Ψυχροί χειμώνες στην πόλη

Ο Οκτώβρης αποχώρησε αφήνοντας πίσω του τσουχτερό κρύο και δίνοντας τη σκυτάλη στο γλυκόπικρο Νοέμβρη, ώστε να αναλάβει αυτός την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα. Κακά τα ψέματα οι μήνες του χειμώνα είναι φύσει νοσταλγικοί. Κουβαλάνε πάνω τους εκτός από την ψύχρα και την παγωνιά και μια μαγικά υποσυνείδητη ανάγκη να μοιραστείς την κουβέρτα σου με ένα πρόσωπο που θα σε παίρνει γλυκά αγκαλιά για να σε ζεστάνει και να σε προστατέψει απ' το κρύο.

 

Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας τη νύχτα με μια κούπα καυτό ντελικάτο καφέ στο χέρι, στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, στα ρομαντικά βραχάκια της Ακρόπολης ή στον λιθόστρωτο πεζόδρομο του Θησείου συνειδητοποιείς ότι ο χειμώνας υπαγορεύει την συντροφικότητα και τον έρωτα. Αν μη τι άλλο, μεταξύ μας και ποιος δεν θα 'θελε να βρίσκει καταφύγιο ύστερα από μια εξαντλητική ρουτίνα μέσα στην παγωμένη πρωτεύουσα, σε δυο ανοιχτά χέρια που ανυπομονούν να σε σφίξουν και να σου προσφέρουν ένα φλιτζάνι σπιτική αχνιστή σοκολάτα; Οι ανεκτίμητες εκείνες παραπάνω στιγμές που μοιράζεσαι ανεπιτήδευτα, υπό την αιτία του κρύου ή της βροχής, στο σπίτι παρέα με κάποιον που λαχταρά να δει μαζί σου μια ταινία στην τηλεόραση ή να σου μαγειρέψει για να δειπνήσετε μαζί, ή ακόμα και να σου ετοιμάσει μικρές εκπλήξεις που κανόνισε στα κρυφά για να κάνει τη βαριά και ψυχρή καθημερινότητα του χειμώνα να μοιάζει πιο "θερμή", πιο οικεία, πιο αγαπησιάρικη και εν τέλει πιο ρομαντική.

 

 

 

 

Είτε νέοι είτε γηραιότεροι, τις παγερές μέρες του χειμώνα όλοι ποθούμε να μοιραζόμαστε τη φωτιά στο τζάκι μας με αυτόν που κοιτώντας μας στα μάτια θα νιώθουμε να μας ζεσταίνει αμέσως, γρηγορότερα κι από τη φλόγα της φωτιάς, δίχως αυτό να σημαίνει ότι μόνο τότε, στις τσουχτερές μέρες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, χρειαζόμαστε τη θέρμη του.

 

Είναι όμως που ο χειμερινός άνεμος τρυπάει τα κορμιά λίγο παραπάνω, αφήνοντας τις ανθρώπινες ευαισθησίες να πλημμυρίσουν το κενό και να κάνουν τους ανθρώπους να ψάξουν την αγάπη, τη συντροφικότητα, τη ζεστασιά. Η εποχή και η στιγμή που συνειδητοποιείς την ώρα που διασχίζεις το κατάμεστο κέντρο της πόλης, ότι ο χειμώνας είναι για δύο. Το τζάκι για δύο. Η αχνιστή σοκολάτα για δύο.

 

Μπορεί να μοιάζει αθεράπευτα ρομαντικό, μπορεί μελό, μπορεί ανόητο. Οι ερωτευμένοι γνωρίζουν - οι μόνοι όμως εκεί έξω στην κρύα πόλη, οφείλουν να κάνουν τη βόλτα στην καρδιά του κέντρου, να αναλογιστούν πως θα 'θελαν να ξοδέψουν τον χειμώνα τους - όχι απαραίτητα αποκλειστικά αυτόν, πίνοντας ζεστό αρωματικό καφέ και ατενίζοντας από ψηλά την πόλη.

 

Η μαγεία και η νοσταλγία του χειμώνα θα τους καταβάλλει, κάνοντας τους να αναθεωρήσουν για την αξία του χειμώνα αλλά και τα «δώρα» του, και όλο αυτό γιατί καθημερινά αντικρίζει κανείς νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους να αναθεματίζουν τις παγωμένες μέρες του χειμώνα, στηριζόμενοι σε επιφανειακές ανούσιες καταστάσεις και γεγονότα, ή αναλώνοντας τον εαυτό τους σε ρηχές διαπροσωπικές σχέσεις απουσίας συναισθηματικής τροφής, μα κυρίως αγάπης.

 

 

 

 

Οι παγωμένοι λοιπόν χειμώνες που έρχονται και που θα εξακολουθούν να έρχονται στο πέρασμα των χρόνων είναι κατά την ταπεινή γνώμη της πένας αυτής, η ιδανικότερη εποχή για να ανοιχτούν οι άνθρωποι στον έρωτα και τη ζεστασιά που μπορεί να τους προσφέρει μια αγκαλιά. Γι' αυτό τίποτε άλλο δε μένει παρά να φορέσει κανείς το πλεκτό του σκούφο, τα ασορτί του γάντια, να σφίξει τη ζώνη της καπαρντίνας του και να ξεκινήσει νωρίς το βραδάκι να εξερευνά τα ημιφωτισμένα σοκάκια της πόλης, να ανακαλύψει την πραγματική μαγεία του χειμώνα, να δοκιμάσει νόστιμα σπιτικά ροφήματα περπατώντας ανάμεσα σε βιαστικούς ανθρώπους και να συνειδητοποιήσει τη γλυκιά νοσταλγία των χειμωνιάτικων ημερών - και καταληκτικώς, γιατί όχι(;;;), ίσως βρεθούν και τα πρώτα γκι στο δρόμο για το γυρισμό στο σπίτι. Μοιάζει παραμυθένιο, αλλά όπως έλεγαν και οι γηραιότεροι, «τα παραμύθια είναι βγαλμένα από τη ζωή». Και τότε είναι που θα ξεκινήσουν οι «ζεστές ημέρες».

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review