Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο

-Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο? Ε... ? 

Με πάνω από 5.700 μέλη, είναι ίσως ένα από τα δημοφιλέστερα γκρουπ στο  Facebook.

Συμμετέχει κόσμος από το χώρο της λογοτεχνίας - συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, ποιητές και τα ρέστα, του θεάτρου, της τέχνης, της μουσικής αλλά κι εμείς οι υπόλοιποι "κοινοί θνητοί" που λατρεύουμε το διάβασμα και συχνά ξεχνάμε να κατεβούμε στη στάση μας έχοντας χαθεί μέσα σ' ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Όπως λέει κι η διαχειρίστρια του γκρουπ, Νατάσσα Συλλιγνάκη, "τα πράγματα είναι απλά: Καταγράφουμε τι διαβάζει ο κόσμος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς". Τελεία. Μπορεί να είναι μυθιστόρημα ή περιοδικό, εφημερίδα ή σουντόκου, άρλεκιν ή πανεπιστημιακό σύγγραμμα, το περιεχόμενο δεν έχει σημασία! Τουλάχιστον στην αρχή. Άλλο το τι ακολουθεί μετά, με καταιγισμό σχολίων για το νόημα, το στόρι, τη γλώσσα και το ύφος, ξανά το στόρι.

Ακόμη, καλό είναι να λέμε και δυο λόγια για το μέρος και την ώρα: στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε πόλη η σε χωριό, κοντά σε πόλη ή σε βουνό. Και τι βιβλίο; Συγγραφέας, τίτλος, εκδότης, κάτι! Μια μικρή περιγραφή επίσης είναι θεμιτή: νέος, ηλικιωμένος, φοιτητής, εργαζόμενος. Και  τι φοράει; Προς τα που κατευθύνεται (αριθμός λεωφορείου, γραμμή μετρό) ; Όπως σε κάθε ρεπορτάζ, όσα περισσότερα καταγράφουμε, τόσο  καλύτερα! Γιατί; Από καθαρή περιέργεια!

Οι φωτογραφίες είναι άλλου παπά ευαγγέλιο: έχουν γίνει κατά καιρούς, διάφορα άτυπα ντιμπέιτ σχετικά με το πόσο "σωστό" ή "λάθος" είναι να φωτογραφίζουμε τον κόσμο που διαβάζει, χωρίς ο τελευταίος να το ξέρει. Μεγάλη συζήτηση, αν μ' αυτήν τη λογική αναλύαμε πόσο νομικά ορθό είναι που μας καταγράφουν καθημερινά στις τράπεζες, τα μαγαζιά, τις τουαλέτες των μπαρ, τα κοσμηματοπωλεία και τις καφετέριες, δε θα τελειώναμε ποτέ. Κι εδώ, λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά: Φωτό, προαιρετική, επιθυμητή, θολή ή καθαρή. Αν η αισθητική ή ηθική μας δε μας επιτρέπει να την ανεβάσουμε, δεν το κάνουμε - ή το κάνουμε μετά από επεξεργασία, θόλωμα των προσώπων και τα ρέστα. Σε ο, τι αφορά τις περιγραφές, κάθε θετικό σχόλιο δεκτό - με ιδιαίτερη αδυναμία στο χιούμορ, στο μπλακ χιούμορ, το ίδιο. Δε σχολιάζουμε αρνητικά ηλικία ,φύλο, ντύσιμο, αισθητική - δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Όσοι εγγράφονται στο γκρουπ  με πρόθεση να το ρίξουν στο κουτσομπολιό ή ανοίξουν κοινωνικοπολιτική συζήτηση με οποιαδήποτε αφορμή, συνήθως μόνοι τους αντιλαμβάνονται πως πρέπει να διαγράφουν. Και συχνά-πυκνά, το κάνουν.

Κατά καιρούς, πετυχαίνουμε  Τζακ Ποτ: έχοντας επιβιώσει πάνω από 24 ώρες χωρίς να κοιμηθώ για χάρη της εξεταστικής, πέτυχα μεταξύ νύχτας και μέρας, τη Ζυράννα Ζατέλη να ξεφυλλίζει πρόγραμμα εκδηλώσεων- πιθανότατα από κάποια έκθεση ζωγραφικής (βλ. φωτό). Την άλλη μέρα, η Αλεξάνδρα Δενδιά, πολυγραφότατη κι αγαπημένη ρεπόρτερ στη συγκεκριμένη σελίδα, έπεσε πάνω στον  Ηλία Κουνέλα που διάβαζε Ντοστογιέφσκι. "Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων", στην έκδοση του "Βήματος". Σε λίγο καιρό, ίσως καταλήξουμε να καταγράφουμε  τι διαβάζουν οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί στο μετρό και στο λεωφορείο - ίσως. Για την ώρα, αρκούμαστε στο να μετατρέπουμε τις άτονες και ανιαρές στιγμές της καθημερινότητας (ναι, οι περισσότεροι το βαριούνται αυτό το πάνω κάτω προάστια-κέντρο με τα μέσα) σε παιχνίδι : ανταλλάζουμε γνώμες για βιβλία, κάνουμε προτάσεις και επιλογές. Πάνω απ' όλα, επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα κάτι που (δυστυχώς) δεν είναι για όλους προφανές: η ανάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή μας.

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review