«Βασιλιάς Ληρ» ...αλλιώς, στην Πειραιώς 260

"Have more than you show
Speak less than you know"

*
King Lear, William Shakespeare

 

Μια ζωντανή απόδειξη για το πώς ένα απόλυτα κλασσικό Σαιξπηρικό Δράμα, μπορεί να βγει από την χρονικότητα που το γέννησε και να περάσει όχι μόνο στη σφαίρα του διαχρονικού, αλλά και του απόλυτου παρόντος, αποτελεί ο «Βασιλιάς Ληρ» που σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 16 Απριλίου στο Χώρο Τέχνης Πειραιώς 260. Αναμφίβολα μια από τις πιο εντυπωσιακές θεατρικές παραγωγές αυτής της σεζόν, αυτό το πολυαισθητηριακό θέαμα, συνδυασμός αριστοτεχνικής σκηνοθεσίας και αντάξιών της ερμηνειών, τοποθετείται με σεβασμό αλλά και καλλιτεχνική ανησυχία απέναντι στο πρωτότυπο κείμενο του Σαίξπηρ.

 

 

Ο γέρος πια, Βασιλιάς Ληρ, αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις του κόρες, την Γκόνεριλ, την Ρέγκαν και την Κορντέλια ανάλογα με την έκφραση της αγάπης τους προς εκείνον. Οι δυο πρώτες, με κούφια λόγια εντυπωσιασμού κερδίζουν το μερίδιο τους, όμως η τελευταία, η αγαπημένη του, αποφασίζει να μείνει ειλικρινής και να μην μετατρέψει σε λόγια, χωρίς αντίκρισμα, τα συναισθήματα της. Έτσι εξορίζεται τη στιγμή που οι αδελφές της μοιράζονται το μερίδιο της. Ο Ληρ, αν και παραχωρεί το αξίωμά του, συνεχίζει να συμπεριφέρεται αυταρχικά, και η σύγκρουση με τις δυο κόρες που νόμιζε ότι θα τον κηδεμόνευαν στο εξής, είναι αναπόφευκτη. Πρόκειται για το αγωνιώδες, οδυνηρό ταξίδι του πνεύματος και του μυαλού, με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα, Βασιλιά Ληρ, και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδεται, μόνο φαινομενικά.

 

Η παράσταση αγγίζει με μεγάλη ευστοχία το ζήτημα των ορίων της εξουσίας - πατρικής και πολιτικής - και σχοινοβατεί στα όρια μεταξύ της λογικής και της παράνοιας. Ποιός ο τρελός και ποιός ο σώφρων; Ποιό είναι το τίμημα της ειλικρίνειας; Πόσο εύκολα εκφράζονται τελικά με λόγια τα πιο δυνατά συναισθήματα του ανθρώπου; Μηνύματα σχετικά με την απληστία, την αλαζονεία, την παραίτηση και την σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, πλέκονται αριστοτεχνικά με ένα πλήθος χαρακτήρων που αντιπροσωπεύουν βασικές φιγούρες ανθρώπων που φλερτάρουν με την πτώση.

 

 

Η σκηνοθεσία καθηλωτική, δίνει στο δράμα μια απόλυτα σύγχρονη διάσταση. Μοντέρνα ευρηματικός, με στόχο τον ουσιαστικό εντυπωσιασμό και την μεταβίβαση οπτικής, ακουστικής και νοηματικής πληροφορίας μέσα από εικόνες-καρέ, ο Σλοβένος δημιουργός Tomaž Pandur, βραβευμένος σε πολλές χώρες του εξωτερικού και έχοντας ήδη ανεβάσει πολλά και γνωστά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, επιλέγει την επιβλητικότητα μιας urban - rock σκηνοθεσίας. Χειρίζεται με απόλυτη κομψότητα την τεχνολογία μέσω προβολής σε προτζέκτορα, επιλέγει το εξ' ολοκλήρου μαύρο ως έμβλημα έντασης και τραγικού, αξιοποιεί το nylon, την βιομηχανική αίσθηση της παλαιάς αποθήκης της «Πειραιώς 260» και καταφέρνει, παρά την υπερβολή στις διαφορετικές υφές και αισθήσεις, μια πρωτοφανή αρμονία και μια αριστοκρατική ηρεμία μέσα στην ένταση.


Η ενδυματολογική άποψη και η άρτια κινησιολογία, σε συνδυασμό με την μετρημένη και εύστοχα τοποθετημένη σκηνοθετική εμφάνιση του γυμνού, καθώς και τα βίντεο που προβάλλονται στο φόντο, ολοκληρώνουν μια αίσθηση πρωτοφανούς πολυαιστιασμένου θεάματος που συγκεντρώνει μια θεατρική εμπειρία χωρίς προηγούμενο. Επιπλέον, ένας θίασος ηθοποιών που επιλέχθηκαν ένας προς έναν, σωματώνει καταπληκτικά όσα ο σκηνοθέτης οραματίστηκε. Πρωτεργάτης ο Γιώργος Κιμούλης, στο ρόλο του ημίτρελου Βασιλιά, με τον προσωπικό του ερμηνευτικό τρόπο, δεν προσφέρει θεατρικά τίποτε λιγότερο από όσα θα περίμενε κανείς. Εντυπωσιάζουν η Κόρα Καρβούνη, και η πρωτοεμφανιζόμενη μούσα του Παντελή Βούλγαρη, Πηνελόπη Τσιλίκα. Σχεδόν ανατριχιαστική η ερμηνεία της Στεφανίας Γουλιώτη, που ανταποκρίνεται καθηλωτικά στον απαιτητικό ρόλο της άπληστης αχάριστης αδερφής. Στο ρόλο του τρελού, ο Αργύρης Πανταζάρας, μάλλον έλαβε το πιο θερμό χειροκρότημα, για το ταλέντο του να αλλάζει χίλια πρόσωπα σε δυο μόνο ώρες.

 

Η πολυαναμενόμενη λύτρωση, τέλος, φτάνει στο θεατή παραδόξως παραδοσιακά, παρά την μοντέρνα της πορεία. Οι ήρωες καθαίρονται και μόλις τα φώτα ανάψουν κυριαρχεί η αίσθηση ότι το θέαμα που μόλις έλαβε χώρα, παρείχε πέρα από τέρψη και μια ποιοτική θεατρική ματιά. Πραγματικά, μια συνολική εμπειρία που θα στιγματίσει και θα γεμίσει προβληματισμούς, όχι μόνο τους θεατρόφιλους, αλλά και όσους απαιτούν από τον εαυτό τους να σκέπτεται διαφορετικά.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Tomaž Pandur
Διασκευή: Livija Pandur
Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης
Δραματουργική επεξεργασία: Livija Pandur
Σκηνικά: Sven Jonke
Κοστούμια: Felype de Lima
Μουσική: Silence
Video: Dorijan Kolundžija
Φωτισμός: Juan Gomez Cornejo
Σχεδιασμός ήχου: Mariano Garcia
Φωτογραφία: Aljoša Rebolj
Υπεύθυνος casting & βοηθός σκηνοθέτη: Άκης Γουρζουλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας, Χάρης Χιώτης

 

Παίζουν:

Γιώργος Κιμούλης (Βασιλιάς Ληρ), 

Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος,

Πηνελόπη Τσιλίκα, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης

 

Παραστάσεις:

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30
Διάρκεια: 130 λεπτά


Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ φοιτητικό, 12€ εκπτωτικό
Από 16 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2015

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

VIVA: http://www.viva.gr/tickets/theatre/peiraios-260-ktirio-d/vasilias-lir/
Public: Σύνταγμα - Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα, 10563, αλλά και σε όλα τα Public
ΙΑΝΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ: Σταδίου 24, Αθήνα 105 64, Ελλάδα
Παπασωτηρίου – Πανεπιστημίου: Πανεπιστημίου 37 & Κοραή
RELOAD: Πανεπιστημίου 54, Αθήνα, 105 64
Πειραιώς 260 (τρεις ώρες πριν την παράσταση)

 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review