Αλλάζει ο κόσμος;

Καλώς ή κακώς, τα πράγματα αλλάζουν, όπως και τα δεδομένα σε κάθε εποχή - το ιστορικό γίγνεσθαι που λέμε.

Όμως, καθώς ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αλλαγές, πολλές φορές δε μπορούμε να τις αντιληφθούμε επ’ ακριβώς, παρά μόνο όταν συμβεί κάποιο πολύκροτο γεγονός, που θα μας ταρακουνήσει, θα μας ανοίξει βιαίως το βλέμμα και θα μας φέρει μπροστά τους. Μέγα λάθος, αλλά συχνό. 

 

Ο άνθρωπος (ο Έλληνας άραγε μόνο;) έχει ένα πολύ κακό χαρακτηριστικό, έμπλεο παραδοξότητας. Οι αρχαίοι Έλληνες υποτιμούσαν τους ιδιώτες – τους ανθρώπους που έθεταν το ιδιωτικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, οι Νεοέλληνες όμως θεωρούν αφελές έως παντελώς κουτό, να πράττουν κατά τους αρχαίους ημών προγόνους. Κοιτάζουν μονάχα μέχρι εκεί που κλείνει η αυλόπορτά τους, κι αν κάποιο πρόβλημα δε χτυπήσει την δική τους πόρτα, δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να κοιτάξουν εάν χρειάζεται κάτι ο γείτονας. Μπορεί να πνέει τα λοίσθια, να ψυχορραγεί, ή να θέλει απλώς λίγη ζάχαρη για τον καφέ του, βρε παιδί μου. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών θα κάνει πως δεν άκουσε το κουδούνι της να χτυπά

  

 

Αυτή την παράταιρη τάση ιδιωτικότητας την συνειδητοποίησα ένα χιονισμένο πρωί αρκετά χρόνια πριν, που έτυχε να είχε στρώσει χιόνι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Παιδί κι εγώ, βγήκα στον δρόμο με φίλους να παίξουμε χιονοπόλεμο και να χαρούμε το  πάλλευκο τοπίο. Τότε έμενα στα βόρεια προάστια κι έτσι όλη η περιοχή είχε αποκλειστεί από τον πάγο στον δρόμο. Δεν κουνιόταν ίχνος αυτοκινήτου, μονάχα κόσμος βρισκόταν στους δρόμους. Άλλοι συνομιλούσαν, άλλοι σκούπιζαν, άλλοι έπαιζαν. Καθώς η ατέρμονη παιδική τρεχάλα, το κρυφτό αλλά και οι αποκρούσεις χιονόμπαλων είχαν κάνει την καρδιά μου να κοντεύει να πεταχτεί έξω από τη θέση της, έκατσα να ξεκουραστώ λίγο. Λίγα μέτρα μπροστά μου βρισκόταν ένα πολύ χαριτωμένο σπίτι - μονοκατοικία πρέπει να ήταν, που η ιδιοκτήτρια (λογικά) σκούπιζε τις μαρμάρινες σκάλες και απομάκρυνε από αυτές το χιόνι, για να μπορεί ο εκάστοτε επισκέπτης να προχωρεί προς την κυρίως είσοδο του σπιτιού. Καλά μέχρις εδώ. 

 

Ακριβώς δίπλα από αυτή την σκάλα, όπως είναι λογικό, βρισκόντουσαν είσοδοι από άλλα σπίτια. Όμως, για κάποιον παράξενο λόγο, η γυναίκα που σκούπιζε έμοιαζε να μην τα διακρίνει, αφού με έναν προκλητικό τρόπο, όσο χιόνι καθάριζε από το μπροστινό μέρος του σπιτιού της, το έσπρωχνε στα γύρω σπίτια. Η παιδική μου αφέλεια με έκανε να αναρωτηθώ εάν είχε ξεχάσει τα γυαλιά της και ίσως δεν έβλεπε. Τότε δεν είχα εμφανίσει ακόμα τη μυωπία μου και φανταζόμουν πως οι μύωπες είναι τρόπον τινά τυφλοί. Από την άλλη, αναρωτιόμουν εάν άφηνε το χιόνι προσωρινά. Μα σε κάποια στιγμή, αφού τελείωσε το σκούπισμα, μπήκε στο σπίτι της και δεν βγήκε ξανά. Ακόμα θυμάμαι αυτό το περιστατικό. Η πατίνα του χρόνου όμως με έκανε να συνειδητοποιήσω αυτό που μικρότερη δεν μπορούσα καν να φανταστώ. Το πόσο ιδιωτικά συμπεριφερόμαστε. 

 

Περνούμε μια δύσκολη στιγμή στον ρου της ιστορίας. Όμως ελάχιστοι προσπαθούν να αφουγκραστούν αυτό το οποίο συμβαίνει στον περιβάλλοντα χώρο και να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τα πράγματα. Τώρα πιο πολύ από ποτέ πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, να στηρίζει ο πιο εύπορος εκείνον που έχει ανάγκη, να προσπαθεί να χαρίσει ο ευτυχισμένος στον δυστυχισμένο έστω σπαράγματα της ευτυχίας του. Πριν λίγες ώρες, έβλεπα την Έβδομη σφραγίδα του Μπέργκμαν και θυμάμαι πως σε μια σκηνή που ένας άνθρωπος με χολέρα παρακαλεί για λίγο νερό, όλοι τον διώχνουν μακριά - και προσπαθούν μάλιστα να μεταπείσουν μία κοπέλα που πήγε να τον βοηθήσει, λέγοντάς της πως δεν έχει νόημα η πράξη της. 

  

 

Τα πράγματα έχουν το νόημα που τους δίνουμε. Και τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δώσουμε νόημα στην ίδια μας τη ζωή, αφού έτσι μονάχα θα μπορέσει να αλλάξει ο κόσμος και να γίνει ένα πανέμορφο μέρος δίχως δυστυχία και πόνο. Κι αν κάποιος σας πει πως είναι απίστευτο το να αλλάξει ο κόσμος, ανταπαντήστε του με μια κουβέντα του Όσκαρ Ουάιλντ: «Μπορώ να πιστέψω το καθετί, με τον όρο ότι είναι απίστευτο». Κι αν ο Ουάιλντ δεν είναι αρκετός, ο Γκάντι έλεγε, «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»

 

Τέλος με τα αποφθέγματα - καιρός να επέλθουν οι πράξεις θα σας πρότεινα εγώ.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review