Αγάπα τη μοναδικότητα σου

 

Ζούμε σε μια εποχή που η ηθική λειτουργεί με το εξής σχήμα:

 

Αυτό πρέπει να λέμε γιατί το λένε όλοι,

Αυτό πρέπει να κάνουμε γιατί το κάνουν όλοι.

 

Ποιοι είναι όμως τελικά αυτοί οι «όλοι»; Είμαστε εγώ, εσύ και δισεκατομμύρια ξεχωριστοί και διαφορετικοί μεταξύ μας άνθρωποι, ή ένα γερά παγιωμένο κοινωνικό σύστημα που βασίζεται στην αίσθηση ασφάλειας μέσα στη μάζα;

 

Σύμφωνα με τον Φουκώ, στην αρχαιότητα το μη κοινωνικά αποδεκτό σε οποιονδήποτε τομέα έμενε αποκλεισμένο. Σήμερα το μη κοινωνικά αποδεκτό αντιμετωπίζει μια σύσσωμη επίθεση από τις επιβεβλημένες νόρμες. Δε γεννήθηκες για να γίνεις σαν τους άλλους, και ταυτόχρονα οι άλλοι δε γεννήθηκαν για να σε κάνουν σαν αυτούς. Είσαι ένας μοναδικός συνδυασμός - γονιδιακών και μη - χαρακτηριστικών που δε θα ξανά-υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πάλεψε με τον εαυτό σου και πάλεψε και με τους γύρω σου. Χτίσε μια ζωή σε έναν κόσμο που θα νιώθεις όμορφα εσύ.

 

Αγάπα! Νιώσε πριν προλάβεις να σκεφτείς! Πίστεψε στον αυθορμητισμό, γίνε πάλι παιδί και άγγιξε τα πάντα γύρω σου. Μάθε ότι υπάρχουν. Πάψε να δίνεις σημασία στο ποιος πρέπει να είσαι και ψάξε το ποιος πραγματικά είσαι. Ξανακοιτάξτε ο ένας τον άλλο στα μάτια και ξαναγνωριστείτε από την αρχή. Είσαι ελεύθερος, και το τίμημα αυτής σου της ελευθερίας είναι η ευθύνη. Όλα εξαρτώνται από τους δικούς σου χειρισμούς. Αγκάλιασε λοιπόν την ευθύνη και ρίσκαρε. Ρίσκαρε να αγαπήσεις, να γελάσεις, να ερωτευτείς παράφορα, να πληγώσεις και να πληγωθείς, να εκτεθείς. Ρίσκαρε να πεθάνεις. Σύμφωνα με τον Χόρχε Μπουκάι, «μόνο ο θάνατος διδάσκει την αξία του χρόνου». Είσαι φθαρτός  και αυτό σε φοβίζει. Μη φοβάσαι να χαθείς. Επιδίωξέ το στα πιο μικρά απλά και καθημερινά πράγματα. Χάσου μέσα στην μοναδικότητα του Άλλου και ανακάλυψε τον εαυτό σου.

 

Η κοινωνία πολεμά αυτό που χρειάζεται περισσότερο, κι αυτό είναι η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα των μελών που την αποτελούν. Καμία κοινωνία ποτέ δεν εξελίχθηκε μέσω της στασιμότητας. Άσε την διαφορετικότητά σου λοιπόν να γίνει το δώρο σου προς αυτήν.

 

Και πάντα να θυμάσαι: Μια παραβίαση των «μη» από τους πρωτόπλαστους έσωσε την ανθρωπότητα από την ανυπαρξία.

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review