Ταξίδι στο όνειρο με το Μάνο Χατζηδάκι

 

Η Σόνια Θεοδωρίδου, με τη συνοδεία της Orchestra Mobile, ερμηνεύει Μάνο Χατζηδάκι

 

Τί κι αν πολεμάμε κάθε μέρα με το θεριό της ενηλικίωσης; Τί  κι αν η σκληρή πραγματικότητα μάχεται  να  μας κρατά καρφωμένους στη γη; Με αερόστατο τις αγαπημένες μουσικές του Μάνου Χατζηδάκι και πλήρωμα την ορχήστρα του Θεόδωρου Ορφανίδη και τη σπουδαία υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου, εμείς στοχεύουμε στο φεγγάρι!

 

Ο λόγος  για το άκρως συγκινητικό και ατμοσφαιρικό αφιέρωμα στο Μ. Χατζηδάκι που είχα την τιμή  να παρακολουθήσω το βράδυ στης Παρακευής, στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός ειλικρινά άξιο αναφοράς, μιας και πρωταγωνίστρια δεν ήταν άλλη παρά μια παιδική χορωδία! Αποτελούμενη από 40 περίπου μαθητές του 36ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά με την καθοδήγηση της κας Τατιάνας θεοδώρου, εξαιρετικά δουλεμένη, με ενθουσιασμό, μεράκι μα και πρωτοφανή πειθαρχία, η χορωδία ξεχώρισε για τον επαγγελματισμό - μολονότι σχολική, και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το έργο της.

 

Σε απόλυτη συμφωνία με την μπαγκέτα του μαέστρου κου Ορφανίδη, με τη συνοδεία της Orchestra Mobile και του γνωστού πιανίστα Δαυίδ Ναχμία, οι  μπόμπιρες ταξίδεψαν το κοινό σε μια Αθήνα περασμένων χρόνων. Μας μίλησαν για τον «Υμηττό», για την «ιστορία του Κεμάλ», μας διηγήθηκαν «μύθους» και δε μας αποκάλυψαν τελικά «το μυστικό» της αθωότητάς τους.

 

 

Για την αξιοζήλευτη σχέση της με τους μικρούς της συνεργάτες σχολιάστηκε και η καταξιωμένη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που, παρά την αιθέρια φωνή της, δε θα μπορούσε να είναι πιο προσγειωμένη, πιο ανθρώπινη, πιο προσιτή. Συγκίνησε με την αμεσότητά της και την τρυφερή ερμηνεία της στη «Μικρή Ραλλού» και την «Αθανασία»,  και ξεσήκωσε την αίθουσα ολόκληρη με μια διαδραστική απόδοση των «Παιδιών του Πειραιά».

 

Το αφιέρωμα αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας αξιέπαινης προσπάθειας του κυρίου Ορφανίδη και της κυρίας Θεοδωρίδου να μυήσουν τα μικρά παιδιά στην έννοια της «χρηστικής μουσικής» - όπως την χαρακτήρισαν οι ίδιοι,που ξεκίνησε στα μέσα του χειμώνα. Ωστόσο, σημαίνει και την αρχή ενός μουσικού ταξιδιού με συντροφιά τη χορωδία της  κας Θεοδώρου και πολλές ευχάριστες  εκπλήξεις!

Τη συναυλία παρακολούθησαν με ενθουσιασμό εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και ο σπουδαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος που έκλεψε την παράσταση με τη γλυκύτητα και την πραότητά του.

 

Αυτή η ιδιαίτερη μουσική απόδραση από την πραγματικότητα με στόχο τα άστρα και μέσο την παιδική αθωότητα, μόνο ελπίδα γεννά για μέρες πολιτιστικά καθαρές, όπου το νέο θα στέκεται να τιμά με περηφάνια και υπευθυνότητα το κλασσικό.

 Γιατί ο άνθρωπος, αν το αξιώνει να ... «κάνει Τέχνη», είναι πρώτα να την απορροφήσει και με το τελευταίο του κύτταρο, να τη βάλει στην ψυχή του... Από παιδί.

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review