περισσότερα χρώματα την άνοιξη. Ξέρεις, έρχεται κάποια στιγμή, περί τα τέλη του Φεβρουαρίου ( που μεταξύ μας, είναι η καλύτερη εποχή), που τρελαίνεσαι με τα σκοτεινά σου χειμωνιάτικα ρούχα και τα μαύρα σου υφάσματα. Ξέρεις πότε. Τότε που θες να ανοίξεις το παράθυρο να μπει ο δροσερός αέρας και να φορέσεις το πουκάμισο σου το κατακόκκινο και εκείνο το φλοράλ σακάκι που τόσο αγαπάς. Τότε.

 

Γενικά και εσύ σαν την Φύση θες να ανοίξεις. Να εκτεθείς στον Ήλιο που δεν καίει, στον αέρα που χαϊδεύει και στον κόσμο ολόκληρο. Κουράστηκες να είσαι κρυμμένος. Για αυτό είναι ωραία η άνοιξη. Γιατί θες να επικοινωνήσεις, να αγγίξεις τον άλλο. Να αφεθείς. Να τον αγαπήσεις. Άνοιξη χωρίς αγάπη δεν νοείται.

 

Ξέρεις τι είναι ωραίο επίσης; Που μπορείς να περπατήσεις στο πρωινό φως με κάποιον και να πας βόλτα στην Αθήνα, που την αγαπάς και ας σε σκοτώνει. Να δεις τα αρχαία, να δεις τα δέντρα στον Εθνικό Κήπο και να φας παγωτό (γιατί όχι;) κοιτώντας την θεά στην Πλάκα. Δεν είναι για Εξάρχεια η άνοιξη. Είναι για θάλασσα και θεά και αέρα, φως και φίλους. Για αυτό πας στην πειραϊκή και ακούς τα κύματα που σκάνε, γιατί η θάλασσα δεν καταλαβαίνει από άνοιξη και είναι πάντα άγρια.

 

Και βλέπεις ηλιοβασιλέματα. Το ηλιοβασίλεμα είναι ωραίο την άνοιξη. Ξέρεις γιατί; Γιατί, ο Μάρτιος έχει τους ωραιότερους ουρανούς και όταν δύει ο Ήλιος τους βάζει φωτιά. Μην ξεχνάς τον ουρανό. Ο ουρανός βοηθάει. Σε βοηθά να προχωράς.


Γενικά η άνοιξη είναι δύσκολη εποχή και θέλει κουράγιο. Και να σου πω και κάτι; Αν δεν έχεις έναν άνθρωπο δικό σου, ή δυο, ή τρεις, δεν περνάει εύκολα. Και θέλει υπομονή και επιμονή και κότσια για να αντέξεις αυτήν την εποχή.


Είναι δύσκολη η Άνοιξη, άλλα ωραία.

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review