Τι σημαίνει αγαπάω;

(Προτού ξεκινήσω, θα ήθελα να διευκρινίσω πως το παρακάτω κείμενο πραγματεύεται το θέμα της αγάπης συνολικά, κι όχι αποκλειστικά ως ερωτικής εκδήλωσης. Επίσης, καθώς η έννοια της αγάπης είναι μια από τις πιο ευρείες και σημαντικές έννοιες που γνωρίζουμε ως άνθρωποι, δε θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να καλύψω κάθε έκφανσή της. Στο κείμενο αυτό παρουσιάζω την αγάπη με αφετηρία το ενδιαφέρον για τον άλλο, και τον τρόπο που αυτή μπορεί να εξελιχθεί.)  

  

Το να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για κάποιον είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα συναισθήματα που μπορείς να βιώσεις. Όμως το πώς θα εκδηλώσεις αυτό το ενδιαφέρον, που για πολλούς τελικά καταλήγει σε μια από τις πιο ισχυρές μορφές αγάπης, είναι κάτι που δε γνωρίζει κανόνες και  περιορισμούς. Πολλές φορές, ανάλογα τόσο με το δικό σου χαρακτήρα όσο και του ανθρώπου που αισθάνεσαι κοντά σου, μπορεί στην προσπάθειά σου να του δείξεις το ενδιαφέρον σου να τον απομακρύνεις. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως σε δύο περιπτώσεις: η μία περίπτωση είναι να του εκδηλώνεις με τον πιο αυθόρμητο και διαχυτικό τρόπο τα βαθύτερα συναισθήματά σου - γιατί μόνο έτσι αισθάνεσαι ότι μπορείς να του αποδείξεις την αγάπη σου. Πολλές φορές δεν αρκεί ούτε αυτό. Γίνεσαι πιο διαχυτικός και  σιγά σιγά αρχίζεις να τρομάζεις τον άλλο, ο οποίος αισθάνεται ανίκανος να διαχειριστεί  την έντονα εκδηλωτική προσέγγιση σου - όχι όμως επειδή δεν αισθάνεται το ίδιο, αλλά γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας του, μη έχοντας  μάθει να είναι τόσο εκδηλωτικός ή ακόμη έχοντας απογοητευτεί ή απορριφθεί από άλλους στο παρελθόν. Η δεύτερη περίπτωση, ίσως και λίγο πιο συνηθισμένη στις μέρες μας, είναι να κρύβεις τόσο πολύ τα συναισθήματά σου που αυτός για τον οποίο πραγματικά ενδιαφέρεσαι να νομίζει πως τον αγνοείς, αδιαφορείς για αυτόν ή ακόμα χειρότερα, πως δε τον αγαπάς. Το να δείχνεις σε κάποιον συστηματικά με τις πράξεις, τη βοήθεια και τη σκέψη σου, ότι πραγματικά τον αγαπάς και νοιάζεσαι για αυτόν, είναι πάρα πολύ όμορφο - πολλές φορές όμως δεν είναι αρκετό.

Το να μη φοβάσαι να πεις «σ’ αγαπώ», «σε επιθύμησα», «μου έλειψες», «τι έχεις;», όχι συνέχεια αλλά όταν πραγματικά το αισθάνεσαι και θέλεις όσο τίποτα να το πεις, μα για κάποιον ανεξήγητο λόγο δε μπορείς να αρθρώσεις τις λέξεις, είναι ο,τι πιο ωραίο και ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη βοήθεια και τη μεγαλύτερη αγκαλιά που θα μπορούσες να δώσεις.

 

 

Από την άλλη πλευρά, το ότι αγαπάς κάποιον τόσο πολύ, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα διαφωνήσεις μαζί του, δε θα τσακωθείς και πιθανόν δε θα περάσουν ώρες που ο ένας δε θα θέλει να μιλήσει στον άλλο. Αυτό θα πρέπει να συμβεί, γιατί έτσι θα καταλάβεις πόσο καλό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Το σημαντικό είναι να μπορείς  να σκεφτείς λογικά, να ξεπεράσεις τον εγωισμό και το πείσμα σου και να προσπαθήσεις να συζητήσεις με τον άλλο, όχι για να αποδεχτείς μια άποψη που δεν ασπάζεσαι, αλλά για να ακούσεις και μια άλλη ιδέα, ένα άλλο επιχείρημα που ίσως να σου είχε διαφύγει. Παρ’ όλα αυτά, υπερβαίνοντας τον εγωισμό προκειμένου να μη χαλάσει μια σχέση που εμπιστεύεσαι και έχεις ανάγκη, σίγουρα δε σημαίνει πως θα υποβιβάσεις την αξιοπρέπειά σου και θα δεχτείς πράγματα που σε προσβάλλουν, σε θίγουν ή σε υποτιμούν. Γιατί αν αυτό συμβεί, υποδεικνύει αυτόματα πως μια σχέση από υγιής και δοτική που πιθανόν ήταν, έχει μετατραπεί σε μονομερή εκμετάλλευση των συναισθημάτων του ενός.

Ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά η αγάπη και το γνήσιο ενδιαφέρον προϋποθέτει την παραδοχή πως οι απόψεις μας ίσως να μη συμφωνούν πάντα, και πως οι επιλογές που κάνουμε μπορεί να είναι διαφορετικές.  

 

Το ότι αγάπησες κάποιον σημαίνει ότι σε γοήτευσε αυτό που γνώρισες, και σε εντυπωσίασαν όσα σταδιακά ανακάλυψες για εκείνον. Δεν έχει λοιπόν νόημα να προσπαθείς να τον αλλάξεις, προσπαθώντας συνειδητά ή υποσυνείδητα να πλάσεις έναν άνθρωπο τόσο ίδιο με σένα, που να μπορείς να προβλέψεις κάθε του αντίδρασή, να καταλάβεις κάθε σκέψη του και να διαισθανθείς κάθε αίσθημα του. Θα σου άρεσε πραγματικά αυτό; Αν πράγματι πιστεύεις πως ναι, τότε πιθανότατα ποτέ δεν ενδιαφέρθηκες στ' αλήθεια ή αγάπησες βαθιά το άτομο που γνώρισες, αλλά αυτό πού φαντάστηκες πως θα μπορούσες να δημιουργήσεις μέσα από αυτό τον άνθρωπο. Αν πράγματι πιστεύεις πως ναι, θα συνειδητοποιήσεις πως μάλλον τελικά αγάπησες το φανταστικό είδωλο ενός προσώπου. Ύστερα θα καταλάβεις πόσο κακό έκανες και στους δυο σας. Θα μπορείς όμως να το διορθώσεις; Και μέσα σε όλα αυτά, είναι βέβαια προφανές, πως κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια από μέρους του άλλου, να υποστεί πολλαπλές αλλαγές προκειμένου να γίνει όσα εσύ θα ήθελες, συνιστά ακριβώς την καταπάτηση της αξιοπρέπειας που αναφέραμε παραπάνω. 

 

 

Είναι λοιπόν φανερό ότι όλα είναι ένας φαύλος κύκλος, και πως αυτά που δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να υποστεί, τη ίδια ώρα δε θα πρέπει να τα προκαλούμε και σε κανέναν άλλο - ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, επειδή πιστεύουμε πως όλα ξεκινούν από την εκδήλωση μιας μεγάλης αγάπης ή ενός πηγαίου ενδιαφέροντος για ένα άτομο. Αυτός ο φαύλος κύκλος μεγαλώνει όσο μεγαλώνουμε και εμείς και γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, ωριμάζουμε και αγαπάμε. Όσο όμως μεγαλώνει τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται, τόσο οι σχέσεις περιπλέκονται δημιουργώντας νέες, οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις που τους επηρεάζουν θετικά και αρνητικά, και οι συνήθειες της καθημερινότητάς τους αναγκαστικά αλλάζουν. Εκεί είναι που ίσως πρέπει κάποιος να πάρει τα πράγματα από την αρχή - από την πολλή αρχή. Δηλαδή, τί σημαίνει αγαπάω.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review