Δημοτικοσυμβουλ-ίτιδα

Πάντα επίκαιρος, πάντα στο πνεύμα των ημερών - αυτός είμαι εγώ.

Πάμε γρήγορα στα ουσιαστικά. Τον τελευταίο μήνα τα in trends είναι δύο: οι selfie και το να κατεβαίνεις δημοτικός σύμβουλος. Κι επειδή selfie φωτογραφίες έχω και εγώ στο Facebook, θα σχολιαστεί η επιδημία των δημοτικών συμβούλων. Βλέπετε αν έκανα το αντίθετο θα ήταν φαρισαϊσμός.

Ξεκινώντας, προτού αρχίσω τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις προς τους υποψηφίους που έχω παρακολουθήσει, θα πρέπει να δούμε τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς προκειμένου να ασχοληθεί με τα κοινά. Ή τουλάχιστον από ο,τι λένε στην TV.

 

(Προς όσους ενδιαφέρονται, να σημειωθεί ότι τα ίδια ισχύουν και για εκείνους που επιθυμούν να κατέβουν ευρωβουλευτές).

 

Σε έχει δείξει ποτέ η τηλεόραση; Έπαιζες ποτέ σε σήριαλ και τώρα δεν έχεις δουλειά; Είσαι παλιός ποδοσφαιριστής, τραγουδιστής, αποτυχημένος επαγγελματίας, δημοσιογράφος; Βαριέσαι να δουλεύεις για να βγάζεις λεφτά; Είσαι χωριάτης που θέλει να κάνει μόστρα στο γείτονα; Ψάχνεις αφορμή για να βάλεις σακάκι; Δεν έχεις ιδέα από πολιτική επιστήμη; Δε ξέρεις τι πάει να πει καν επιστήμη; Δεν έχεις τελειώσει ούτε ΙΕΚ; Τότε έχεις τα προσόντα.

 

Έτσι είναι φίλε μου. Αυτοί μονοπωλούν τον τηλεοπτικό χρόνο. Αυτοί μας βάζουν στον κόπο να ψάχνουμε μέσα στον καναπέ το τηλεκοντρόλ για να κλείσουμε την τηλεόραση. Ας σκεφτούμε και το άλλο. Ο αποτυχημένος ηθοποιός ή ο φίλος σου από το χωριό που θα ψηφίσεις - καθότι είστε φίλοι, θα πρέπει να κοιτάει ισολογισμούς, νούμερα και να φέρνει (π.χ.) προτάσεις με βραχυπρόθεσμο-μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος. Θα μου πεις  "δε τα ξέρει αυτά, όμως θα έχει ανθρώπους να τα ρυθμίζουν" - στις μεγάλες πόλεις κυρίως. Και θα σου απαντήσω με στόμφο: "Ποιoς τους πληρώνει αυτούς; Κι αν υπάρχουν αυτοί, γιατί να πληρώνω τον φίλο σου ως δημοτικό σύμβουλο;"

 

Ο Πλάτωνας έλεγε πως ο άνθρωπος δε πρέπει να πολυπραγμονεί. Άλλο το να έχεις όρεξη και να θέλεις και διαφορετικό να μπορείς. Δε μπορούμε όλοι. Δε γίνετε να έχεις μαγαζί με κιθάρες και να κατέβεις δημοτικός σύμβουλος. Ούτε επειδή ήσουν κάποτε τηλεοπτικό πρόσωπο να το εκμεταλλεύεσαι. Ο celebrity θα μπει στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και ο 50χρονος "επιχειρηματίας" του χωριού, διότι τον βλέπουν όλοι στην καφετέρια να τους χαιρετάει. Έξω θα μείνει ο 26άρης και ο 30άρης, απόφοιτοι Καποδιστριακού με μεταπτυχιακό στο Warwick. Γιατί; Επειδή τον έναν τον είδες στην τηλεόραση και ο άλλος σου μίλησε στην καφετέρια του χωριού; Γιατί;

 

Οι πιο μετριοπαθείς και όσοι δεν φωνάζουν πάνω από την φωνή του άλλου δεν έχουν ελπίδα. Άλλωστε ζούμε σε ένα τόπο όπου οι μειονότητες και οι κουτοπόνηροι μεσουρανούν. Το μόνο που μπορούμε εν τέλη να κάνουμε είναι να οπλιστούμε με υπομονή, δύναμη, αισιοδοξία και σκέψη. Με τη δραστηριοποίηση των ικανότερων όλα θα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα. Πιθανολογώ.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review