Μήπως έχουμε αργήσει ήδη πολύ;

Όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια παράμετρος μπορεί να βρεθεί πάντα: έχουν ξεχάσει από πού έρχονται. Έχουν χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή. (Carl Sandburg, Αμερικανός ποιητής)

 

 

 

«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Όπως Υπάρχει ο Δαυίδ του Michael Angelo. Υπάρχει ο Μυστικός Δείπνος του Da Vinci. Υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη. Υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner. Υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα», Μελίνα Μερκούρη.

 

Το παρακάτω απόσπασμα πρόκειται για το σενάριο ενός video που έφτιαξαν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας bringthemback.org, που ζητούν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την επιστροφή εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Στο bringthemback.org συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές υπογραφές, με στόχο τη συμπλήρωση 1.000.001 συμμετοχών, αριθμός που θα ανοίξει το δρόμο για να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο video, όπου «πρωταγωνιστούν» ο Νίκος Αλιάγας, ο Σπύρος Φωκάς και η Έλενα Κατρίτση, ουσιαστικά διακωμωδείται η πρόταση της Βρετανίας να μας… νοικιάσουν για ένα διάστημα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ώστε να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

 

 

Το βίντεο και οι εικόνες όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς, δίνουν ηχηρό μήνυμα παγκόσμιας εμβέλειας χωρίς στολίδια λόγου και περιττά στοιχεία. Άραγε αυτοί που πρέπει να πάρουν το μήνυμα και να πράξουν αναλόγως τι κάνουν; Εμείς, ως απλοί πολίτες του δημοκρατικού πολιτεύματος με δύναμη και λόγο που θέλουμε να διατυμπανίζουμε, τι κάνουμε για την κατάσταση αυτή από την άλλη; 

Ο πολιτισμός μας και η διαφύλαξή του είναι καθήκον και υποχρέωση του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Μας αφορά άμεσα το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, όχι τόσο για λόγους εθνικούς αλλά για λόγους ιστορικούς και πολιτισμικούς, για λόγους συνείδησης και ταυτότητας με σκοπό την απόδοση «δικαιοσύνης» και τιμής εκεί που αρμόζει.

Απόλυτη σιγή για το θέμα αυτό στην γεμάτη ήδη Αθήνα με τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σιωπή παντού από όλους… Θα γυρίσει βεβαίως να συμπληρώσει κάποιος ότι  «συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνούμε». Ευτυχώς αποφεύγουμε τη λήθη, το λήθαργο όμως; Μόνο η ανάμνηση είναι αρκετή; Ίσως έφτασε η ώρα επιτέλους εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε δράση αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Γιατί αν θελήσουμε όλα τα μπορούμε!

 

- bringthemback.org

 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review