Οπτασίες από τον Άδη

Μέρες τώρα σαν κάτι ή κάποιος να της χτυπούσε την πόρτα. Λες και τα πάντα κάτι προμήνυαν. Κάτι άσχημο και ζοφερό.

 

Ακόμα και ο ουρανός αρνούνταν να λιακαδιάσει. Τα αυτιά της άκουγαν θορύβους - όχι γνώριμους, θορύβους που δεν αντηχούσαν στα αυτιά των άλλων όμως. Είχαν αρχίσει να την εμπαίζουν κάποιοι. «Σου χτυπάει την πόρτα η τρέλα, έτσι δεν είναι;», της έλεγαν . 

 

Όνειρο ή εφιάλτης δεν μπορούσε να καταλάβει. Χαμένη στη  νοητή γραμμή των οπτασιών, των οραμάτων και της τρέλας. Κάθε βράδυ με επίπονη προσπάθεια κοιμόταν για λίγο. Σ’ αυτό το λίγο έβλεπε γνωστούς αγνώστους, πιθανώς από την αντίπερα όχθη. Έβλεπε έναν γκριζομάλλη γέρο με γαλανά μάτια. Κάτι της θύμιζε. Σκάλιζε λίγο το κουτί των αναμνήσεων της. Τον είχε συναντήσει στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι όπου συνήθιζε να τρώει τα καλοκαίρια.  Άλλοτε πάλι έβλεπε κάποιους εντελώς αγνώστους, από άλλα σημεία του πλανήτη. Δεν έπασχε από ξενοφοβία - από αγνωστοφοβία έπασχε. Κι όλο έλεγε να τους μιλήσει αλλά κάτι την κράταγε. Ίσως ήταν που δε γνώριζε την γλώσσα τους. Ίσως έβλεπε την κόλαση. Κι αν υπάρχει πραγματική κόλαση, αυτή είναι η μοναξιά. Να βρίσκεσαι δηλαδή, κάπου που δεν ξέρεις κανέναν, που δεν μπορείς να ανταλλάξεις κουβέντα με κανένα.

 

 

 

 

Φοβόταν μάλλον μήπως ακροβατεί και η ίδια μεταξύ πραγματικότητας και Άδη. αι ας λένε πως η νιότη δε φοβάται τίποτα. Ποιος δεν φοβάται το θάνατο; Και αν όχι τον δικό του, κάποιου αγαπημένου του προσώπου; Και συνειρμικά θυμόταν που διάβαζε παλιά, μυθολογία και κάπου έλεγε ότι «ο πιο καλός θάνατος είναι όταν κοιμάσαι, γιατί είναι ανώδυνος». Και από την άλλη πως ο Ύπνος και ο Θάνατος είναι δίδυμα αδέρφια. Δεν μπορούσε να ξενοιάσει. Ακόμα και τα λουλούδια στον κήπο θάνατο μύριζαν. Ακόμα κι όταν ξέχναγε τούτο το ταξίδι , κάποιος θα της το θύμιζε - όχι σκόπιμα αλλά τυχαία. Χωρίς να γνωρίζει πόσο την αγγίζει. 

 

Και δεν είναι ότι δεν ήθελε να πεθάνει. Απλά φοβόταν μήπως πεθάνει νέα. Όπως το μπουμπούκι του ρόδου, που μόλις το σφάξεις, το σκοτώνεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί σαν τριαντάφυλλο. Έτσι κι εκείνη. Φοβόταν μη φύγει πριν προλάβει να ζήσει, πριν ολοκληρωθεί  ως άνθρωπος.

 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review