Η διαφορετικότητα είναι προσόν

Σ’ έναν φανταστικό κόσμο, όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο χρώμα μαλλιών, φορούν τα ίδια ρούχα, μιλούν την ίδια γλώσσα, κάνουν την ίδια δουλειά, έχουν τις ίδιες απόψεις, χαίρονται, λυπούνται, χαμογελούν και εκνευρίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και γενικώς ζουν και συνυπάρχουν χωρίς διαφορές μεταξύ τους.

Ουτοπικό έτσι; Και πολύ βαρετό θα πουν πολλοί. Κι όμως, εν έτει 2014, σε πολλά μέρη του πολιτισμένου κόσμου, η διαφορετικότητα του ατόμου παραμένει «ταμπού».

 

Σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας, η διαφορετικότητα γίνεται στόχος και μάλιστα συχνά με δυσάρεστα αποτελέσματα. Στα σχολεία, το φαινόμενο του “bullying” βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, εκεί όπου στόχος γίνεται ο «χαζός», ο «χοντρός» κι ο πιο αδύναμος. Η παιδική αθωότητα χάνεται προτού καν δημιουργηθεί. Στο δρόμο και στα μέσα μεταφοράς, ο κόσμος έχει συνηθίσει να κοιτά καχύποπτα τον «μαλλιά» με τα σκουλαρίκια και τη μπλούζα των Iron Maiden, αλλά να νιώθει οικεία δίπλα στον κύριο με το κοστούμι και τη βαλίτσα του laptop. Οι ρατσιστικές επιθέσεις, που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος.

 

Η διαφορετικότητα είναι προσόν. Και είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι, ενώ κανείς μας δε θέλει να οδηγεί το ίδιο αυτοκίνητο με το διπλανό του ή να φορά τα ίδια ρούχα με τον απέναντι σ’ ένα μαγαζί, γινόμαστε τόσο καχύποπτοι, επικριτικοί και προκατειλημμένοι, όταν πρόκειται για διαφορές στο χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκεία - ακόμη και τον τόπο διαμονής! Η ορθή λειτουργία μιας κοινωνίας πηγάζει από την αρμονική συνύπαρξη των μελών της, που επιτυγχάνεται με την αποδοχή του εξής απλού: ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ. Κι ενώ έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε μοναδικοί - όπως και βιολογικά είμαστε μοναδικοί, την ίδια ώρα το στερούμε από τους υπόλοιπους.

 

Ας αγαπήσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, γι’ αυτό που είναι, αλλά και για όσα μπορούν να γίνουν.

Υ.Γ. 1: Σε κάποιο λεξικό, η «διαφορετικότητα» ορίζεται ως η κατάσταση του να διαφέρεις από τους πολλούς. Άραγε είναι τόσο λίγοι τελικά;

Υ.Γ. 2: «Η ελευθερία σου σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου».

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review