Ο Άγιος «Βλακεντίνος»

Πλησιάζουν οι μέρες που όλοι μαζί θα χαρούμε και θα γιορτάσουμε την υπέρτατη γιορτή του έρωτα. Πλησιάζει η μεγάλη μέρα παιδιά μου,14 Φλεβάρη. Κοκκινίζουν σιγά-σιγά οι βιτρίνες των ανθοπωλείων, βγαίνουν αυτά τα κλασσικά αρκουδάκια που κρατάνε αυτές τις ανεκδιήγητες χνουδωτές κόκκινες καρδούλες, αρχίζουν να παίζουν αυτές οι φοβερές δακρύβρεχτες διαφημίσεις της LACTA, και αρχίζουν να συμβαίνουν όλα αυτά τα κοινότυπα, κλασσικά και τετριμμένα εκείνης της μέρας.


Πόσα ζευγάρια δεν έχουν «σκοτωθεί» εκείνη τη μέρα, γιατί ο «καλός» της υπόθεσης δεν είναι καλός, γιατί έχει ξεχάσει ότι γιορτάζει; Πόσα ζευγάρια δεν έχουν χωρίσει (ακόμη κι αυτό, ναι, γιατί όχι;) επειδή δεν είπε ούτε ένα χρόνια πολλά. Μα είναι δυνατόν; Ούτε ένα χρόνια πολλά; «Με ξέχασες», «Δε με αγαπάς», «Κι εγώ που σ' αγαπώ, δες τι σου πήρα».


Παιδιά, ψυχραιμία!


Θα βρεθούν μερικοί (καλοπροαίρετοι) να υπερτονίσουν. «Όσοι είναι κατά του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι ερωτευμένοι», «Όσοι είναι κατά του Αγίου Βαλεντίνου είναι μόνοι τους». Βλακείες. Ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο.


Γιατί ο έρωτας δεν είναι μια γιορτή μια μέρα το χρόνο κι όσοι είναι κατά του Αγίου Βλακεντίνου, ε συγγνώμη, του Αγίου Βαλεντίνου το ξέρουν πολύ καλά.
Γι' αυτό είμαι εγώ προσωπικά, κατά αυτής της γιορτής. Ο έρωτας είναι μια γιορτή, ναι θα συμφωνήσω, αλλά ΌΛΟ το χρόνο, κάθε μέρα, 365 μέρες. Και πρέπει να τον γιορτάζεις κάθε μέρα και κάθε στιγμή με τον καλό ή την καλή σου.

 

Γιατί πρέπει να περιμένεις μια συγκεκριμένη μέρα για να πάρεις μια σοκολάτα στον «καλό» ή την «καλή» σου; Πέρνα από ένα περίπτερο, δες τη σοκολάτα, παρ' την και δώσε την στον άνθρωπο σου, όχι επειδή είναι κάποια γιορτή, αλλά έτσι, επειδή πέρασες απ' το περίπτερο, είδες τη σοκολάτα και τον/την σκέφτηκες.


Λουλούδια, άλλη σαχλαμάρα από εκεί. Θες να δείξεις στον «καλό» σου ή την «καλή» ότι την αγαπάς με ένα μπουκέτο όμορφα κόκκινα (παραδοσιακά) τριαντάφυλλα; Υπάρχουν άλλες 364 μέρες το χρόνο για να το κάνεις. Και ναι, μπορεί να το κάνεις, και Μπράβο σου. Γιατί πρέπει να το κάνεις κι εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα; Ή μάλλον όχι. Κάνε το μια απ' όλες τις 364 άλλες μέρες του χρόνου, και κάνε το κι εκείνη τη μέρα ξανά. 'Οχι τις άλλες μέρες του χρόνου να δίνουμε «αγκάθια» στον άνθρωπο μας και ξαφνικά και όλο μαγεία στις 14 Φλεβάρη.

 

 

«Ωπ! Σήμερα είναι του αγίου Βαλεντίνου. Αγάπη μου σου έφερα λουλουδάκια που τόσο σ' αρέσουν. Βλέπεις πόσο σε αγαπώ;»


Ο έρωτας δεν είναι λουλούδια, ούτε καρδούλες, ούτε σοκολατάκια, ούτε κοσμήματα, μπλούζες, gadgets (νέα μόδα δώρου) κτλ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο έρωτας δεν είναι δώρα. Δεν έχει υλική αξία, δε μετριέται με το τι πήρες τι έδωσες. Ο έρωτας είναι μικρές καθημερινές πράξεις (απ' αυτές που συνήθως αμελούμε και δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία).

 

Ο έρωτας είναι οι αγκαλιές, οι φωνές, οι παρεξηγήσεις, οι ψίθυροι στη μέση της νύχτας, όταν ο άλλος κοιμάται στην αγκαλιά σου κι εσύ στη δική του, ο έρωτας είναι κάτι μικρά γλυκά λόγια που σου ή της/του ξεφεύγουν μέσα στην μέρα και τη μετατρέπουν σε γιορτή. Είναι η καθημερινότητα, είναι η τριβή, είναι η συνήθεια του άλλου. Ο έρωτας είναι να ξυπνάς (και να σκέφτεσαι στην πίεση που ξυπνά μαζί με εσένα, σε μια κοινωνία που όλα τρέχουν) ότι κάπου είναι κάποιος ή κάποια που θα χαμογελάσει με ένα δικό σου «καλημέρα».


Ο έρωτας είναι να σου λείπει ο άλλος στις 2 η ώρα το μεσημέρι που πνίγεσαι μέσα σε ένα εκατομμύριο δουλειές. Ο έρωτας είναι...

Πολλά είναι ο έρωτας φίλοι μου και όλα αυτά είναι ΟΛΟ το χρόνο κι όχι μια συγκεκριμένη μέρα. Και θα μου πείτε ναι, αλλά γιατί εκείνη τη μέρα να μην το δείξουμε λίγο παραπάνω; Όχι, γιατί εκείνη η συγκεκριμένη μέρα δεν είναι η γιορτή του έρωτα, είναι η εμπορευματοποίηση του. Ναι αυτό είναι.

Το βρήκα.
14 Φλεβάρη δεν είναι η γιορτή του έρωτα.
14 Φλεβάρη είναι η γιορτή της εμπορευματοποίησης του έρωτα!
Μια χαζομάρα, μια βλακεία, πώς το λένε;


Κάντε δώρα καρδιάς στον άνθρωπό σας, όχι δώρα «λούτρινες καρδιές»
«Πρέπει να της πάρω ένα δώρο», «Πρέπει να του πάρω ένα δώρο». Όχι, δεν πρέπει, γιατί πρέπει; ΘΕΛΩ να του/της πάρω ένα δώρο. Θέλω γιατί είδα κάτι και τον/την σκέφτηκα. Αυτό είναι ο έρωτας.


«Σε σκέφτηκα γιατί είδα κάτι»,
«Σε σκέφτηκα γιατί άκουσα κάτι»,
«Σε σκέφτηκα, έτσι, χωρίς γιατί».


Αυτό είναι ο έρωτας. Φωνάξτε τον, ζήστε τον με όλο σας το είναι. Αξίζει πολλά ή μάλλον λάθος, ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ! Αλλά στην ουσία του και όχι σαν εμπορική συναλλαγή.

 

Αυτός είναι ο έρωτας που εξύμνησαν οι ποιητές, αυτός είναι ο έρωτας που μελοποίησαν καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. Αυτός είναι ο έρωτας που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, αλλά ζωγραφίζεται στα χαμόγελα αυτών που κοιτούν τον άνθρωπο τους. Αυτός είναι ο έρωτας. Ουσία και όχι γιορτή.


Δεν είναι πανηγύρι ο έρωτας. Θεοποιήθηκε και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ένας μικρός θεός με όλα τα καλά και τα κακά που μπορεί να προσφέρει ως τέτοιος. Γιατί να υποβαθμίζεται;

Άλλωστε, ο Θεός κάνει τα πάντα... ο Άγιος; Σε κάτι δεν υστερεί;

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review