«Τέλος του Παιχνιδιού»

Το θέατρο Τζένη Καρέζη φέτος ανεβάζει Μπέκετ. Το «Τέλος του Παιχνιδιού», παρότι ανήκει στο θέατρο του παραλόγου, θέτει ερωτήματα απολύτως λογικά. Μέσα σ' ένα χώρο συμβιώνουν ο Χαμ, ο Κλοβ, ο Ναγκ και η Νελ. Κυρίως οι δύο πρώτοι, γιατί οι τελευταίοι είναι παραπεταμένοι... σαν σκουπίδια!

 

 

Ο Χαμ και ο Κλοβ δε συμπαθιούνται ιδιαίτερα, ωστόσο χρόνια τώρα επιβιώνουν παρέα, κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους και απομονωμένοι από τη ζωή. Μπροστά τους μόνο το κενό του τοίχου, γιατί το φως δεν μπαίνει ποτέ στη ζωή τους, φως που άλλωστε έχασε ο τυφλός Χαμ χρόνια πριν. Ο Χαμ δε μπορεί να σηκωθεί. Μετρά τις μέρες παρασιτώντας εις βάρος του δούλου του. Ο Ναγκ δεν μπορεί να καθίσει, παρά υποχρεώνεται σε μια μηχανική και αέναη ικανοποίηση των καπρίτσιων του Χαμ. Οι ώρες δεν περνούν κι η ζωή μοιάζει χρόνια να εκλείπει. Οι συζητήσεις τους χιλιοειπωμένες, χωρίς νόημα ή μήπως το μόνο νόημα μπροστά στον κενό τοίχο και στο τέλος που πλησιάζει χωρίς να έρχεται ποτέ;

Έχει τη δύναμη κάποιος να αλλάξει τη ζωή του, έστω και λίγο πριν το τέλος; Έχει επιλογή ο δούλος και φως ο τυφλός; 

 

Τα σκηνικά είναι ελάχιστα και χρησιμοποιούνται μόνο τ' απολύτως απαραίτητα. Ο άδειος χώρος δεσπόζει και ο λευκός και χαμηλός φωτισμός τονίζει την κενότητα, τη μοναξιά, τον «πάγο» της ψυχής, τον τοίχο. Ο Κ.Καζάκος (Χαμ), παρόλο που φορά γυαλιά στα μάτια, δίνει εκπληκτική ερμηνεία μέσα από τον ήχο της φωνής του και τις ανεπαίσθητες συσπάσεις του προσώπου του. Ο Κ.Καζάκος (Κλοβ) πείθει μ' ένα εκφραστικότατο πρόσωπο και πολύ συγκεκριμένες, αργές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η Ν.Γιαννίδη και ο Γ.Μωρογιάννης, παρά τη μικρή συμμετοχή τους χρωματίζουν το έργο με τις εξαιρετικές τους ερμηνείες. 

Αναμφισβήτητα «βαρύ» έργο και καλοδουλεμένη παράσταση. Ένα έργο και τη ζωή και το θάνατο.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review