Η Ανθρωπιά στη ρωσική Ολυμπιάδα

Το γυμναστήριο είναι λίγο βαρετό κουραστικό, αλλά το να παρακολουθεί κανείς κάποιο άθλημα στην τηλεόραση εντάξει, δεν σε κάνει να ιδρώνεις κιόλας.

Άνοιξα κάποια μέρα τυχαία λοιπόν την τηλεόραση, και έπεσα πάνω στους ολυμπιακούς αγώνες του Sotchi. Πριν λίγες μέρες μάλιστα έγινε και η τελετή λήξης τους. Αυτοί οι ολυμπιακοί είχαν μεγάλο παρασκήνιο. Προκάλεσαν αντιδράσεις και εξίταραν αρκετούς να τους μποϋκοτάρουν. Μα γιατί άραγε;

 

Αρχικά, η διοργάνωση των αγώνων προκάλεσε πολλές αντιδράσεις καθώς στην παραλιακή πόλη Sotchi η προετοιμασία περιελάμβανε την μαζική εξόντωση σκύλων. Ειδικότερα, ενώ ο δήμαρχος της εν λόγω πόλης είχε δεσμευτεί να φτιάξει καταφύγιο για τα αδέσποτα και να τα στειρώσει, θέλησε να λύσει ευκολότερα τα προβλήματα του θανατώνοντας τα. Αλλά δεν είναι μόνο οι δολοφονίες των ζώων που πρέπει να θορυβήσουν άπαντες - και όχι μόνο τους φιλόζωους. 

 

Η Ρωσία έχει απασχολήσει επίσης λόγω της στάσης που κρατά απέναντι στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί ομοφυλόφιλοι έχουν υποστεί βασανισμούς , έχουν πέσει θύματα ρατσισμού, ενώ το τραγικότερο σύμφωνα με τις πηγές είναι ο φόνος τριών ομοφυλοφίλων εξαιτίας της ομοφοβίας. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι η ομοφυλοφιλία έχει αποποινικοποιηθεί στη Ρωσία από το 1993, αν και τα ομοφοβικά αισθήματα έχουν παραμείνει ως κατάλοιπο στη συνείδηση αρκετών Ρώσων. 

 

Επιπλέον, θεωρώ άξιο προβληματισμού πως μπορεί μια χώρα να φιλοξενεί τους ολυμπιακούς αγώνες, που ενέχουν την έννοια του πνευματικού μεγαλείου και ολυμπιακού ιδεώδους και παράλληλα τα ευγενή ιδανικά, όταν οι αρχές της συμπεριφέρονται με τέτοια στενομυαλιά σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία. 

 

Δεν γνωρίζω εάν κανείς γεννιέται ή γίνεται στην πορεία ομοφυλόφιλος , ωστόσο πιστεύω ακράδαντα πως η διαφορετικότητα είναι μέσα στη φύση μας και είναι καλή. Για σκεφτείτε να είχαμε όλοι τις ίδιες απόψεις, την ίδια εμφάνιση ή όμοιες προτιμήσεις. Δεν θα ήταν βαρετό; 

 

Δε ζούμε στο Μεσαίωνα για να κρύβονται οι ομοφυλόφιλοι ή για να τους πάρουμε στο κυνήγι όπως συνέβαινε με τις «μάγισσες». Αντιθέτως, πρέπει να δείχνουμε σεβασμό σε εκείνους και να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Επιπλέον, νομίζω πως δεν αρμόζει σε ανεπτυγμένα κράτη να υπάρχει αυτή η ιδεολογία ως προς το συγκεκριμένο θέμα. 

 

Καταλήγοντας, με αφορμή τους ολυμπιακούς και τη στάση που κρατά η Ρωσία έναντι στους ομοφυλόφιλους, διεξήχθησαν αρκετές εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο Καλλιμάρμαρο η LGBTQ ελληνική κοινότητα διαμαρτυρήθηκε σιωπηλά για τα δικαιώματα απανταχού των ομοφυλοφίλων, στέλνοντας το μήνυμα ότι όχι μόνο οι Ολυμπιακοί αγώνες αλλά κι η ζωή μας γενικότερα είναι καλύτερα να είναι «πολύχρωμη». 

 

 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review