Πολεμώντας τη σεξουαλική βια - Βραβεία Sakharov 2014

Με μια ουσιαστική συζήτηση στα πλαίσια μιας σεμνής και άκρως οργανικής εκδήλωσης στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, τιμήθηκε ο φετινός νικητής του βραβείου Ζαχάρωφ, Denis Mukwege, το πρωι της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου. Στη συνεδρία εισηγήθηκαν γνωστοι δημοσιογράφοι, όπως οι κύριοι Κ. Γιαννακίδης και Σ. Δανέζης, ο κύριος Mίλτος Κύρκος, μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ο γνωστός συγγραφέας Χ. Χωμενίδης, καθώς και η Α. Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια του πρώτου ακτιβιστικού βιβλιοπωλείου της Ελλάδας, του Free Thinking Zone.

 

Τα βραβεία Ζαχάρωφ είναι ένας θεσμός που υφίσταται από το 1988 στην Ευρωπαική Ενωση και αφορά στη βράβευση εξεχόντων προσωπικοτήτων ανα τον κόσμο, οι οποίοι συνέβαλαν με κάποιον τρόπο στην προάσπιση του δικαιώματος ελευθερίας της σκέψης. Ο πρώτος που βραβεύτηκε ήταν ο Νελσον Μαντέλα. 

Το βραβείο έχει μέχρι στιγμής απονεμηθεί σε αντιφρονούντες, πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακτιβιστές από την κοινωνία των πολιτών, συγγραφείς, μητέρες και συζύγους, ηγέτες μειονοτήτων, μια αντιτρομοκρατική ομάδα και πολλές άλλες περιπτώσεις ατόμων ή οργανώσεων που συνέβαλαν στην προάσπιση της ελεύθερης σκέψης. Κάθε χρόνο ο τελικός νικητής του βραβεόυ Ζαχάρωφ επιλέγεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ένα σώμα του ευρωπαϊκού Κοινονοβουλίου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Πρόεδρος, και περιλαμβάνει τους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων που αντιπροσωπέυονται σε αυτό.

 

 

Για το 2014 το πρόσωπο που τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ ήταν ο Κογκολέζος γιατρός Denis Mukwege, ο οποίος έχει αφιερώσει την ζωή του στην αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας δεκάδων γυναικών και κοριτσιών του Κογκό που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού και ωμής σεξουαλικής βίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται στη λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Ο Denis Mukwege, που ξεκίνησε τη σωτήρια δράση του ήδη από το 1996, έχει περιθάλψει έκτοτε πάνω από 40.000 γυναίκες είτε με όπλο την γυναικολογική υπηρεσία του νοσοκομείου του Leneva, την οποία ίδρυσε ο ίδιος, είτε το νοσοκομείο που ο ίδιος έχτισε αργότερα στο Panzi.

Το 2011 ο Denis Mukwege βρέθηκε και ο ίδιος θύμα, όταν οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του και έθεσαν τις κόρες του υπό την απειλή όπλου. Ο σωματοφύλακας του σκοτώθηκε κατα την συμπλοκή, ενώ ο ίδιος δραπέτευσε με την οικογένειά του στη Σουηδία και έπειτα στο Βέλγιο. Ο Denis Mukwege επέστρεψε στο Κονγκό το 2013, όταν μια ομάδα γυναικών, οι οποίες ζούσαν με λιγότερο από ένα δολάριο την μέρα, του αγόρασαν το εισιτήριο επιστροφής του. Εκτοτε, ζει στο Κονγκό διευθύνοντας το νοσοκομείο του Panzi και συνεχίζοντας την ακτιβιστική του δραστηριότητα.

 

 

Σε ελληνικά πλαίσια, η εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν του από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα «αγκάλιασε» το video της απονομής και της συγκλονιστικής ομιλίας του γιατρού που ακολούθησε, με μια γόνιμη διευρυμένη συζήτηση που αφορούσε κυρίως τη στάση της Ε.Ε και, επεκτείνοντας το, του Δυτικού Κόσμου, απέναντι στον Τρίτο Κόσμο και τις πληγές του.Την εμπειρία του από το Κονγκό μοιράστηκε ο γνωστός δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή στα πλαίσια ενός ντοκιμαντερ για την εκπομπή του «Εμπόλεμη Ζώνη». Ο Κώστας Γιαννακίδης, συντάκτης στο protagon.gr, έκλεισε την δική του τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα δηλώνοντας σοφά: «Το ευγενές χρειάζεται, καμιά φορά, καμένη γη για να ανθίσει. Κι εμείς, πατούμε πάνω στο βούτυρο». Ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη, καθώς και της διευθύντριας του Free Thinking Zone πάνω στο θέμα.

 

Η ομιλία του Denis Mukwege, ωστόσο, που προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη κατά την εκδήλωση, ήταν εκείνη που συγκλόνισε καθώς έφερε κάθε παρευρισκόμενο μια ανάσα πιο κοντά στο υπαρκτό πρόβλημα της κατάφορης καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ειδικότερα των γυναικών, έξω από το ασφαλές «κουκούλι» της Ε.Ε. Ο βιασμός υπήρξε όπλο πολέμου και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής από τα αρχαία χρόνια. Και δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν παύει να εξευτελίζει την ανθρώπινη υποσταση εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο. Το μήνυμα του Κογκολέζου γιατρού, θα πρέπει να αποτελεί για κάθε ευσυνείδητο άνθρωπο ένα έναυσμα για περισσότερη ευαισθητοποίηση πάνω στο ζήτημα. Άλλωστε για κάθε τι που, όντας γνώστες, σιωπούμε, είμαστε συνένοχοι!

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review