Βλέποντας ένα εξαιρετικό βίντεο

Βλέποντας ένα νέο εξαιρετικό βίντεο κατά του ρατσισμού της Νάνσυ Σπετσιώτη, δεν μπορεί κανείς να μη μπει σε σκέψεις.

 

Ο ρατσισμός, ένα φαινόμενο που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις  λόγω της οικονομικής - και κοινωνικής  - κρίσης που βιώνουμε. Φαινόμενο που στηρίζεται πάνω στον φόβο των ανθρώπων. Φόβο όμως κυρίως απέναντι στο άγνωστο - στο "ξένο".

Ο «ξένος» πάντα είναι πιο κακός από τον ντόπιο. Πόσοι άνθρωποι δυσανασχετούν όταν δουν μετανάστες να μιλούν στη γλώσσα τους σε δημόσιο χώρο; Πόσοι αλλάζουν πεζοδρόμιο; Πόσοι άρχισαν να κατηγορούν τους «κακούς» που ήρθαν και μας πήραν τις δουλειές. Τις δουλειές  των 20 ευρώ το 8ωρο, που όμως ο βολεμένος Έλληνας  αρνείται να αναλάβει γιατί δε θέλει να λερώσει τα χέρια του.

Γιατί όμως; Γιατί ο Έλληνας και ο κάθε λαός (ρατσισμός υπάρχει παντού, όσο κι αν νομίζουμε πως όλα τα μύρια του κόσμου είναι στην Ελλάδα) καθησυχάζεται προσάπτοντας όλα τα κακά που του συμβαίνουν στους άλλους; Με κλέβουν; Οι ξένοι. Μου παίρνουν τη δουλειά; Οι ξένοι. 

Σε δύσκολες στιγμές ο άνθρωπος χάνει τη λογική του, προσπαθεί να βρει στήριγμα. Ας μη προσπαθεί να επιπλεύσει όμως πάνω στους ώμους άλλων. Γιατί εφόσον πάνω τους κρεμάζεται, θα πέσει κι αυτός.

Και από ένα απλό "διώξτε τους μετανάστες" φτάνουμε σε απάνθρωπες ενέργειες όπως το βύθισμα πλοίων και τη δολοφονία των επιβατών του μέσω πνιγμού.

Ναι, όμως δεν είναι όλοι οι μετανάστες καλοί. Υπάρχουν και οι κακοί έτσι; Φυσικά και υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και κακοί Έλληνες, Γάλλοι, Άγγλοι, Γερμανοί κοκ.  Ωστόσο, γιατί πάντα κρίνουμε έναν  ολόκληρο λαό βάσει μειονοτήτων;. Γιατί να πληρώσει το σύνολο για τα λάθη ενός ποσοστού; Η τεχνική της καμμένης γης δεν βοήθησε ποτέ στην πρόοδο καμίας κοινωνίας. Αντίθετα συνέβαλε μόνο στην καλλιέργεια μίσους και επέφερε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα  στην κοινωνία (βλ. Ναζισμός).

Την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε ρατσιστικά για ένα λαό ας συλλογιστούμε το εξής:

Τα ίδια δεν συνέβησαν και για τους Έλληνες στις αρχές του 20ου αιώνα; Δε νομίζω κανένας να ήταν περήφανος με τη συμπεριφορά απέναντι στον τότε διασπαρτο και εξαθλιωμένο ελληνισμό.

Ερχόμαστε λοιπόν και κάνουμε τα ίδια;

Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες κι εμείς ρατσιστές;

~Αυγερινός

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review