Ρατσισμός από …κούνια!

Ένα βίντεο που παρουσιάζει ένα απλό πείραμα ως μέρος της εκστρατείας «Racismo en Mexico» κάνει τον γύρο του Διαδικτύου εδώ και αρκετό καιρό.

 

Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Παιδιά σε ένα δωμάτιο με δύο κούκλες, η μια με λευκό δέρμα και η άλλη με σκούρο. Ο ερευνητής απευθύνει ερωτήσεις κάθε φορά σε ένα παιδί και παίρνει απαντήσεις από τους μικρούς μας φίλους.

 

Μόνο μια επιλογή ανάμεσα στις δυο κούκλες γίνεται δεκτή ως απάντηση. Απαντήσεις που δεν είναι αναμενόμενες ή μήπως όχι;

 


Σίγουρα οι απαντήσεις που δίνουν τα παιδιά (σε τι φταίνε άραγε;) σοκάρουν και προβληματίζουν αναδεικνύοντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα - αυτό του ρατσισμού, των περισσότερων κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Κοινωνίες που μαθαίνουν και καλλιεργούν από την κούνια στις παιδικές ψυχές - και μετέπειτα στις ενήλικες, τον ρατσισμό, τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη.

 

 

Ένα πείραμα που φαίνεται απλό και ασήμαντο αλλά πιστοποιεί τα βαθιά χαραγμένα και ριζωμένα στερεότυπα της ανθρώπινης συνείδησης ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ τονίζει το ένστικτο του φόβου και την αίσθηση της απειλής που επικρατεί μπροστά στο «διαφορετικό», στο «μη οικείο». 

 

   

  


 

Υ.Γ. Ο ανθρωπισμός μόνο έχει τη δύναμη να σώσει τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα, ας το παραδεχτούμε. Γιατί ο ανθρωπισμός καλό θα ήταν, όσο δύσκολο και αν φαντάζει, να είναι στάση ζωής και τρόπος σκέψης όλων μας ανεξαιρέτως και αδιακρίτως!

 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review