15 minutes of fame

Η δημοσιότητα είναι σαν ναρκωτικό λένε. Πάντα θες περισσότερη, ποτέ δεν είναι αρκετή. Ακόμη, λένε πως πολλές φορές είναι καλύτερη και από το χρήμα. Νομίζω δε πέφτουν έξω.


Είναι απόγευμα και ο καιρός είναι αρκετά τσουχτερός για να βγω από το σπίτι.Έτσι μπαίνω στο ιντερνέτ να δω κάποιο vine ή κανένα άλλο χιουμοριστικό βιντεάκι από αυτά που ανεβαίνουν σωρηδόν κάθε μέρα από όποια γωνιά του κόσμου κι αν φανταστείς. Μετά από αρκετές αναζητήσεις, βρίσκω τελικά ένα κανάλι στο Youtube με τίτλο: "Where's my Challenge". Γιατί το αναφέρω; Διότι το παραπάνω κανάλι περιείχε βίντεο στα οποία μια παρέα παιδιών - ή ενίοτε ένα άτομο μόνο, υπέβαλλαν τον εαυτόν τους σε κάποιου είδους «δοκιμασία», την οποία μέχρι το τέλος του βίντεο έπρεπε να φέρουν σε πέρας.

 

Μερικά παραδείγματα «δοκιμασιών» ήταν να κρατήσουν στο στόμα τους μια κουταλιά όσο περισσότερο μπορούν, να πιουν μια κόκα κόλα έχοντας στο στόμα τους Mentos και άλλα πολλά. Δε νομίζω ότι ήταν κάτι το επικίνδυνο ή το τρελό, αλλά περισσότερο με έβαλε σε σκέψεις αναφορικά με το τι είναι ικανός κάποιος να κάνει προκειμένου να αποκτήσει την προβολή των λίγων δευτερολέπτων - που λέει κι ο τίτλος, και πόσο πραγματικά είναι ισχυρή η ανάγκη του ανθρώπου να ξεχωρίζει και ίσως να θαυμάζεται ή να είναι απλά δημοφιλής.

 

Αναφορικά και μόνο, η λίστα περιελάμβανε αρκετά είδη δοκιμασιών όπως:
• Cinnamon Challenge
• Banana and Sprite Challenge
• Diet Coke and Mentos Challenge
• Red Bull and Milk Challenge
• The Knife Game Song Challenge

 

 

Τελικά μάλλον γίνονται πολλά για τη δημοσιότητα, και πάντα αποτελούσε αυτή κίνητρο ενεργειών που ίσως υπό άλλες συνθήκες να μην περνούσαν ποτέ από νου ανθρώπου. Μία από τις πιο σωστές απόψεις/προβλέψεις που είχε εκφράσει ο Andy Warhol, ήταν η εξής: «Στο μέλλον ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να γίνει παγκοσμίως γνωστός για 15 λεπτά»Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα την οποία ζούμε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα media γενικότερα, και κάθε τρόπος επαφής και διάδοσης της πληροφορίας συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Τη μια μέρα είσαι ένα άγνωστο ντροπαλό αγόρι από το Seymour του Wisconsin, και την επόμενη μία YouTube sensation ή το εξώφυλλο ενός περιοδικού ή δεν ξέρω κι εγώ τι. Κι επιπλέον είναι σχετικά εύκολο - το κλειδί είναι να κάνεις «εντύπωση». Τα πράγματα όμως εδώ δυσκολεύουν: όταν όλοι οι άνθρωποι λαχταρούν αυτή την αναγνώριση και έχουν στη διάθεσή τους κάθε μέσο για να επιχειρήσουν ο,τι πιο παράξενο συλλάβει ο νους τους, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ φίλε για να ξεχωρίσεις; Υπάρχουν ποικίλα παραδείγματα. Μπορεί ένας κωμικός ηθοποιός που ανεβάζει τα βιντεάκια του να αποκτήσει την αναγνώριση κι ένα καλό συμβόλαιο με ένα κανάλι ή μια εκπομπή. Ομοίως κι ένας τραγουδιστής, ένας ζωγράφος, συγγραφέας κοκ.

 

Η διασημότητα είναι η αναγνώριση που επέρχεται για την σκληρή δουλειά κάποιου πάνω σε ένα χ ή ψ θέμα και η οποία, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, για να αποκτηθεί έπρεπε να υπάρχει καλός λόγος. Χμ. Αυτό που είναι επικίνδυνο - κυρίως στην εποχή μας, είναι ότι ένας παράγοντας της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, ο οποίος παλαιότερα ήταν σε πιο συντηρητικά επίπεδα, έχει πλέον ξεφύγει. Αυτός, είναι το γνωστό σε όλους Shock Value. Δηλαδή, η δυνατότητα που έχει κάποια πράξη να προκαλέσει μια μαζική αντίδραση από το κοινό που την παρακολουθεί, η οποία μπορεί να είναι είτε θετική, είτε αρνητική. Το Shock Value είναι λοιπόν ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνεις διάσημος. Ο βαθμός του μπορεί να ποικίλει και συνήθως δεν αποτυγχάνει να δεσμεύσει το φιλοθεάμον κοινό, όποια κι αν είναι η κλίμακά του.

 

Η διασημότητα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Αν καταφέρει να γίνει, τότε πολύ απλά δεν είναι πια το ίδιο το άτομο ο κυρίαρχος του εαυτού του, αλλά μάλλον τα συναισθήματα του. Ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας καλύτερα, το οποίο οδηγεί σε μονοπάτια που ίσως στο μέλλον μετανιώσει, και αυτό διότι το αντίκτυπο της δημοσιότητας είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

 

 

Το να «σε ξέρουν», «να σε γνωρίζουν», δε σημαίνει απαραίτητα πως αρέσεις, είτε γιατί απλά δε μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, είτε διότι μπορεί να μας φθονούν, είτε διότι η κοινωνία μας έχει την ανάγκη να δένεται συναισθηματικά με άτομα που «ξεχωρίζουν» προκειμένου να εξωτερικεύσει τα απωθημένα της. Τι εννοώ με το τελευταίο; Ενίοτε είτε κάποιος διάσημος λατρεύεται ως προσωποποίηση της τελειότητας εξαιτίας της ομορφιάς, της εξυπνάδας, ή του στυλ του, ενώ άλλες φορές τυχαίνει απλά να ενσαρκώνει το διάσημο αυτό πρόσωπο, το οξύμωρο "Love to Hate" συναίσθημα. Αυτό βέβαια, δεν συνεπάγεται πως θα πρέπει να φοβάται κάποιος τη φήμη, αλλά απλά να είναι προετοιμασμένος για τις πράξεις του και να έχει «γερό στομάχι» που λέμε.

 

Δεν είναι ανάγκη να προσποιούμαστε πως είμαστε τρελοί, επικίνδυνοι ή ανεξέλεγκτοι για να είμαστε ενδιαφέροντες. Προς μεγάλη έκπληξη όποιου το έχει παρατηρήσει και από τη δική του ζωή, το μεγαλύτερο Shock Value που μπορείς να προκαλέσεις στον κόσμο που σε περιβάλλει, είναι να του λες την αλήθεια. Εγγυώμαι πως ποτέ δε θα σε πιστέψει.

 

Σε μια κοινωνία γρήγορη και τυποποιημένη, η απλότητα είναι κάτι σύνθετο, η αλήθεια μπορεί να είναι το μεγαλύτερο ψέμα ή μπλόφα, και το συνηθισμένο και βαρετό γίνεται το καινούριο ενδιαφέρον.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review