"Η εκδοχή του Μπράουνινγκ" του Τέρενς Ράττιγκαν

«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1948), το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράττιγκαν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Εμπορικόν με τον Δημήτρη Καταλειφό σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

 

"The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires.” ― William Arthur Ward.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει γι’ αυτό το έργο: «Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου ως θεατρικού συγγραφέα, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου». 

 

Το έργο 

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» είναι το έργο που στερέωσε τη φήμη του Τέρενς Ράττιγκαν ως ενός σοβαρού και ώριμου συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του, αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» αφορά τη ζωή του Άντριου Κρόκερ-Χάρις ενός κλασικού φιλολόγου σ’ ένα αγγλικό κολλέγιο. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί, γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους. 

Ο Ράττινγκαν εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα και την ιστορία από ένα κλασικό φιλόλογο που είχε στο σχολείο του ως μαθητής. Η πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο, συγκρατημένο αν και δηκτικό ύφος της, είναι απατηλά απλή. 

 

Κριτική-Σχόλια

Μία παράσταση αρκετά διαφορετική από τις άλλες, ομολογουμένως σπάνια για τα δεδομένα του σύγχρονου θεάτρου, καθώς βασίζεται σε ρεαλιστικές καταστάσεις που αποδίδονται επί σκηνής με λιτότητα, δωρικότητα και χωρίς υπερβολές. Μια ιστορία που φαινομενικά δεν έχει κάτι ξεχωριστό στην πλοκή και στην εξέλιξη του μύθου, παρουσιάζεται όμως επί σκηνής από ξεχωριστή και μοναδική, θα έλεγα, σκηνοθετική σκοπιά. Οι ηθοποιοί, καθένας από τους οποίους αντιμετωπίζει εσωτερικά διλήμματα, κρύβουν τα δικά τους μυστικά εκπροσωπώντας παράλληλα και έναν άλλον κόσμο- τρόπο σκέψης αλλά και στάση ζωής, αποδίδουν με δραματικότητα τις εσωτερικές εντάσεις, επιστρατεύοντας τα κατάλληλα λεκτικά και εξωλεκτικά στοιχεία που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και ισορροπία. Αυτά τα οποία δεν λέγονται αλλά εννοούνται και γι αυτό είναι πιο σημαντικά και σπουδαία - το γνωστό στον χώρο του θεάτρου ως "δεύτερο κείμενο" , δηλαδή η αντίληψη πως ο,τι αξίζει να ειπωθεί δε μπορεί να αναπαρασταθεί και ίσως δε πρέπει, παρουσιάζονται άρτια από τους υποκριτές-ηθοποιούς στην σκηνή. 

Την παράσταση κατακλύζουν σε διάσπαρτα σημεία και σε ανύποπτο χρόνο μηνύματα βαθιά και ουσιαστικά, πράγμα που πιστοποιεί τη δύναμη του δραματικού έργου και την σκηνοθετική δεινότητα της Ελένης Σκότη. Μηνύματα διαχρονικά που αγγίζουν και βασανίζουν το θεατή, ο οποίος άλλωστε συμπάσχει, συμπονεί και δικαιολογεί κάποιες καταστάσεις που δεν φαντάζουν αλλά είναι όντως βγαλμένες από τη ζωή, τη σκληρή πραγματικότητα και αφορούν στην ανθρώπινη βούληση, την αξιοπρέπεια, τη δυνατότητα-ελευθερία της επιλογής και το γενικότερο αξιακό σύστημα της αγγλικής κοινωνίας του "τότε", που δεν διαφέρει καθόλου με το σύστημα του σήμερα και την σαθρότητα που το χαρακτηρίζει. Δημιουργούνται ερωτήματα μετά το τέλος του έργου και το κοινό φεύγει προβληματισμένο, όχι μόνο για αυτό που είδε στη σκηνή, αλλά κυρίως για αυτό που κατάλαβε, συνέλαβε και αισθάνθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης. Το τέλος, το οποίο δεν θα σας αποκαλύψω βέβαια, ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, διεγείρει ψυχικά και συναισθηματικά τον καθένα από την πλατεία αφήνοντάς του μια γεύση... αλλιώτικη από την τυπική και καθιερωμένη!

Πολλά συγχαρητήρια βέβαια για την επιτυχία της παράστασης αξίζει να αποδοθούν στους ηθοποιούς και στον τρόπο που έχουν προσεγγίσει τους ρόλους, το έργο και τα μηνύματά του. Η αφοπλιστική ερμηνεία του έμπειρου, λιτού και σεμνού Δημήτρη Καταλειφού, που ενσαρκώνει τον απαιτητικό ρόλο του φιλολόγου, εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς θεατρόφιλους. Οι κινήσεις του σώματος, οι εκφράσεις, το ύφος, οι παύσεις γεμάτες νόημα και οι εντάσεις-εσωτερικές και εξωτερικές, όλα αυτά αποδοσμένα με δεξιοτεχνία, καθιστούν την παράσταση έντονη, ηχηρή, χωρίς κραυγαλέες υπερβολές. Αυτό όμως που ήταν η έκπληξη για μένα, θα μου επιτρέψετε να πω, ήταν η ερμηνεία του Κυριάκου Ψυχαλή, του νεαρού μαθητή που έχει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και στις διλημματικές καταστάσεις που προκύπτουν και καθορίζουν τη συνέχεια. Ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο αστέρι της νέας γενιάς ηθοποιών, με πάθος, επιμονή και ζήλο κάνει το πρώτο επαγγελματικό του βήμα και εκπέμπει ένα "φως" πάνω στη σκηνή. Ταλαντούχος και στεκόμενος δυναμικά παράλληλα στο ύψος των περιστάσεων δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ξεχωρίζει και δίνει στο ρόλο μια ιδιαίτερη πνοή και χροιά, ευαίσθητη, σοβαρή και υπαινικτική όσο έπρεπε και εκεί που έπρεπε, κερδίζοντας δίκαια ομολογουμένως τις εντυπώσεις επί σκηνής.

Αξίζει νομίζω, επομένως, να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω και εσείς οι ίδιοι από κοντά, ζωντανά, στο θέατρο Εμπορικόν (Σαρρή 11, Ψυρρή).

 

Παίζουν:

Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Άγης Εμμανουήλ, Βύρων Σεραϊδάρης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κυριάκος Ψυχαλής. 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης 

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη 

Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη 

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος 

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος 

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παργινού 

Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης 

 

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων 

 

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων

Τετάρτη 20:00 

Πέμπτη 21:00 

Παρασκευή 21:00 

Σάββατο 18:00, 21:00 

Κυριακή 20:00 

 

Τιμές Εισιτηρίων

Πλατεία: 18€, Φοιτητικό:12€, Ανέργων: 10€ 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review