Το μήνυμα του Νέου Έτους

Λοιπόν, για αιώνες τώρα μετράμε το χρόνο. Ορίσαμε πριν εκατομμύρια χρόνια την αρχή του, του δώσαμε γεγονότα-ορόσημα για να τον χωρίσουμε και να του παράσχουμε γραμμική μορφή, φτιάξαμε υποδιαιρέσεις του και υποδιαιρέσεις αυτών με τη σειρά τους. Δεν είναι ένα φαινόμενο καινούργιο. Ο άνθρωπος, από τις απαρχές της ύπαρξής του, προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει. Ο υλικός κόσμος και οι απτές διαστάσεις είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτές και πιότερο κατανοητές. Η διάσταση του χωροχρόνου όχι. Πριν γίνει η οποιαδήποτε προσπάθεια μελέτης του, το μόνο που δήλωνε την ύπαρξή του ήταν έμμεσα στοιχεία, όπως η αλλαγή της θέσης του ήλιου, των καιρικών συνθηκών και κατ' επέκταση των εποχών, η γήρανση και το τέλος του ανθρώπου.

 

Ίσως βέβαια - κατά άλλους επιστήμονες και μη, ο χρόνος να είναι μία έννοια τεχνητή, που η δημιουργία της απλά αποτελεί εργαλείο της μελέτης όλων των παραπάνω φαινομένων και άλλων πιο σύνθετων επιστημονικών αντικειμένων. Δηλαδή μια απόπειρα κατανόησης και ελέγχου της ίδιας μας της ύπαρξης και του κόσμου γύρω μας. 

 

Όλα τα παραπάνω, βρίσκονται σε ένα άλλο επίπεδο. Πιο φιλοσοφικό ίσως, πιο γενικευμένο. Αυτό που ξέρει ο καθένας από εμάς, και το οποίο εφάπτεται σωστότερα στις ανησυχίες της ψυχοσύνθεσης και της πιο πρακτικής - αν όχι πεζής - ενατένισης του κόσμου, είναι η αναφορά που γίνεται κάθε χρόνο στην 1η του Γενάρη.

 


Το Νέο Έτος! Ημέρα χαρμόσυνη και καταναλωτική κατά κύριο λόγο. Κάθε χρόνο περιμένουμε το νέο έτος και ανά την υφήλιο γιορτάζουμε ποικιλοτρόπως το γεγονός αυτό. Γιορτάζουμε με φαγητά, ποτά και τραγούδια, φίλους και οικογένεια. Τι σημαίνει όμως η αλλαγή ενός έτους - αν πράγματι σημαίνει κάτι;


Κάθε εκδήλωση ανθρώπινης δραστηριότητας έχει κάτι να δηλώσει με τον έναν τρόπο ή τον άλλο και σίγουρα κατά τρόπο πολυεπίπεδο. Θα μπορούσαμε έτσι κι εμείς, να εξετάσουμε το γεγονός του εν λόγω εορτασμού, χωρίζοντας τον σε τρία επίπεδα ανθρώπινης δράσης:
-Το πνευματικό
-Το κοσμικό
-Το εσωτερικό/ψυχικό


Στο πνευματικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να εντάξουμε τον θρησκευτικό μανδύα που περιβάλλει την πρώτη ημέρα του κάθε νέου έτους. Κάποιοι δίνουν θρησκευτική σημασία στον εορτασμό περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι καθόλου. Κατά την παράδοση, η αλλαγή του έτους προηγείται κατά μία εβδομάδα των Χριστουγέννων, δηλαδή της γέννησης του Ιησού Χριστού. Η Πρωτοχρονιά για τους σύγχρονους Χριστιανούς έχει κυρίως κοσμικό χαρακτήρα - σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, ενώ σε άλλες χώρες έντονα θρησκευτικό (Τουρκία-Αραβία, Κίνα, Ιαπωνία κλπ). Για τις περιοχές αυτές του κόσμου και τους εκάστοτε ομόθρησκους, η Πρωτοχρονιά και η πορεία προς αυτή, είναι περίοδος νηστείας, μετάνοιας και γενικότερα εγκράτειας ψυχικής και σωματικής. Ακόμη, συνδέεται με κάποιο ιδιαίτερο γεγονός των Γραφών του Εκάστοτε θρησκευτικού συστήματος, όπως για παράδειγμα στο Μουσουλμανικό εορτολόγιο, όπου η Πρωτοχρονιά συμβατικά ταυτίζεται με την ημέρα αναχώρησης του Μωάμεθ από την Μέκκα προς την Μεδίνα.


Σε κοσμικό επίπεδο, το οποίο και ως γνωστόν είναι και ισχυρότερο, δεν είναι άγνωστο φαινόμενο η συρροή πλήθους σε εμπορικά κέντρα για αγορά ρούχων, παιχνιδιών, κοσμημάτων και φαγητών. Ο καταναλωτισμός είναι έκδηλος σε κάθε έκφανση. Οι ημέρες των χειμερινών διακοπών, είναι μέρες αργίας. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην διασκέδαση του κόσμου με θεάματα και οτιδήποτε άλλο. Αυτό που όμως συμβαίνει, είναι ότι οι γιορτές χάνοντας μέρος του ιδεολογικού και φιλοσοφικού τους υπόβαθρου, μετατρέπονται σε αφορμές για κατανάλωση ειδών που κατά κύριο λόγο, δεν θα χρειαζόταν ένας άνθρωπος ή μια οικογένεια, κάτω από οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, όπου και πάλι θα ήθελε να ευχαριστηθεί και να ξοδέψει χρήματα αγοράζοντας αγαθά πολυτελείας, όμως δε θα αποκαλούνταν «Χριστουγεννιάτικες διακοπές».


Δεν είναι κάτι που αφορά τον οποιονδήποτε, αλλά καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου η αγορά και η οικονομία χαρακτηρίζονται από ευρωστία και σταθερότητα - όπως συμβαίνει σε αρκετές της Ευρώπης, μία σπατάλη που για τους Έλληνες είναι υπέρογκη, εκεί είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα των εξόδων που είναι αποδεκτά και φυσιολογικά για τον κάθε πολίτη. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και σε μία Ελλάδα χρεωμένη, ο καταναλωτισμός και η συμπεριφορά που ενισχύει τον ωχαδερφισμό και το θρυλικό «Υπάρχουν Χρήματα», όπως και η ανικανότητα αντίληψης της θέσης που κατέχει κάθε πρόσωπο στον κόσμο, σκιαγραφούν μια θλιβερή πραγματικότητα.


Δεν ξέρω. Σημαντικότερο από όλα αυτά μου φαινόταν πάντα η προσωπική σημασία που έχει μια γιορτή, κατάσταση κοκ για τον καθένα από εμάς. Πώς δηλαδή την αντιλαμβανόμαστε ως όντα αναφορικά με την ζωή μας, την ψυχική και διανοητική μας εξέλιξη. Το τέλος και η αρχή ενός έτους σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος ενός κύκλου ζωής και την έναρξη ενός καινούργιου. Είναι μια αφορμή ενδοσκόπησης και ενατένισης του παρελθόντος. Μια χρονιά είναι επιτυχημένη, όταν μπορείς πια από μακριά να δεις πως τα όμορφα πράγματα που επέτυχες, άλλα με δυσκολία και άλλα με ευκολία, είναι πολλά και σημαντικά για σένα. Αν κοιτάζοντάς με το μάτι του μυαλού, σε γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση για τον εαυτό σου και την προσπάθειά σου στον κόσμο. Αν έκανες πράγματα που ποτέ δεν είχες κάνει στη ζωή σου, αν τόλμησες εκείνο που φοβόσουν, αν ήρθαν στο προσκήνιο συγκυρίες ευνοϊκές που εκμεταλλεύτηκες και πήγες τον προσωπικό σου κόσμο ένα βήμα πιο πέρα.

 

Η προσωπική μας ζωή, η εργασία, οι σπουδές, οι ασχολίες/χόμπι και η οικογένεια είναι οι κόσμοι που κινούμαστε. Μικροί εφαπτόμενοι κύκλοι ύπαρξης και δημιουργίας, που συνθέτουν μια ζωή που είναι πάντα ευθύνη μας να διευρύνουμε και να ομορφαίνουμε.


Ευτυχία είναι, όταν βάζεις στο τραπέζι μια λίστα από τα πράγματα που ήθελες να κάνεις την χρονιά που πέρασε και μπορείς με το μολύβι σου να σβήσεις από εκεί τα περισσότερα. Όχι όλα - δεν πρέπει ποτέ ο άνθρωπος να τα πετυχαίνει όλα. Πρέπει πάντα να έχει κάτι να περιμένει με αγωνία και λαχτάρα, με διάθεση να το διεκδικήσει από τη ζωή.


Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα κάθε νέου έτους. Να προσπαθείς για κάτι καλύτερο για τον εαυτό και τους γύρω σου. Να προσμένεις, όταν κάθε επόμενο έτος θα περνά και κάθε 1η του Γενάρη θα φθάνει, τη στιγμή που θα μπορείς να καθίσεις και πάλι στο τραπέζι με τη «λίστα των επιθυμιών και των στόχων», σβήνοντας από αυτή με το μολύβι σου μια νέα συναρπαστική περιπέτεια ζωής.


 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review