Μια, εν μέρει, αποτίμηση

 

Πριν λίγες μέρες ήταν που, μία-μία οι σχολές του ΕΜΠ και κάθε μια κατά το δοκούν, ανακοίνωναν με περίσσεια λύπη το χάσιμο της εξεταστικής και την ύστατη προσπάθεια (εφάμιλλη των προσπαθειών στο μέτωπο της Αλβανίας το ΄40) να μη χαθεί και το εξάμηνο. Στη θέση της εξεταστικής μπήκε μια μίνι-εξεταστική (πιο μίνι και από την ομώνυμη φούστα), για όσους χρωστάνε 3 μαθήματα και κάτω, ενώ έχουν έτοιμη και τη διπλωματική εργασία. Όσο για το εξάμηνο, αυτό ορίστηκε να τελειώσει την 1η Αυγούστου. Το παράξενο είναι, ότι με όσα είχαν γίνει αυτή τη χρονιά, και με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το Γενάρη (όταν και ανοίξανε τα πανεπιστήμια) το ακαδημαϊκό έτος έληγε πάλι 1 Αυγούστου. Οπότε δεν έγινε και κανένας χαλασμός Κυρίου. Απλά χάθηκε η εξεταστική.

 

Η αλήθεια είναι ότι η εξεταστική ήταν αδύνατο να γίνει. Με τέσσερις μήνες καταλήψεις το χειμώνα και έναν το καλοκαίρι, ακόμη και μια αλλαγή στο παγκόσμιο ημερολόγιο, θα καθιστούσε αδύνατη την εξεταστική. Αλλά το κείμενο (και ο γράφων - που έχει τόσο λίγο μυαλό) σιχαίνεται τις γενικότητες. Σκοπός είναι μια πρώτη αποστασιοποιημένη (και αν θέλετε κριτική) ματιά στα όσα έγιναν.

 

Ξεκινώντας από τον πυρήνα της όλης ιστορίας, πιάνουμε τους διοικητικούς υπαλλήλους. Μεγάλο ποσοστό αυτών θα έχανε τη δουλειά του. Λάθος πέρα για πέρα. Σαν κράτος δε βελτιώνεις τις κοινωνικές αντοχές με το να προσθέσεις επιπλέον ανέργους στις λίστες του ΟΑΕΔ. Ούτε δικαιώνεις το κοινό αίσθημα, εκτός ολίγων μωρών. Αν δεν μπορείς να έχεις πυγμή και σοβαρότητα σε τέτοια θέματα, καλύτερα να σταματήσεις - να παριστάνεις - την κυβέρνηση και να φύγεις.

 

Από την άλλη, ούτε οι διοικητικοί υπάλληλοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Θυμάμαι ακόμα που έμπαιναν στα αμφιθέατρα (το χειμώνα) εν ώρα συνελεύσεων και εκλιπαρούσαν τους φοιτητές να πάρουν, ομόφωνη με τη δική τους, απόφαση και να στηρίξουν τον αγώνα τους. Οι φοιτητές όντας αλληλέγγυοι (αλλά και καλά κουμάσια του λόγου μας) τους στήριζαν. Πού ήταν όμως οι διοικητικοί το 2011, όταν οι φοιτητές κατέβαιναν στους δρόμους και φώναζαν για τα δίδακτρα, τα πληρωμένα βιβλία, τις διαγραφές και όλα τα υπόλοιπα που η κυβέρνηση προωθούσε ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο; Πού ήταν οι διοικητικοί το 2007 όταν η Γιαννάκου έκανε την αρχή των παραπάνω - και λίγο-πολύ όλοι θυμούνται τι γινόταν στην Αθήνα; Ήταν σπίτι τους (διότι οι φοιτητές κάνανε καταλήψεις) και από όσο ξέρω πληρώνονταν κανονικά. Ακόμη και τον περασμένο χειμώνα, όταν οι φοιτητές διατυμπάνιζαν ότι οι απολύσεις θα υποβαθμίσουν το πανεπιστήμιο (και σε μια συναισθηματική φόρτιση ετίθεντο και άλλα θέματα όπως τα συγγράμματα, η σίτιση, η στέγαση, οι διαγραφές, τα δίδακτρα) οι διοικητικοί συμφώνησαν σε μια εκεχειρία με το Υπουργείο, για ένα εξάμηνο, κι έπειτα «θα βλέπανε»

 

Τέλος, φτάνοντας στον Ιούνη και έχοντας μπροστά τους το διακύβευμα του να χαθεί η εξεταστική και το εξάμηνο, το πήγανε μέχρι εκεί που μπορούσαν να κατηγορηθούν λιγότερο. Και μπορεί οι συνελεύσεις να τους στήριξαν και τώρα, αλλά η συμμετοχή - και αν θέλει κανείς η απογοήτευση του χειμώνα, είχαν ατονήσει. Αν θέλεις συμπαραστάτες εντός ΕΜΠ, φέρσου φιλικά απέναντί τους και όχι σε μια λογική «χάνω εγώ, θα χάσεις και εσύ». Γιατί δεν άφηναν τους φοιτητές να κάνουν μάθημα; Και από πού και ως πού να κάνουν κατάληψη στο Ίδρυμα; Οι φοιτητές, όταν κάναμε καταλήψεις, δε τους επηρεάζαμε πουθενά. Πληρώνονταν κανονικά. Αυτό ήταν το κύριο μέλημά τους και σε αυτό  υπήρχε λύση. Τώρα που το δικό μας μέλημα ήταν το εξάμηνο και η εξεταστική, γιατί να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε κάτι;

 

Πάμε τώρα στις αποφάσεις, και ας δούμε λίγο το σκεπτικό από πίσω. Κοσμήτορες σχολών επικαλούνταν τις καταλήψεις ως προκάλυμμα για το τι θα κάνουν. «Αφού οι φοιτητές κάνουν  καταλήψεις, αυτοί φταίνε που δε μπορούν να γίνουν μαθήματα, και που εξεταστική-εξάμηνο είναι στον αέρα.» Το παράλογο της όλης υπόθεσης ήταν ότι οι διοικητικοί είχαν κάνει κατάληψη σε όλο το Ίδρυμα. Είχαν κλείσει πόρτες και περιφρουρούσαν σχεδόν τα πάντα. Ακόμη και αν οι φοιτητές δε στήριζαν τον αγώνα των διοικητικών, πάλι δε θα γινόταν μαθήματα. Βέβαια και εκεί θα μπορούσε να βρεθεί μια κατηγορία για τους φοιτητές. Η όποια εμπάθεια από πλευράς καθηγητών προς τους φοιτητές, είναι εν μέρει δικαιολογημένη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τελευταίοι μπουκάρουν μέσα στις συνελεύσεις των πρώτων και τις κάνουν Γης Μαδιάμ. Σίγουρα όμως, δε μπορεί να χαρακτηρίσει το σύνολο.

 

Με όλα αυτά στο μυαλό, οι καθηγητές αποφάσισαν να μη γίνει η εξεταστική. Ή μάλλον να γίνει αλλά για λίγους. Αυτοί οι λίγοι δηλαδή, δε φταίνε που ήταν κλειστό το Ίδρυμα; Δεν μπαίνουν στο σύνολο των «φοιτητών που κλείνουν τη σχολή και δεν αφήνουν να γίνουν μαθήματα»; Όχι δεν έχω εμπάθεια. Τα παιδιά θέλανε να τελειώσουν και καλώς τους δόθηκε η ευκαιρία. Αλλά γιατί να μη δοθεί και σε αυτόν που χρωστάει 7,8,9,10 μαθήματα και ο οποίος θα μπορούσε να ξεμπερδεύει μέσα σε δύο εξεταστικές Ιούνη-Σεπτέμβρη; Είναι παιδιά άλλου Θεού αυτοί; Γι' αυτό και υπήρξε μια πρόταση, ίσως και η πιο σωστή, με την οποία θα μπορούσαν να δώσουν εξεταστική όσοι ήταν από 5ο έτος και πάνω. Για τους μικρότερους δεν ήταν δυνατόν, καθώς αυτοί δεν είχαν διδαχτεί τα μαθήματα του εξαμήνου. Βέβαια θα μπορούσε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα περασμένων εξαμήνων. Αλλά φευ! Πού να το σκεφτούν οι κοσμήτορες; Ειδικά άμα έχουν κλείσει και δωμάτια σε κανα νησάκι, πού να διορθώνεις γραπτά δίπλα στο κύμα!

 

Έγραψα πολλά! Ζητάω συγγνώμη που δε μπόρεσα να γράψω περισσότερα! Θέλω να ευχαριστήσω την Κατερίνα που με δέχτηκε στην ομάδα της κιμωλίας, και να χαιρετήσω όλους τους αναγνώστες και τους συντάκτες. Εύχομαι το καλύτερο για όλους. Καλώς σας βρήκα!

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review