Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού

Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δε περιορίζεται αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις. Στο σχολικό εκφοβισμό υπάρχουν δυο «αντίπαλες» μερίδες - η μερίδα των θυτών κι εκείνη των θυμάτων, παρότι συχνά συναντάται κι η πλευρά των απλών παρατηρητών/ακροατών, που ενδεχομένως διαδραματίζει και τον πιο σημαντικό ρόλο.

Οι θύτες είναι συνήθως άτομα δημοφιλή στο σχολείο τους. Έχουν δημιουργήσει μεγάλη παρέα και κοιτάζουν περιφρονητικά όποιον δεν αποτελεί μέλος της. Ορισμένες φορές - ιδίως σε χώρες του εξωτερικού, προέρχονται από αρκετά εύπορες και προνομιούχες οικογένειες.

Τα θύματα είναι συνήθως άτομα λιγομίλητα, συνεσταλμένα που δεν ανοίγονται εύκολα. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς συνιστούν εύκολη λεία για τους θύτες, οι οποίοι τους χλευάζουν σε κάθε ευκαιρία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους επιτίθενται σωματικά και, πλέον σήμερα, τους βιντεοσκοπούν για να τους διασύρουν διαδικτυακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού - ή εναλλακτικά με το διεθνή όρο "bullying", δε μιλούν συνήθως για το πρόβλημά τους. Αντιθέτως τηρούν σιγή ιχθύος, αφού θεωρούν πως μιλώντας η κατάσταση θα πυροδοτηθεί.

Εκτός βέβαια από το δίπολο θύτη και θύματος, υπάρχει και η μερίδα των απλών παρατηρητών, οι οποίοι συνήθως σιωπούν από φόβο μήπως τυχόν γίνουν κι εκείνοι αποδέκτες προσβλητικών σχολίων. Στην πλειοψηφία τους ενδεχομένως να υποστηρίζουν τα θύματα, παρότι συνήθως από φόβο σιωπούν. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, δεν αποκλείεται να στηρίξουν το θύμα ενώπιον του θύτη.

Οι λόγοι που παρακινούν κάποιον να κοροϊδέψει, να χτυπήσει και να διαπομπεύσει κάποιον συμμαθητή του διαδικτυακά είναι ποικίλοι. Σε γενικές γραμμές, οι θύτες είναι συνήθως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που δεν έχουν την προσοχή που θα ήθελαν από τους γονείς τους - ή σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να έχουν χωρίσει οι γονείς τους και ενδεχομένως να έχουν γίνει μάρτυρες ομηρικών καβγάδων που τους κόστισαν ψυχολογικά. Διεκδικώντας την προσοχή, καταφεύγουν στον εκφοβισμό συμμαθητών τους.

Τα θύματα έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες αυτού του εκφοβισμού: σταδιακά χάνουν την αυτοεκτίμηση τους, τείνουν να πιστέψουν πως οι ίδιοι είναι προβληματικοί δίνοντας δίκιο σε όσους τους κοροϊδεύουν. Η σχολική τους επίδοση μειώνεται σταδιακά και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν παρέες. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθούν και στην αφαίρεση της ζωής τους - στο εξωτερικό έχουν ακουστεί πολλά περιστατικά αυτοκτονίας λόγω του σχολικού εκφοβισμού, με αποκορύφωμα την Ιταλία όπου ένας μαθητής αυτοκτόνησε λόγω των προσβολών που δεχόταν για τις σεξουαλικές του πεποιθήσεις.

Για την επίλυση και την εξάλειψη αυτού του φαινομένου υπάρχει ένας και μόνος τρόπος: να μιλήσει το θύμα για τις προσβολές που υφίσταται. Μπορεί να μιλήσει είτε στους γονείς του είτε στους δασκάλους ή καθηγητές του, ή εναλλακτικά μπορεί να απευθυνθεί στη γραμμή  1056 στο χαμόγελο του παιδιού ανώνυμα και να λάβει την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη.

 ~

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, θέλω να πω σε όποιον δέχεται κακοποίηση είτε σωματική είτε λεκτική στο σχολείο του,

να μιλήσει, να μη φοβάται και πως είναι υπέροχος όπως ακριβώς γεννήθηκε και είναι!

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review