Η Γενιά των Προβλημάτων

 Όχι, όχι. Δεν εννοώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της γενιάς μας - αν και θα ήταν ένα πολύ ωραίο θέμα για ανάλυση. Εννοώ αυτά τα προβλήματα τα δικά μας. Του καθενός από εμάς. Ποιό πρόβλημα όμως μπορεί να θεωρηθεί στις μέρες μας το πιο σημαντικό από όλα;

 

Όταν μας έρχεται στο μυαλό το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να έχει κάποιος αντικειμενικά, μας έρχεται στο μυαλό ο θάνατος, οι αρρώστιες, ο πόλεμος, η φτώχεια κοκ. Λογικό. Είσαι σίγουρος όμως πως αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα και για σένα;

 

Ας το δούμε αντικειμενικά. Αν δεν έχεις περάσει ο ίδιος κάτι δεν μπορείς να το καταλάβεις. Έτσι καταλήγει δύσκολο το να στηρίξεις σωστά και κάποιον δικό σου άνθρωπο που ταλαιπωρείται. Μπορείς όμως να φρικάρεις όταν σου σπάσει ένα νύχι. Μπορείς να φρικάρεις όταν το κινητό σου χαλάσει. Μπορείς να φρικάρεις όταν βρέχει και δε θα πας σε εκείνο το πάρτι που τόσο ήθελες. ''Πω πω, πόσο άσχημα περνάω. Τι χειρότερο μπορεί να μου συμβεί; Είμαι ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος του κόσμου!!'' Είσαι; Κι όμως μπορεί να είσαι.

 

Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι πως ο κάθε άνθρωπος ζει διαφορετικά τα θέματά του. Αν φτάσουμε στη ακραία περίπτωση να συγκρίνουμε ένα ορφανό φτωχό παιδί με μια κοπέλα που χώρισε, ίσως η δεύτερη να νιώθει χειρότερα. Θα μου πείτε πως είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Ναι, φυσικά και είναι. Όμως όπως είπα ο καθένας διαχειρίζεται διαφορετικά τα μέσα του και τα προβλήματά του. Ακόμη κι αν πούμε πως έχουμε το Χ θέμα και προσπαθούμε να το συγκρίνουμε με κάτι πιο σοβαρό για να ελαφρύνουμε την κακιά διάθεση, δε θα τα καταφέρουμε. Κι αυτό γιατί δε το ζούμε. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι μπορεί να πάρουν πολύ χαλαρά ένα θάνατο στην οικογένεια τους κι όμως να φέρουν την καταστροφή γιατί χάθηκε το τάδε ρούχο τους; Ο κάθε άνθρωπος έχει άλλες αντοχές και διαφορετικές σκέψεις για το εκάστοτε ζήτημα.

 

Όλοι μας έχουμε προβλήματα. Μη κρίνετε ακραία τη συμπεριφορά κάποιων στο πρόβλημά τους, επειδή δε σας φαίνεται σοβαρό. Τα πάντα είναι σοβαρά στα μάτια αυτού που το ζει. Όλα τα προβλήματα είναι σοβαρά και μας απασχολούν το ίδιο πολύ. Δε προσπαθώ και δε θέλω να ξανασυγκρίνω ακραίες περιπτώσεις όπως παραπάνω, όμως έχω μάθει να κρίνω πως ακόμα κι αν σπάσει το νύχι της φίλης μου, αν χαραχτεί ένα παιχνίδι στο play station του ξαδέρφου μου, κι αν δε πετύχουν τα κουλουράκια της μαμάς μου, να μη τους αποπάρω. Να τους ηρεμήσω και - γιατί όχι, να τους στηρίξω κιόλας. Δε μπορείς πάντοτε να μαντέψεις ο,τι νιώθει ο άλλος μέσα του.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review