Κρατάς μυστικό;

Δε βαριέσαι ποτέ όταν παρακολουθείς τα διαδικτυακά trends. Κάθε μήνα ξεπηδάει κι ένα ακόμα, ένα άλλο φεύγει, άλλα καταφέρνουν να πετάξουν την ταμπέλα του εφήμερου trend και να καθιερωθούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ώστε να μην αποκαλούνται πλέον trends. Μοιάζει με μια σαπουνόπερα όπου τα ζευγάρια αλλάζουν, έρχονται guest χαρακτήρες, κάποιοι φεύγουν, κάποιοι πεθαίνουν κι ούτω καθεξής.


Ένα από αυτά τα διαδικτυακά trends είναι οι σελίδες στο Facebook όπου οι φοιτητές της τάδε σχολής εκμυστηρεύονται ανώνυμα τα μυστικά τους, συμπληρώνοντας μια μικρή φόρμα. Ο πρώτος διδάξας ήταν το Φιλοσοφικό Απόρρητο, όπου φοιτητές της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ άρχισαν να γράφουν τα μυστικά τους κάτω από την όση σιγουριά μπορεί να προσφέρει η ανωνυμία. Ακολούθησαν κι άλλες, παρόμοιες σελίδες. Το Εμπιστευτικό του ΕΜΠ, το Πάντειον Εμπιστευτικόν της Παντείου, οι Νομο-λογίες της Νομικής, το Ιατρικό Απόρρητο, τα Ξεκα-ΤΕΙ-νιάσματα του ΤΕΙ Αθήνας και πολλές, πολλές άλλες.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το concept των μυστικών... πουλάει. Πρόκειται για ένα μοτίβο που έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνία. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά πάντα πιάνει, πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον μας. Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από αυτά, η υποψία ότι όλο και κάποιος κρύβει κάτι, η ελπίδα ότι δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε το τάδε μυστικό ή ότι κρατάμε μυστικά από τους άλλους, όλα αυτά είναι ικανά να εξηγήσουν γιατί τα μυστικά ήταν, είναι και θα είναι κάτι που έχει αγκαλιαστεί, αγκαλιάζεται και θα αγκαλιάζεται τόσο πολύ από πολλούς τομείς της τέχνης, της ζωής και του διαδικτύου.

 

  

Δεν είναι, όμως, μόνο τα μυστικά που συντελούν σε όλη αυτή τη φασαρία που γίνεται γι' αυτές τις σελίδες. Σε μια εποχή όπου το χιούμορ έχει αποδειχθεί σωτήριο, σχεδόν συνώνυμο της έννοιας «συνταγή της επιτυχίας», οι όποιες δόσεις του αναζητούνται συχνά και μέσα κι από το Σατανά που ακούει στο όνομα «Ίντερνετ». Τι καλύτερο, λοιπόν, από μερικά χιουμοριστικά περιστατικά ή μερικές έξυπνες ατάκες κατευθείαν στην αρχική μας, με τη σαρωτική δύναμη αποτύπωσης του γραπτού; Κι ακόμα κι αν τα ποστς έχουν έναν πιο σοβαρό ή εξομολογητικό χαρακτήρα, τις περισσότερες φορές θα υπάρχει ένα τρολ που θα πετάξει κάτι έξυπνο. Μικρές δόσεις χιούμορ χρειάζονται, όχι;

 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την ταύτιση που νιώθει κάποιος με τις διάφορες εξομολογήσεις. Υπάρχουν πράγματα που πολλοί άνθρωποι εξομολογούνται πιο εύκολα μέσα από την ανωνυμία, όπως υπάρχουν κι άνθρωποι που θα ταυτιστούν με αυτές - αν όχι πολλοί, έστω κι ένας. Κάποιοι θα διαβάσουν για τα προβλήματα ενός ατόμου και θα ακούσουν λύσεις και σκέψεις που κάτι θα τους θυμίσουν, κάπου θα τους αγγίξουν. Η ταύτιση θα είναι αμοιβαία.

 

Eίναι εύλογο να ρωτήσει κάποιος «γιατί ασχολείσαι με διαδικτυακά trends;». Η μόδα με τα απόρρητα έχει πίσω της κάποιες κρυμμένες αλήθειες που βγαίνουν έξω από το χώρο των κοινωνικών δικτύων κι αγγίζουν την ίδια τη ζωή. Τα κύρια συστατικά τους, το χιούμορ, οι εξομολογήσεις, η ταύτιση και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα διάφορα μυστικά, είναι αυτά που ζητάμε πολλοί.

Το χιούμορ προσδίδει χρώμα στις ζωές μας και τα υπόλοιπα αποτελούν την έκφραση όλων όσων θέλουμε να πούμε ή να πουν οι άλλοι για εμάς - ως αντιπρόσωποί μας, να γίνουν το μέλος της ίντριγκας στην οποία εμείς ενδόμυχα θέλουμε να συμμετέχουμε. Κι αν ρωτάτε τη γνώμη μου, θα σας απαντούσα με ένα απλό κι αγγλικό «let it be».

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review