Μικρά Αγγλία (Δραματική, ΕΛΛΑΔΑ, 2013)

 

Κριτική για την ταινία

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Σοφία Κόκκαλη, Μάξιμος Μουμούρης

Ίσως η αρτιότερη ταινία - στην μακρόχρονη προσπάθεια του Παντελή Βούλγαρη - σκιαγράφησης της ελληνικής ιστορίας, η Μικρά Αγγλία, προσωνύμιο πλούτου και υπεροχής,  χαρίζει απλόχερα στον Έλληνα σκηνοθέτη μια λαμπρή κινηματογράφιση μιας ολάκερης κοινωνίας και της αδυσώπητης μοίρας της, δεμένης με τη θάλασσα.

 
Το βραβευμένο και ιδιαίτερο αγαπημένο απ' το αναγνωστικό κοινό βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με περισσή λυρικότητα και νοσταλγία. Η ταινία πραγματεύεται μέσω ενός οικογενειακού δράματος, τη μοίρα των γυναικών να αποχωρίζονται και να προσμένουν πάνω στα βράχια, την τραγική απώλεια των ανδρών σε ξένες θάλασσες, το χρήμα που διαφεντεύει τους ανθρώπους και τις αδιάλλακτες κοινωνικές συμβάσεις. Η μητριαρχική κοινωνία της Άνδρου κινηματογραφείται αριστουργηματικά, με κυρίαρχο το πλάνο των απότομων και δυσθεώρητων κυμάτων να βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τον ψυχισμό τούτων των γυναικών.

Ο Σίμος Σαρκετζής φωτογραφίζει ανεπανάληπτα το νησί, τη "Μικρά Αγγλία", με το μαγευτικό μα συνάμα σκοτεινό και άγριο τοπίο, όπου τα όνειρα τσακίζονται στα μανιασμένα κύματα και οι ζωές των δυο αδερφών της Όρσας και της Μόσχας να είναι αναπόδραστα καταδικασμένες στη μοίρα του τόπου τους.

Ο παράφορος και ανομολόγητος έρωτας της Όρσας για τον άντρα της αδερφής της κινεί τα νήματα σε μια ιστορία που εκτείνεται από το 1930 μέχρι περίπου το 1950, ανάμεσα στις νηοπομπές και τις μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποκορύφωμα της ταινίας, η στιγμή που οι δυο αδερφές μαθαίνουν τα κακά μαντάτα. Η Όρσα λυγίζει, κραυγάζει, και ομολογεί τον έρωτα που η δειλία της καταδίκασε. Η ηθοποιός, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και μοναδικής έντασης, συγκλονίζει το θεατή, και οδηγεί σε μια σπαρακτική σύγκρουση με την αδερφή της, γεγονός που σηματοδοτεί και το αναπόφευκτο φινάλε. 

Οι δύο αδερφές,

η μια εύθραυστη, λιγομίλητη και πανέμορφη,

η άλλη, ζωντανή, ονειροπόλα και χαρούμενη,

καταλήγουν τραγικές ηρωίδες που αγάπησαν πολύ - η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο,

αλλά που νικήθηκαν οικτρά απ' τη ζωή.

Η Μόσχα, όντας η πιο "θαρραλέα", αναρωτιέται τι θα είχε συμβεί αν μπορούσαν να αποδράσουν απ' το "καταραμένο" τούτο τόπο.

Ο ήχος των κυμάτων στους τίτλους τέλους, απαντώντας της σχεδόν, αφήνει μια γλυκιά ψευδαίσθηση σε εκείνους που μένουν, ότι θα τα καταφέρουν να γλιτώσουν. 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review