Πάντα στο προσχέδιο

- Το είχες καταλάβει πως είμαι ερωτευμένος μαζί σου;

- Και πως το καταλαβαίνεις πως είναι έρωτας; Πως το χωρίζεις από τον ενθουσιασμό;

- Δε ξέρω.

Σμίγει ακόμη μια φορά το τσιγάρο με τα χείλη.

 

- Μάλλον χτυπά η καρδιά σου πιο δυνατά όταν είναι να συναντήσεις τον άλλο.

- Αυτό είναι αγωνία. Η έκθεση στο μη οικείο πάντα συνοδεύεται από αγωνία. Πως καταλαβαίνεις όμως ότι η αγωνία σου συνοδεύεται από έρωτα;

- Δε ξέρω τι με έπιασε και στα είπα όλα αυτά απόψε.

- Μη σε απασχολεί αυτό. Πες μου ο,τι θέλεις να πεις.

- Θυμάσαι εκείνη τη μέρα στο μαγαζί; Τότε που καθόμασταν σχεδόν στο ίδιο τραπέζι; Τότε κατάλαβα πως ήσουν εσύ κι όχι εκείνη.

 

Έψαχνε το βλέμμα του. Σα να της έλλειπε κάτι ακόμη. Μία υποψία συγκίνησης, ένα ρίγος, ένα τράβηγμα στο μπράτσο που δεν ήρθε ποτέ. Σα να έλλειπε κάτι. Κάποιο κομμάτι στο παζλ. Εκείνο που μάλλον θα το κρατούσε ακόμη ασυμπλήρωτο.

Είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει. Ο Πειραιάς ένα ανακάτεμα. Ένα ανακάτεμα διαρκείας στολισμένο με χίλια δυο λαμπιόνια σα γιορτινό υπερθέαμα. Μπαζωμένο στόλισμα, βρώμικο, κουρασμένο. Αφίξεις, αναχωρήσεις, εισιτήρια, αποσκευές, λιμενικό, υποδείξεις στάθμευσης. Άνθρωποι μαζί κι άνθρωποι χώρια. Όλα σε μια αναστάτωση – πλάνο σε μόνιμη εναλλαγή. Όλα βιαστικά κι απότομα. Μα λίγο ψηλότερα η εικόνα έμοιαζε να ησυχάζει. Λίγο παραπάνω, έβλεπες μοναχά το πορτοκαλί να κυλά πίσω από το βαθύ μπλε, να ζωηρεύει ανάμεσα σε αμέτρητους διαδοχικούς καθρεπτισμούς. Έβλεπες μοναχά το ταίριασμα των προβολέων με τη θάλασσα. Πάντοτε τα πράγματα φαίνονταν πιο ήρεμα από ψηλά. Οι κινήσεις πιο αργές κι οι άνθρωποι πιο ψύχραιμοι.

Δε τη κοίταξε στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου. Κάπνιζε, κοιτούσε τη θάλασσα, μετρούσε τα πλοία να φεύγουν. Ίσως τελικά, το δικό τους καράβι να είχε σαλπάρει από καιρό.

 

- Στο είχα πει. Έχουμε διαφορετική οπτική. Εσύ θυμάσαι συναισθηματικά ξεκαθαρίσματα κι εγώ ειρωνικά σχόλια. Συγκρατούμε διαφορετικές εικόνες. Εγώ εισπράττω επιθετικότητα όταν εσύ εκπέμπεις χιούμορ. Ερμηνεύουμε διαφορετικά τους ήχους. Εγώ αντιλαμβάνομαι διάθεση υποτίμησης όταν εσύ εννοείς διάθεση για πρόκληση. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Στο είχα πει, θυμάσαι;

Ακόμη μια ρουφηξιά.

 

- Έχεις ερωτευτεί ποτέ;

- Νομίζω πως ναι. Μια φόρα νομίζω πως ναι.

Γέρνει το κεφάλι. Χαμηλώνει το βλέμμα. Αμφιβολία.

 

Δε τα καταλαβαίνω όλα αυτά. Πως υπερασπίζεσαι την αλήθεια σου; Με στωικά βλέμματα; Πως λες πως την ερωτεύτηκες όταν δε τη κοιτάς στα μάτια; Πως αντέχεις να μην τη κοιτάς στα μάτια;

Όταν είσαι ερωτευμένος δε μπορείς να πεις σταμάτα, περίμενε, στάσου μακριά. Το σώμα σου σε συγκρατεί – σε δένει με τη στιγμή. Να φύγεις; Να πας που; Είναι εκεί. Είσαι εκεί. Είσαστε εκεί. Μαζί. Και πέρα από τούτο το μαζί δεν υπάρχει άλλος τόπος να γίνεσαι. Καταλαβαίνεις;

Γέρνει το κεφάλι. Χαμηλώνει το βλέμμα.

 

Δεν υπάρχουν στρατηγικές, όρια, γραμμές, επανεξέταση. Ούτε αναβολές υπάρχουν. Μιλάς για έρωτα με τείχη προστασίας;

- Έχεις ερωτευτεί ποτέ;

Αισθάνθηκα σχεδόν σωματικό πόνο. Σκέφτηκα εκείνον – τα μάτια του. Νυχτολούλουδα που ξεντύνονταν κάθε φορά το δειλινό και βάθαιναν κάθε που κοιτούσαν τ’ άστρα. Μια στιγμή μονάχα.

Πως λες ότι ερωτεύτηκες ενώ υποφέρεις την απουσία; Όταν δε θυμώνεις στο χώρια;

Όταν είσαι ερωτευμένος τα μάτια σου δε μπορούν να δουν έξω από τα μάτια του άλλου. Και αυτό είναι πάνω από τις αντιστάσεις σου, πέρα από κάθε λογικό όριο που δεσμεύει τον αυθορμητισμό σου.

Πως φεύγεις; Πως συμβιβάζεσαι;

 

Δυο άνθρωποι  να λένε πάντοτε τόσες λέξεις, όμως  να μη καταλαβαίνει ποτέ ο ένας τον άλλο. Διαρκώς ανησυχείς για ασυνεννοησία. Συνεχώς αμφιβάλλεις. Ώσπου φθάνει το σημείο εκείνο, όπου οι συνάντηση των ανθρώπινων ενεργειών από μόνη της υπόσχεται  τη συνεννόηση. Παραβλέποντας την επάρκεια των προϋποθέσεων.

Δυο άνθρωποι που δεν επικοινωνούν. Ο ένας αντιλαμβάνεται τη σιωπή ως αδιαφορία, ως άρνηση ή αδυναμία κατανόησης του αισθήματος. Αντίθετα, για τον άλλο, η σιωπή συνιστά το ίδιο αυτό αίσθημα. Δυο άνθρωποι που δε κοινωνούν οι σιωπές τους.

Κι αναρωτιέσαι μήπως συμβιβασμός δεν είναι τελικά να φεύγεις, αλλά να μένεις. Να μένεις ακόμη πίσω και να προσπαθείς.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review