8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μια μέρα αφιερωμένη στον αέναο αγώνα για ισότητα.

Μια μέρα που πρέπει να μας θυμίζει την ανάγκη να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο και πιο ασφαλή.

 

 

 

Ημέρα της Γυναίκας. Διαφημίσεις, αφιερώματα, ειδικά πάρτι σε διάφορα καφέ και πολυχώρους της Αθήνας και σ' όλο τον κόσμο, ημερίδες για τον καρκίνο του μαστού και άλλες παθήσεις που πλήττουν τις γυναίκες, και πολλές ομιλίες για τη θέση της γυναίκας στον κόσμο σήμερα.Έτσι γιορτάζει ο δυτικός κόσμος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια παγκόσμια ημέρα θεσπισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προβληματισμού για την ανισότητα, τις αδικίες και τη δυσχερή θέση της γυναίκας σήμερα στον κόσμο. Αρκεί όμως αυτό;

 

  

Από μικρή θυμάμαι να γίνεται  μεγάλη συζήτηση για αυτή τη μέρα. Για το πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε τους αγώνες των γυναικών για ίσες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.  Ίσως να φταίει μια δασκάλα μας, η οποία ήταν λιγάκι ονειροπαρμένη βέβαια - για να λέμε την πάσα αλήθεια. Είμαι σίγουρη πως θα ήθελε όσο τίποτα να ζούσε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ. Να γινόταν και εκείνη σουφραζέτα, και να πέταγε αβγά έξω απ' το αγγλικό κοινοβούλιο, ζητώντας την παραχώρηση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες. Λες και ήταν κάτι απλό. Μια ζωή αφιερωμένη στον αγώνα της ψήφου, με συνεχείς συλλήψεις και φυλακίσεις.

 

 

Ναι, αυτό που θεωρούμε σήμερα δεδομένο στο δυτικό μας κόσμο, το δικαίωμα στην ψήφο, στις ίδιες ευκαιρίες για εργασία και εκπαίδευση, δεν ήταν επ' ουδενί δεδομένο. Οι εργάτριες γυναίκες πληρώνονταν πενιχρά, εξ' ου και η περιβόητη διαδήλωση των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ στις 8 Μαρτίου του 1857, στη μνήμη της οποίας γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. 

Δε μου αρέσει η λέξη γιορτάζουμε.  Είναι μάλλον μια μέρα σκληρής υπενθύμισης των αγώνων των σουφραζετών  και των γυναικών γενικότερα, κάθε στιγμή της Ιστορίας μέσα στον κόσμο. Από τις πλατείες της Γαλλίας που υπερηφανεύεται για τη παράδοση του γυναικείου κινήματος, μέχρι την Αφρική και την Ινδία, όπου οι γυναίκες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ακόμη και σήμερα. Όταν μικρά κοριτσάκια βασανίζονται, βιάζονται και λιθοβολούνται ως πόρνες, δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα και εκπλήρωση του γυναικείου κινήματος. Η κλειτοριδεκτομή θα πρέπει να εξαλειφθεί. Πως μπορούν να ορίζουν τη μοίρα και τη ζωή των νέων κοριτσιών;

 

  

Ναι κλειτοριδεκτομή. Οι γυναίκες αυτές όχι μόνο δε θα νιώσουν ποτέ καμιά ευχαρίστηση κατά τη σεξουαλική πράξη, αλλά θα έχουν έναν πολύ επώδυνο τοκετό, καθώς έχει καταστραφεί ο κόλπος τους, με μεγάλες πιθανότητες να πεθάνουν. Οι παραδόσεις είναι πολύ σκληρές και ακόμα και σήμερα ορίζουν τη μοίρα αυτών των γυναικών.

Ύστερα σκέφτομαι το δυτικό και ανεπτυγμένο κόσμο μας, που τόσο διατεινόμαστε ότι είναι πολιτισμένος.  Αν σ' αυτόν υπάρχει ισότητα και οι γυναίκες ζουν ελεύθερες, με ίσες ευκαιρίες και έχοντας πρόσβαση σε κάθε αγαθό, όπως και οι άντρες. Και βρίσκω τόσα μελανά σημεία. Να παραδείγματος χάριν, την προσπάθεια οργανώσεων στην Ισπανία να επαποινικοποιηθούν οι εκτρώσεις! Η δυνατότητα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους δεν υπήρξε πάντοτε δικαίωμα αναγνωρισμένο, και μια πιθανή επαποινικοποίηση σκιαγραφεί αδρά τη συντηρητική στροφή της ευρωπαϊκής κοινωνίας και το πόσο κακό κάνει η θρησκεία, αφού τέτοιες προσπάθειες υποστηρίζονται ξεκάθαρα από την Καθολική Εκκλησία.

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι οι γυναίκες σπανίως λαμβάνουν διευθυντικές θέσεις, ιδιαιτέρως σε "ανδροκρατούμενα" επαγγέλματα όπως αυτά του μηχανικού, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει. Την ίδια ώρα, λαμβάνουν πολύ συχνά χαμηλότερες απολαβές από τους άντρες συναδέλφους τους. 

Συνοψίζοντας, θα ήθελα μονάχα να πω πως πρέπει να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο. Και πως το γυναικείο κίνημα, ειδικά στη Δύση, πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, την απίστευτη εμμονή στην ισότητα αλλά όχι στην ελευθερία. Δεν αρκεί να είμαστε ίσοι με τους άντρες, πρέπει να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ελεύθερο, με λιγότερες αδικίες και πόνο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή κι όχι φορώντας ροζ κονκάρδες με το σύμβολο της Ρωμαϊκής Αφροδίτης μια μέρα του χρόνου. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρωμαίοι χαρακτήριζαν τις γυναίκες res, δηλαδή πράγματα.

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review