Διαδίκτυο: Φίλος ή εχθρός;

Φρενήρεις αλλαγές έφερε η εμφάνιση του διαδικτύου, η ελκυστικότητά του ενός «κλικ» κέρδισε μονομιάς πολλούς θαυμαστές. Απ΄τις αλλαγές αυτές δε θα μπορούσε να λείπει το επάγγελμα του δημοσιογράφου και η επίδραση στη δημοσιογραφία. Το βασικό στοιχείο του; Η επικοινωνιακή ανατροφοδότηση.


Πόσες φορές διαβάζοντας ένα άρθρο σε μια εφημερίδα δε νιώσαμε την ανάγκη να είχαμε απέναντι μας το άτομο που το συνέταξε και ενίοτε να τον συγχαρούμε, να του σφίξουμε το χέρι ή αντιθέτως να νιώσουμε το αίσθημα του να συνδιαλαγούμε μαζί του, αν δεν είμαστε σύμφωνοι με τη γνώμη του που αποτυπώθηκε στο χαρτί. Αυτό πλέον είναι δυνατό με τη δύναμη του διαδικτύου στον χώρο των ΜΜΕ.

 

Και το όνομα αυτού; Διαδραστικότητα. Μια μαγική λέξη που έφερε τον αναγνώστη κοντά στον δημοσιογράφο. Δεν αποτελεί προνόμιο μόνο στον χώρο του Ίντερνετ, αλλά εξίσου στην έντυπη δημοσιογραφία. Η πρακτική αυτή παραπέμπει στον θεσμό του Obdusman ή όπως θα το μεταφράζαμε στα ελληνικά, στον θεσμό του «μεσολαβητή».


Η διαδραστικότητα όμως αυτή πως επηρεάζει το λειτούργημα του δημοσιογράφου; Μήπως πλέον ο δημοσιογράφος γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του αναγνωστικού κοινού και χάνει το βασικό του χαρακτηριστικό το οποίο είναι η αμερόληπτη και αντικειμενική καταγραφή και παρουσίαση των γεγονότων; Οι πηγές στο διαδίκτυο είναι αμέτρητες και ο αναγνώστης έχει πρόσβαση εύκολη. Πολλές από αυτές δεν είναι αξιόπιστες, και η αναπαραγωγή τους ίσως οδηγήσει σε παγίδες. Ο δημοσιογράφος που θα δουλέψει στο χώρο του διαδικτύου και θα εγκαταλείψει τον δρόμο για κάλυψη του ρεπορτάζ, μετατρέπεται σ' έναν στείρο παραγωγό ειδήσεων, κι ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν δεν τις φιλτράρει σωστά, να χάσει το δημοσιογραφικό του κύρος.

 

 

Η Real Time ενημέρωση του διαδικτύου αποκτά ολοένα και περισσότερους θιασώτες, καθώς μ'ένα κλικ μπορεί κανείς να βρεθεί σε όλα τα δημοσιογραφικά site ποικίλου περιεχομένου από οποιοδήποτε μέρος σε οποιαδήποτε στιγμή. Θα μπει όμως στη διαδικασία, την ώρα που κάνει το δεκάλεπτο διάλειμμα στο γραφείο του, να διασταυρώσει την πηγή της είδησης που μόλις διάβασε; Εδώ έρχεται ο δημοσιογράφος με τον νέο (επιπλέον) ρόλο του να προστατεύσει το αναγνωστικό κοινό έχοντας φιλτράρει αυτός πρωτύτερα την είδηση. Μιας και πλέον έχει αποκτήσει επιπλέον ρόλους όπως αυτόν του τεχνικού μιας ιστοσελίδας, του administrator κοινώς γνωστό, έχει πλέον τη δυνατότητα να προσθέσει πολυτροπικότητα και δελεαστικό περιεχόμενο στην αναπαραγωγή της είδησης του στο site. Φωτογραφίες, videos, hypertextes και banners λειτουργούν σαν μαρκίζες. Άμεσο αποτέλεσμα τα περισσότερα «κλικς» και η αύξηση των target groups.

 

Το ρεπορτάζ όμως πού είναι; Ο δημοσιογράφος δε βρίσκεται πια «επί ποδός πολέμου»; Σίγουρα ναι αλλά όχι με την ίδια τόλμη, αποφασιστικότητα και συχνότητα. Από τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» μια έτοιμη είδηση από ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο και η δουλειά του περιορίζεται στο φιλτράρισμα της και στην επιβεβαίωση της πηγής (δουλειά διόλου εύκολη), μήπως παράλληλα αλλάζει κι η υπόσταση του επαγγέλματος του;


Επομένως, φίλος ή εχθρός της δημοσιογραφίας το διαδίκτυο; Μάλλον έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του ίδιου του δημοσιογράφου. Για να συνεχίζει να κερδίζει τον σεβασμό του αναγνωστικού κοινού, πρέπει να υιοθετήσει μόνο τα θετικά στοιχεία που προσφέρει ο μαγικός κόσμος του Ίντερνετ, αποφεύγοντας την προχειρότητα και διατηρώντας τον παραδοσιακό του ρόλο, αυτόν της αμερόληπτης ενημέρωσης.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review