Μαύρος Σκύλος

Με αφορμή την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια μέρα Ψυχικής Υγείας, καλό θα ήταν να προβληματιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε για το διαχρονικό φαινόμενο της κατάθλιψης. Συχνά περνά απαρατήρητο, καθότι δε μπορούμε να το αναγνωρίσουμε εύκολα - ή δε θέλουμε να το κάνουμε, παραβλέποντας το και κρύβοντας το κάτω από το «χαλάκι». Αρκετοί θεωρούν την κατάθλιψη ντροπή και τη δαιμονοποιούν λόγω άγνοιας. Μήπως όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά;

 

 

Ας φανταστούμε  την κατάθλιψη σαν ένα μαύρο σκύλο που μας ακολουθεί παντού. Αυτός ο σκύλος μεγαλώνει ή μικραίνει, ανάλογα με το πώς τον αντιμετωπίζουμε. Γίνεται μικρός και χαριτωμένος όταν είμαστε καλά, τεράστιος και επιθετικός όταν είμαστε απογοητευμένοι, μελαγχολικοί, απαισιόδοξοι. Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση, η οποία επηρεάζει όχι μόνο εμάς αλλά και τους γύρω μας. Το πώς θα την χειριστούμε είναι στο χέρι μας. Με λίγη βοήθεια, ο «μαύρος σκύλος» μπορεί να μείνει μικρός και χαρούμενος. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται να μιλήσουν για αυτήν.

 

Το παρακάτω βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σπάει τα ταμπού της κατάθλιψης και ενημερώνει με τον πιο κατανοητό τρόπο για το πώς θα κρατήσουμε «τον σκύλο μας μικρό». Είναι δηλαδή, μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε, μέσα από αυτή την παρομοίωση που παρουσιάζεται, τί πραγματικά είναι η κατάθλιψη, πώς επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

 

 

 

Λίγα λόγια για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί εκείνη την διαταραχή της διάθεσης, κατά την οποία το άτομο αποκτά αρνητική εικόνα για τον εαυτό του (π.χ. ότι είναι άχρηστο, ανάξιο ή ανεπαρκές), για τους άλλους (π.χ. ότι είναι απορριπτικοί απέναντί του, του επιτίθενται κ.α.) και για το μέλλον (π.χ. ότι είναι ζοφερό).

 

 

 Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο είναι τα εξής :

  • πεσμένη διάθεση
  • άγχος ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει - αίσθημα ματαιότητας
  • απώλεια ικανοποίησης από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ήταν ευχάριστες για το άτομο
  • αίσθημα κόπωσης
  • μειωμένη σεξουαλική διάθεση
  • διαταραχές στην όρεξη - πρόσληψη ή απώλεια βάρους
  • διαταραχές στον ύπνο - υπνηλία ,αϋπνία
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • πιθανές σκέψεις αυτοκτονίας
  • εμφάνιση πονοκεφάλων, πόνου στο στήθος, δυσκολίας στην αναπνοή, δυσκοιλιότητας ή εμετού

 

 

Η κατάθλιψη (major depression/μείζουσα κατάθλιψη) είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από μια περίοδο έντονων αρνητικών συναισθημάτων, έλλειψη ενδιαφέροντος, ανηδονία (= έλλειψη άντλησης ευχαρίστησης), αισθήματα ενοχής και χαμηλής αυτοπεποίθησης, διαταραχές του ύπνου και της κανονικής όρεξης, απώλεια ενέργειας, αλλά και δυσκολία στην συγκέντρωση.

Φυσικά δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα τα ίδια συμπτώματα, ενώ ακόμη κι αν έχουν τα ίδια συμπτώματα, η έντασή τους διαφέρει.

Η κατάθλιψη μπορεί από παροδική (μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο), να γίνει μία χρόνια κατάσταση, εμποδίζοντας την ομαλή ψυχική λειτουργία του ατόμου, και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγώντας το ακόμη και στην αυτοκτονία. Σύμφωνα με το DSM-IV-TR, για να διαγνωσθεί κάποιος με μείζουσα κατάθλιψη, θα πρέπει να έχει έντονη καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος ή ανηδονία για μια περίοδο τουλάχιστον 2 εβδομάδων.

 

Αντιμετώπιση

 

   Απλές καθημερινές πρακτικές

Μπορούμε να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως: 

• καθημερινή άσκηση/γυμναστική/δραστηριότητες

• αποφυγή της απομόνωσης, κοινωνικές επαφές και σύναψη σχέσεων

• κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, όπως είναι τα  φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία 

• χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση

 

Το να νιώσει κανείς καλύτερα παίρνει χρόνο, αλλά είναι εφικτό μέσα από θετικές επιλογές για τον εαυτό του κάθε μέρα και μέσω της αξιοποίησης της βοήθειας και υποστήριξης των άλλων (οικογένειας, φίλων, συντρόφου, ειδικών επιστημόνων όπως ψυχολόγων, νευρολόγων, ψυχιάτρων).

 

 

 

«Η αναζήτηση βοήθειας» δίνει λύσεις

 

        

 

 

 

 

 

 

 

  

 

1034 - Γραμμή βοήθειας για την Κατάθλιψη

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη είναι μια εμπιστευτική, πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσία, που λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00 και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κ.α.) υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων. 

Παρέχεται ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη, συμβουλευτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση για την κατάθλιψη και για άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Στη Γραμμή Βοήθειας μπορεί να τηλεφωνήσει οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη να μιλήσει και να ζητήσει υποστήριξη για ζητήματα σχετικά με την κατάθλιψη, ή γενικότερα θέματα ψυχικής υγείας που απασχολούν τον ίδιο είτε πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review