Υπάρχουν κι αυτοί οι επαναστάτες

Ακούω πανταχόθεν επικριτές για τη δική μας τη γενιά. Πως δε παλεύουμε για ν’ ανατρέψουμε τη δύσκολη κατάσταση της χώρας μας, ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το ξενύχτι στα κέντρα διασκέδασης και να λιώνουμε στο facebook. Επαναστάτες του καναπέ.

Όμως δεν είναι έτσι, όταν μέσα από απλές καθημερινές πράξεις αντιστεκόμαστε κι εμείς όσο μπορούμε σ’ αυτή τη δυσάρεστη και βαρύνουσα κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας - όχι μόνο οικονομική κρίση, αλλά κυρίως ηθική, μιας και η ανθρωπιά θίγεται πλέον μέρα με τη μέρα.

 

Σπουδάζουμε. Ναι, μόνο που έχουμε φύγει πολλοί από τις πόλεις μας, ενοικιάζουμε σπίτια σε βάρος του πενιχρού οικογενειακού εισοδήματος, αυτό ήδη αποτελεί μια μορφή αντίστασης. Όταν αποκτούμε επιστημονικές γνώσεις - πρωταρχικά στο αντικείμενο που επιλέγει ο καθένας μας, κι ύστερα οξύνουμε την κριτική μας σκέψη, ούτως ώστε να θωρακιστούμε - να αποφύγουμε κατά πλειοψηφία να μετατραπούμε σε φερέφωνα και εκτελεστικά όργανα τρίτων.

 

Χαμογελάμε. Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς μπορεί το χαμόγελο να συνιστά μορφή αποστροφής προς την επικρατούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Κι όμως, αν κάνετε μια βόλτα τριγύρω θα δείτε ανθρώπους μονίμως περίλυπους και σκυθρωπούς. Είναι απολύτως λογικό, τη στιγμή που έχουν επηρεαστεί κατά κόρον από την οικονομική κρίση, όταν έχουν υποστεί μειώσεις στον πενιχρό τους μισθό, επομένως σκέφτονται καθημερινά πώς θα τα βγάλουν πέρα. Δε πρέπει να επιτρέψουμε στην άνωθεν εικόνα να καθορίζει τη ζωή μας και να μας κλέβει το χαμόγελο από τα χείλη. Θα χαμογελάμε, κι ας απειλούν τα όνειρα για σπουδές, μεταπτυχιακά και ο,τι μπορεί να ακολουθήσει. Θα χαμογελάμε και θα ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες. Κι αυτές θα’ ρθουν.

 

Διατηρούμε την ανθρωπιά μας. Τον τελευταίο καιρό οι άνθρωποι αδιαφορούν για τον πλησίον τους, αφού τους ταλανίζουν περισσότερες σκέψεις αναφορικά με το βιοπορισμό τους. Στον αντίποδα, υπάρχουν εκείνοι που παρά την αδιαφορία για τις συμφορές του διπλανού μας, έχουν αφιερωθεί αποκλειστικά στο να βοηθούν άλλους. Από τα κοινωνικά παντοπωλεία που διοργανώνονται σε κάθε δήμο υπέρ των απόρων οικογενειών, μέχρι τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που χαρίζουν κουβέρτες στους άστεγους, αφήνουν φαγητό έξω από τους απορριματοφόρους κάδους προκειμένου να το βρουν όσοι αναζητούν τροφή στα σκουπίδια μας. Ακόμη, είναι κι όσοι - αντίθετα στη μόδα της εποχής, την ξενοφοβία και την ομοφοβία, υπερασπίζονται τους αδικούμενους, όταν οι τελευταίοι υφίστανται ρατσιστικές επιθέσεις, με κίνδυνο να λοιδορηθούν και να ξυλοκοπηθούν. Υπάρχουν κι αυτοί οι επαναστάτες.

 

Εκείνοι που έχουν διατηρήσει την εντιμότητά τους, την ειλικρίνειά και το σεβασμό τους σε μια εποχή που αποκαθηλώνονται οι ηθικές αξίες. Όσοι το καταφέρνουν αυτό είναι επαναστάτες με όλη τη σημασία της λέξης. Αντιστέκονται στην ηθική κρίση που επισύρει η εκτεταμένη οικονομική, όταν άλλοι προκειμένου ν ΄αποκτήσουν περισσότερα χρήματα και να στολίσουν επιπλέον τη διαβίωση τους, έχουν αδειάσει από κάθε ηθική αξία, έχουν υιοθετήσει τους κανόνες της ζούγκλας και το μοτίβο «ο θάνατός σου η ζωή μου». Εκείνοι που παρότι έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, παραμένουν άνθρωποι, είναι κι αυτοί επαναστάτες.

Κλείνοντας το παρόν άρθρο, θέλω ν’ απευθύνω ένα κάλεσμα προς όλους - συνομηλίκους ή όχι, ν΄ αντιταχθούν όσο μπορούν στην επικρατούσα κατάσταση με ο,τι μέσα διαθέτουν, μα κυρίως διατηρώντας, ενισχύοντας και επεκτείνοντας την ανθρωπιά τους.

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review