“BLASTED” Sarah Kane - “Ζωή μέσα στα...ερείπια”

Ένας ύμνος στην καταρράκωση του ανθρώπου από το περιβάλλον του και το αντίστροφο, τα «Ερείπια» της Sarah Kane, που ανεβαίνουν από 1 Οκτωβρίου και για 28 παραστάσεις, κάθε Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.00 στο Θέατρο «Πορεία», δικαίως έχουν συγκαταλεχθεί στα σημαντικότερα θεατρικά δρώμενα της χρονιάς. Μια ελεγεία για τη διαφάνεια του κακού και συγχρόνως ένα εγκώμιο στην τρυφερότητα που κατοικεί μέσα στα ανθρώπινα - και μη - ερείπια και αντιτάσσεται στην ωμότητα και τη βία.

Δύο εκ πρώτης όψεως αταίριαστοι άνθρωποι, συναντιούνται σε ένα πολυτελές και απρόσωπο ξενοδοχείο της κεντρικής Αγγλίας. Ένα φαινομενικά ρομαντικό τετ α τετ, καταλήγει σε κλιμακούμενες πράξεις ψυχικής και σωματικής βίας, ενώ έξω από το συμβολικά ασφαλές περιβάλλον του δωματίου, μαίνεται ένας απροσδιόριστος πόλεμος. Μία τρομακτική έκρηξη αλλάζει τον ρου της ιστορίας, καθώς η υποτιθέμενη μέχρι τη στιγμή εκείνη ρεαλιστική αφήγηση κατακρημνίζεται, ο χρόνος διαστέλλεται και κάτω από τα ερείπια και τα σπαράγματα των σωμάτων, κάνει την εμφάνισή της η μία και μοναδική πραγματικότητα: η απελπισμένη δίψα των ανθρώπων για αγάπη και συντροφικότητα.

Το δυνατό κείμενο της Sarah Κane υποστηρίζεται από μία τολμηρή και ευρηματική σκηνοθεσία που παρέχει, μέσω της τεχνικής του σοκ, τροφή για σκέψη. Στόχος του Δημήτρη Τάρλοου είναι να δείξει πώς τα εσωτερικά ερείπια των ανθρώπων επισκιάζουν πολλές φορές και τα εξωτερικά. Οι ηθοποιοί αυτοκαταστρέφονται και παράλληλα καταστρέφουν κατά τη διάρκεια του έργου το τέλεια στημένο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Μια μεγάλη οθόνη προβάλλει άλλοτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Manchester United - της οποίας οπαδός είναι η Kane - κι άλλοτε το Θεό - Οιδίποδα - Πρωταγωνιστή να δακρύζει αίμα σε μια καθηλωτική αλληγορία. Φορές φορές πλαισιώνει ήσυχα και έξυπνα τη δράση κι άλλες πρωταγωνιστεί σε συνδυασμό με τις δυναμικές ηχητικές επιλογές και τον άρτιο χειρισμό στα φώτα.

 

 

Όσο αφορά τις ερμηνείες, τόσο η Λένα Παπαληγούρα όσο και ο Ακύλλας Καραζήσης ενσαρκώνουν – μολονότι υπερβολικά, με μεγάλη επιτυχία τους «ερειπωμένους» πρωταγωνιστές . Συγκεκριμένα, η Λένα Παπαληγούρα ενθουσιάζει με την ικανότητά της να μεταβαίνει χωρίς συναισθηματικές διαρροές από τις πιο τραγικές στις πιο ανέμελες πτυχές της ηρωίδας. Ο Ακύλλας Καραζήσης από την άλλη, κατορθώνει να συστήσει στο κοινό τον ακριβή ήρωα που δημιούργησε η Sarah Kane. Έναν ήρωα που γεννά απέχθεια για την ωμότητά του, αποστροφή για την ατημέλητη φιγούρα του και οίκτο για την τραγικότητά του, την ψυχική του κένωση, «την ερείπωση». Τέλος, η φρίκη του πολέμου προσωποποιείται στο ρόλο του Νέγρου στρατιώτη, που υποδύεται με συνέπεια που ξαφνιάζει ο Μιχάλης Αφολάνιο. Στο πρόσωπό του και τις διηγήσεις του παίρνουν σάρκα και οστά η ωμότητα, η βιαιότητα και η απανθρωπιά που ρημάζει την ανθρωπότητα στον πόλεμο.

Ως γενική αίσθηση,το έργο, διάρκειας δύο ωρών παρά ένα τέταρτο χωρίς διάλειμμα, αφήνει πολλά ερωτηματικά που μεταφέρει ο θεατής και έξω από τη θεατρική αίθουσα. Προβληματισμοί σχετικοί με τη μεταστροφή των ανθρώπων από τον πόλεμο, την τρυφερότητα που γεννούν οι αντιξοότητες, τη σημασία της αγάπης, τη μετάνοια αλλά και τη συγχώρεση, τον εξαγνισμό και την εσωτερική παιδικότητα συνοδεύουν όσους τολμηρούς βρεθούν στο Θέατρο «Πορεία» για μέρες μετά.

Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, ανατρεπτικά σκηνοθετημένο, που μεταφέρει πληθώρα μηνυμάτων για τη φύση του ανθρώπου και το μεγαλείο των διαπροσωπικών σχέσεων. Συνολικά, παρά τη γενική σύγχυση που αφήνει ως επίγευση - η οποία δικαιολογείται από τη βαρύτητα του περιεχομένου και τον βομβαρδισμό των αισθητηριακών πληροφοριών που υφίσταται ο θεατής, το κείμενο της Sarah Kane και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου πετυχαίνουν μια ιδιότυπη λύτρωση που, έξω από θεατρικές νόρμες και κλισέ, επέρχεται σταδιακά και ουσιαστικά.

 

 

Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Αθήνα 10433 - Πλατεία Βικτωρίας.

Τηλέφωνο: 210 8210991, 210 8210082

 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνικά-Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Video προβολές: Σωκράτης Σπανός

Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Αφολάνιο

 

Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.00

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό/Νεανικό (κάτω των 24) & Ανέργων: 10€

Διάρκεια: 105 λεπτά - χωρίς διάλειμμα. 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review