Βλάπτει(ς) σοβαρά την υγεία

Είσαι στη στάση του λεωφορείου και περιμένεις. Σκέφτεσαι πως έχεις αργήσει. Κοιτάς συνέχεια το ρολόι και υπολογίζεις τα λεπτά που περνάνε. Τον χρόνο που χάνεις.


Ξαφνικά κοιτάζεις γύρω σου και παρατηρείς ότι μαζί με σένα περιμένουν κι άλλοι. Δεν τους είχες δώσει σημασία πριν.Το βλέμμα σου πέφτει πάνω στον νεαρό που κάθεται στην άκρη, αυτόν με το τσιγάρο στο χέρι. Τον παρατηρείς και μέχρι να έρθει το λεωφορείο, έχει καπνίσει το μισό πακέτο. Δεν γυρνάει να σε κοιτάξει, κοιτάει ευθεία μπροστά μ' ένα απλανές βλέμμα σαν να ήθελε να είναι κάπου αλλού. Σαν να θέλει να πετάξει και να σκορπίσει στον αέρα όπως ο καπνός που βγάζει από μέσα του.

  

 

Το λεωφορείο έρχεται. Στέκεσαι δίπλα στο παράθυρο και περιμένεις να δεις που θα καθίσει. Ψάχνεις όλο το λεωφορείο αλλά δεν είναι πουθενά. Κοιτάς γύρω, κι ύστερα άθελά σου  έξω από το παράθυρο. Aκόμα περιμένει. Όσο απομακρύνεται το λεωφορείο, γυρνάς πίσω και τον κοιτάς, μήπως στρέψει κάπου αλλού το βλέμμα του. Μήπως τα μάτια του συναντηθούν με τα δικά σου και προδώσουν κάποιο συναίσθημα. Αλλά τίποτα. Δε θα μάθεις ποτέ.

 

Αυτή η σκέψη σε βασανίζει. Κάνεις ένα σωρό υποθέσεις αλλά ποτέ δε θα μάθεις τι απ' όλα είναι αλήθεια. Άλλα αυτό που σε βασανίζει πιο πολύ είναι πως μπορεί ένας άνθρωπος να αφαιρεί συνειδητά και απλόχερα χρόνο από τη ζωή του.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι επιθυμούν την αυτοκαταστροφή τους. Την επιλέγουν συνειδητά κάθε μέρα. Άλλοι καπνίζουν, άλλοι πίνουν, άλλοι κάνουν επικίνδυνα σπορ, άλλοι ερωτεύονται. Η αυτοκαταστροφή μας εξιτάρει, γιατί νιώθουμε ότι εμείς έχουμε τον έλεγχο. Όλο σε σκότωνε κάποιος άλλος, για μια φορά έχεις τη δύναμη να το κάνεις εσύ. Νιώθεις ότι έχεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη, ακούς τους χτύπους της καρδιάς σου. Νιώθεις πιο ζωντανός από ποτέ, ειρωνικό δεν είναι; Όταν κάνεις μια σχέση που κυλάει ομαλά, βαριέσαι. Άμα δεν υπάρχουν εμπόδια, ζήλιες, ανταγωνισμοί, τσακωμοί μπροστά σε φίλους, σκηνές σε δημόσιους χώρους, φωνές, κλάματα, δε νιώθεις ότι έχεις σχέση.

 

Άμα δεν νιώσεις ότι χάνεις τον άλλο, δε τον διεκδικείς. Άμα δεν τον σημαδέψεις λίγο, δε νιώθεις ότι υπήρξε δικός σου.

 

 

Οι αυτοκαταστροφικές σχέσεις είναι επικίνδυνες γιατί εμείς επιλέγουμε τους ανθρώπους που θα μας καταστρέψουν στο τέλος. Νιώθεις ότι ο άλλος είναι σημαντικός για σένα, παρότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια κακιά συνήθεια. Όπως όλες οι κακές συνήθειες, αν και ξέρεις ότι σου κάνουν κακό, δεν θες να τις κόψεις. Δεν είναι ότι δεν μπορείς. Έχεις την επιλογή, όμως εσύ διαλέγεις την λάθος. Μερικοί το γράφουν στο κούτελό τους όπως τα πακέτα των τσιγάρων: Βλάπτει σοβαρά την υγεία.


Μέσα σου το ξέρεις και γι'αυτό προσπάθησες να απομακρυνθείς, να μη δεθείς, να μη δείξεις πως αισθάνεσαι. Κρατιέσαι, αλλά αν στο πει αυτός πρώτος τότε είναι που δεν έχεις επιλογή. Εθίζεσαι και αφήνεις τον καπνό να σε τυλίξει ώσπου δε βλέπεις τίποτε άλλο γύρω σου.

 

Γι' αυτό είναι τόσο εθιστικές αυτές οι σχέσεις. Γιατί νιώθεις ότι αποκτάς αυτό που δεν θα μπορούσες να έχεις ποτέ. Κι όταν το αφήνεις πίσω σου, νιώθεις κενός - ανύπαρκτος. Όχι γιατί ξέρεις ότι αυτός ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για σένα, αλλά γιατί ήταν ο πλέον ακατάλληλος.

 

 

Αν μπορούσες όμως να γυρίσεις πίσω το χρόνο, πάλι την αυτοκαταστροφή σου δε θα διάλεγες; Θα διάλεγες να ζήσεις ξανά όλους τους καυγάδες, όλα όσα σε πλήγωσαν, όλα αυτά που σου προξένησαν θυμό, στενοχώρια, πόνο, κατάθλιψη για μέρες ή μήνες, για να ζήσεις μοναχά μερικές φευγαλέες στιγμές ευτυχίας.

 
Άμα δε το έχεις ζήσει δεν μπορείς να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάω. Γιατί άμα το ζήσεις μετά όλα αλλάζουν. Εσύ αλλάζεις. Ξαφνικά ξυπνάς το επόμενο πρωί και συνειδητοποιείς πως ότι είχες ζήσει μέχρι τώρα ήταν ασήμαντο. Όλοι όσοι είχαν περάσει από την ζωή σου γίνονται θολές δυσδιάκριτες φιγούρες στο βάθος του μυαλού. Ασήμαντοι κι αυτοί. Σκέφτεσαι ότι άμα τότε αυτό το θεωρούσες έρωτα, τώρα πρέπει να βρεις καινούργια λέξη γι' αυτό που ζεις μ' αυτόν.
Αλλά δεν ήταν έρωτας, κι αν με ρωτήσεις τι ήταν τελικά δεν θα ξέρω τι να σου απαντήσω. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Δεν μπορώ να το περιγράψω γιατί μαζί του έχανα τις λέξεις, έχανα τον εαυτό μου. Χανόμασταν μαζί. Μη με ρωτήσεις που πηγαίναμε. Κάποιες φορές μου ήταν αρκετό να τον βλέπω να καπνίζει ή να παίζει κιθάρα και να μου τραγουδάει στο κρεβάτι.

 

Δεν είχαμε παρελθόν. Διαγράφηκε όταν τα βλέμματα μας συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Ούτε μέλλον είχαμε, αφού ποτέ δε θα μας βρει μαζί.


Κι όταν καταλάβεις ένα πρωί ότι πρέπει να φύγεις πριν ξυπνήσει και να μην ξαναγυρίσεις, θα πονέσεις αλλά θα ξέρεις οτι αυτή ήταν η σωστή επιλογή. Γιατί ξέρεις ότι όσο μένεις καταστρέφεσαι. Κι εκείνος μαζί σου. Φθείρεσαι σαν άνθρωπος, αδειάζεις από συναισθήματα αφού τα έδωσες όλα. Σου κλέβει χρόνο από την ζωή σου, ΞΥΠΝΑ επιτέλους - σε ληστεύουν. Ληστές ήσασταν κι οι δυο. Ο ένας έκλεβε την ευτυχία του άλλου, ώσπου ένας από τους δυο κατάλαβε πως πρέπει να μαζέψει ο,τι λίγο έχει μείνει σ' αυτό το άδειο σπίτι και να φύγει προτού τα χάσει όλα


Θα μαζέψεις αθόρυβα τα ρούχα σου από το πάτωμα και θα κλείσεις την πόρτα πίσω. Δεν θα απαντάς όταν βλέπεις το όνομά του στην οθόνη, όσο κι αν θες να ακούσεις τη φωνή του. Και θα αρχίσεις να βγαίνεις με άλλους, θα σε πηγαίνουν σε ωραία μέρη, θα γελάτε, θα περνάτε καλά, αλλά κανείς δεν θα είναι σαν εκείνον. Κανείς δεν θα ανεβάζει τους σφυγμούς σου μ' ένα χαμόγελο, κανείς δε θα σου κόβει τα πόδια. Θα σου φαίνονται αδιάφοροι. Δεν θα αντέχεις καν να τους συγκρίνεις. Θα σου μιλάνε για τα ταξίδια που θα κάνετε μαζί, τα όνειρά τους, θα σου μιλάνε για το μέλλον όταν εσύ κατοικείς στο παρελθόν. Στο κρεβάτι που άφησες βιαστικά εκείνο το πρωί.

 

 

Θα τους βαριέσαι γρήγορα και θα τους αλλάζεις συχνά, νομίζοντας πως έτσι θα ξεχάσεις. Γιατί νομίζεις ότι γεμίζοντας το μέλλον σου, ξεμακραίνεις από το παρελθόν σου. Αλλά δεν θα τον ξεχάσεις, και κάθε βράδυ όταν θα αλλάζεις πλευρό για να κοιμηθείς πλάι σε κάποιον άλλο, σε αυτόν θα λες καληνύχτα.


Αυτή είναι η σωστή επιλογή; Δεν μοιάζει τελικά. Δεν ξέρω αν υπάρχει σωστό και λάθος στον έρωτα. Αυτό που ξέρω είναι πως το τέλειο γίνεται μέσα από τα πιο μεγάλα λάθη. Μεγάλα, ασυγχώρητα, βασανιστικά, επώδυνα, λάθη. Τα πιο σωστά μας λάθη.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review