Say no to racism: το μήνυμα του Μουντιαλ 2014

 

Ως ποδοσφαιρόφιλη, περίμενα εναγωνίως την έναρξη του Μουντιάλ για να απολαύσω θέαμα, ωραία παιχνίδια από ποδοσφαιρικές ομάδες χωρών, στις οποίες δεν έχω βρεθεί - και πιθανότατα ούτε πρόκειται βραχυπρόθεσμα.

Πάντοτε, θεωρούσα αυτό το γεγονός ως γιορτή, ως εκεχειρία, όπου όλες οι χώρες ξεχνούν τις εχθροπραξίες μεταξύ τους και για έναν μήνα απολαμβάνουν και στηρίζουν τις αγαπημένες τους ομάδες. Η άποψη μου αυτή ενισχυόταν και επικυρωνόταν κάθε που έβλεπα ανθρώπους να συνωστίζονται στα καφέ και παρέες να μαζεύονται σε σπίτια για να παρακολουθήσουν αγώνες.

 

Σε αυτό το μουντιάλ, με χαρά παρακολουθώ στην έναρξη των προημιτελικών αγώνων τους αρχηγούς των εκάστοτε εθνικών ομάδων να εκφωνούν ολιγόστιχο λόγο εναντίον του ρατσισμού παντός είδους, είτε πρόκειται για φυλετικό, είτε πρόκειται για θρησκευτικό είτε αφορά στις σεξουαλικές πεποιθήσεις του καθενός. Προσωπικά, χαιρετίζω την κίνηση της Fifa, διότι το ποδόσφαιρο εν γένει και ο αθλητισμός συνολικά, οφείλει να καταπολεμά φαινόμενα ρατσισμού.

 

Αρχικά, όπως οι ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν/με, οι μεγαλύτεροι παίκτες που προσφέρουν άφθονο θέαμα με τις επιδόσεις τους είναι έγχρωμοι - μη πάτε μακριά, απλά θυμηθείτε τον Καρεμπέ στον Ολυμπιακό στις αρχές του αιώνα μας, και τον Τζιμπρίλ Σισσέ, που φόρεσε τα χρώματα της φανέλας του Παναθηναϊκού την αγωνιστική περίοδο 2010-11. Ας μη πούμε για τον Πελέ, στο άκουσμα του οποίου αναριγούσε η υφήλιος. Όλοι μας λοιπόν έχουμε συγκινηθεί με τα ποδοσφαιρικά επιτεύγματα έγχρωμων παικτών, που έκαναν υπερήφανες τις αγαπημένες μας ομάδες σε διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων.

 

Έπειτα, το γεγονός και μόνο πως σε μια ομάδα συνυπάρχουν παίκτες καταγόμενοι από διαφορετικές χώρες  βοηθά την εκάστοτε ομάδα να αγωνίζεται καλύτερα. Αυτό συμβαίνει, καθώς ο κάθε παίκτης μεταφέρει τις παραδόσεις της χώρας του στην χώρα που αγωνίζεται και αντίστοιχα μαθαίνει τις ποδοσφαιρικές παραδόσεις άλλων χωρών μέσω των συμπαικτών του. Ενδεικτικά σας υπενθυμίζω τους Λατινοαμερικάνους, που έχουν παίξει σε ελληνικές ομάδες, ο Ismael Blanco στην ΑΕΚ, την οποία απογείωσε αγωνιστικά με τα κόλπα που είχε μάθει από τα μεξικάνικα γήπεδα, ο Rivaldo που μετέφερε τα βραζιλιάνικα κόλπα στην Ελλάδα,  όταν αγωνιζόταν με την πειραϊκή ομάδα, όπως και οι Αργεντινοί Letto και Galleti.

 

Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι αγωνίζονταν επί χρόνια σε μια ομάδα εκτός των συνόρων τους, και τελικά κατάφεραν να αγαπήσουν την ίδια τη χώρα και να τη θεωρήσουν δεύτερη πατρίδα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις έμαθαν ακόμη και την ίδια τη γλώσσα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο αξέχαστος στους φίλαθλους του θρύλου, Πέντραγκ Τζώρτζεβιτς  και ο Κριστόφ Βαζέχα, επί χρόνια Άγγλος παίκτης του Παναθηναϊκού.

 

Σκεφτείτε επίσης, ότι στις εθνικές ομάδες των εκάστοτε χωρών αγωνίζονται αλλοεθνείς παίκτες, πράγμα που αποδεικνύει την αγάπη τους για την χώρα στην οποία αγωνίζονται. Πλέον τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο Jose Cholevas, που αγωνίζεται με την εθνική μας ομάδα, αγωνίστηκε με την ψυχή του και έκλαψε με λυγμούς όταν αποκλειστήκαμε στο φετινό μουντιάλ στη φάση των 16.

 

Όλους τους προαναφερθέντες παίκτες τους αγαπήσαμε με την ψυχή μας, τους θαυμάσαμε και τους θεωρήσαμε δικούς μας ανθρώπους και συμπατριώτες μας, παρότι τυπικά δεν είναι. Το ποδόσφαιρο λοιπόν, είναι ένα άθλημα που ενώνει πολιτισμούς μεταξύ τους, δημιουργεί φίλους με ισχυρούς δεσμούς από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, και κάνει όλη την οικουμένη μια τεράστια κοινότητα που πανηγυρίζει και ενθαρρύνει τους αγαπημένους της παίκτες.

 

Ο ρατσισμός επομένως, δεν έχει θέση μέσα στα γήπεδα. Όλοι οι παίκτες, από όπου κι αν κατάγονται, όποια θρησκευτική πεποίθηση κι αν ασπάζονται, όποια κι αν είναι η σεξουαλική τους προτίμηση, μοιράζονται τις ποδοσφαιρικές φιγούρες τους, αλληλοθαυμάζονται, αλληλο-υποστηρίζονται και προσφέρουν συγκινήσεις στους φίλους του αθλήματος. Είναι το άθλημα που μας κάνει να λησμονούμε για λίγο τα προβλήματα μας, και να παρακολουθούμε τις εναλλαγές που επιφέρει η στρογγυλή θεά.

 

Κλείνοντας το παρόν άρθρο, θέλω να διευκρινίσω πως τα παραδείγματα των παιχτών χρησιμοποιήθηκαν διότι είναι προσφιλή σε μένα. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν παραδείγματα από το ελληνικό πρωτάθλημα, καθότι μου είναι πιο οικείο. Ο καθένας μπορεί να ανασύρει περισσότερα παραδείγματα παιχτών από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τέλος, συγχωρέστε με αν έχω κάνει κάποιο λάθος στην εθνικότητα των προαναφερθέντων ποδοσφαιριστών.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review