Xenia

Είμαι σήμερα το πρωί στον Ευαγγελισμό και περιμένω στην στάση του λεωφορείου. Από μέσα μου τραγουδάω έναν έντονο και χαρούμενο σκοπό. Ίσως να κουνάω ρυθμικά και το πόδι μου - αλλά δε με νοιάζει και πολύ αν με περάσουν για παλαβή. Είναι το τραγούδι από την ταινία που είδα χθες το βράδυ. Σε λίγο έρχεται να κάτσει δίπλα μου ένας ψηλός κύριος με το αγοράκι του. Γύρω στα 6 το πιτσιρίκι. Λέει πως βαριέται να περιμένει το λεωφορείο και θέλει οπωσδήποτε ένα κουλούρι. Μετά του λέει κάτι σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνω, και ο μπαμπάς του απαντάει κάτι ανάλογο - μάλλον στα αλβανικά. Αυτόματα στο μυαλό μου έρχεται πάλι η χθεσινή ταινία και χαμογελώ. Κάποιοι ίσως να καταλάβατε για ποια ταινία πρόκειται, άλλοι ίσως όχι.

 Αφήστε με, λοιπόν, να σας παρουσιάσω το XENIA.

 

 

Για το τυπικό της υπόθεσης θα σας αναφέρω πως την ταινία σκηνοθετεί ο Πάνος Κούτρας - σκηνοθέτης της «Στρέλλας», πρωταγωνιστούν οι Νίκος Γκέλια και Κώστας Νικούλι, ενώ σε μικρότερους ρόλους βλέπουμε τον Άγγελο Παπαδημητρίου, τον Γιάννη Στάνκογλου και την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Όσο αφορά τις ερμηνείες, θεωρώ πως ήταν πολύ καλές, χωρίς να έχω βέβαια εξειδικευμένες γνώσεις για να κρίνω τη δουλειά ενός ηθοποιού. Η ταινία παρουσιάστηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια. Η βαθμολογία του IMDb για το XENIA είναι 7,4 - δε τη λες και κακή. Χαρακτηρίζεται ως δραματική. Παρόλα αυτά, το δραματικό στοιχείο στην ταινία κρύβεται πίσω από τη νεανική τρέλα και την αισιοδοξία. 

 

 

Επί της ουσίας τώρα! Το ΧΕΝΙΑ παρουσιάζει τη ζωή δύο αδερφών, μεταναστών δεύτερης γενιά, που ξεκινούν από την Αθήνα, για να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους αλλά και την τύχη τους στη συμπρωτεύουσα, όταν η Αλβανίδα μητέρα τους πεθαίνει. 

Ακούγεται πολύ μελοδραματικό; Και όμως δεν είναι. 

 

Αυτό γιατί, το κύριο στοιχείο αυτής της ταινίας είναι η νεανική ανεμελιά, η αισιοδοξία και η μαχητικότητα. Τα δύο αδέρφια ξεκινούν για να ζήσουν την περιπέτεια και να διεκδικήσουν μια καινούρια ζωή. Και έχουν τα κότσια να το κάνουν, αγνοώντας την ταμπέλα που τους βάζει ένα μέρος της κοινωνίας. Τα συναισθήματα συνεχώς εναλλάσσονται από λύπη σε χαρά, από αγωνία σε συγκίνηση, από θυμό σε γέλιο.

 

 

 

     

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα κοιτάξετε ούτε μια φορά το ρολόι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Είναι γλυκιά και ταξιδιάρικη, αισιόδοξη αλλά κυρίως αληθινή για να μας θυμίσει για μια ακόμα φορά πως υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις έξω από το μικρό κόσμο που ζει ο καθένας μας, τα οποία πρέπει να αλλάξουμε. 

 

Αν θέλετε να περάσετε ευχάριστα δύο ώρες, να γελάσετε, να συγκινηθείτε αλλά και να προβληματιστείτε λίγο - γιατί εκεί είναι τελικά η ουσία, το ΧΕΝΙΑ είναι μια καλή επιλογή.

 

 


(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αθηνόραμα)

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review