Montage behind the 27

Τους δυο τελευταίους μήνες προβάλλονται επίσημα τα ντοκιμαντέρ ''Montage of Heck'' και το ''AMY, the girl behind the name'', που αφορούν κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του Kurt Cobain και της Amy Winehouse αντίστοιχα. Και οι δυο καλλιτέχνες πέθαναν πριν κλείσουν τα 28, έχοντας πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ο Cobain βρέθηκε νεκρός δίπλα στη λίμνη στο σπίτι του στο Seattle έχοντας πλάι ένα suicide letter, ενώ ο σωματοφύλακάς της Amy, αντίκρισε την Winehouse νεκρή - από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στο σπίτι της στο βόρειο Λονδίνο.

 

Παράλληλα γίνεται έντονα λόγος, εξ' αιτίας των παραπάνω προβολών, για το πώς τα media αντιμετωπίζουν και προβάλλουν - με διαφορετικό τρόπο - τις εξαρτήσεις των ανδρών καλλιτεχνών συγκριτικά με αυτές των γυναικών, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν τις ίδιες τις προσωπικότητες που υποφέρουν από τις εξαρτήσεις. Φαίνεται πως τα media είναι περισσότερο επιεική προς τους άνδρες καλλιτέχνες, αφού στην περίπτωση της Winehouse προέβαλλαν πολύ πιο συχνά τις φορές που έμπαινε και έβγαινε από τα κέντρα απεξάρτησης, ενώ σπάνια παρουσίαζαν στιγμές της καθημερινότητάς της. Αντίθετα καλλιτέχνες όπως ο Michael Jackson ή ο Shaun Morgan (Seether), έχαιραν πολύ καλύτερης μεταχείρισης από τα μέσα - παρόλο που ήταν κοινό μυστικό ότι αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Περιπτώσεις σαν αυτές της Winehouse ή της Joplin, αντιμετωπίζονταν σαν γυναίκες που είχαν πρόβλημα να διαχειριστούν το βάρος του ονόματός τους, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις ανδρών καλλιτεχνών, ως βασανισμένες ιδιοφυΐες.

 

 


Ο Kurt και η Amy δεν είναι οι μόνοι καλλιτέχνες που πέθαναν άδοξα και πρόωρα, θεωρώ όμως πως σαν προσωπικότητες έχουν κάποια κοινά. Ο frontman των Nirvana και η ευρηματική τζαζίστα - που δεν μπόρεσε ποτέ να συνυπάρξει σε ένα συγκρότημα - ήταν και οι δυο παιδιά χωρισμένων γονιών. Μάλιστα, οι γονείς και των δύο χώρισαν όταν οι ίδιοι ήταν 9 ετών. Η Amy - παιδί πολυμελούς οικογένειας, δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί και πολλοί λένε ότι λόγω του διαζυγίου, έκανε μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Kurt από την άλλη, έχοντας κακές σχέσεις με τη μητέρα του και πηγαινοερχόμενος από τον ένα γονέα στον άλλον, είχε στην εφηβεία του ελάχιστους φίλους, ενώ η αδερφή του δεν κατάφερε να τον απομακρύνει από τη μοναξιά του.

 

Πρόσφατα η οικογένεια της Winehouse αποκάλυψε ότι η τραγουδίστρια υπήρξε βουλιμική από τα μέσα της εφηβείας της, και αυτό ήταν κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πώς ο οργανισμός της ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες απεξάρτησης της. Ο Cobain είχε μια χρόνια ασθένεια στο στομάχι, που όμως δεν διαγνώστηκε ποτέ. Μάλιστα το πρόβλημα του αυτό ήταν μια από τις αιτίες που τον έσπρωξαν στα ναρκωτικά, καθώς με τη χρήση δεν ένιωθε τον πόνο, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος. Ένα τελευταίο κοινό στοιχείο τους, ο ερχομός ένος καταστροφικού έρωτα στις ζωές τους. Για τη μεν Amy ο Fielder ήταν αυτός που την έριξε ακόμη πιο βαθιά στη δίνη των ναρκωτικών - τόσο με την παρουσία όσο και με την απουσία του, για τον δε Cobain η Love ήταν αυτή που του χορηγούσε βαριά χάπια μετά τη χρήση.


Νομίζω πως η βαθύτερη αιτία της καταστροφής αυτών των δυο - πέρα από τα μοναχικά παιδικά χρόνια, ήταν ότι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή τη δημοσιότητα.

Όχι όμως μοναχά γιατί το βάρος του ονόματός τους ήταν μεγάλο, αλλά κυρίως επειδή ήταν δύσκολο να φέρουν σε ισορροπία τις δύο τους ζωές. Τη γεμάτη από θαυμασμό και αγάπη προς αυτούς - όταν τα φώτα της σκηνής ήταν αναμμένα, και την πιο σκοτεινή και μοναχική ζωή που έκαναν όταν τα φώτα έσβηναν.

 

Αυτό, σε συνδυασμό με την κακή προβολή από τα μέσα, καθώς και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία τους. Και οι δυο χρησιμοποιούσαν τη μουσική από την εφηβεία τους σαν διέξοδο στις δυσκολίες. Και αυτή η αστάθεια και η ανασφάλεια της εφηβείας τους, τους ακολούθησε στη μετέπειτα ζωή τους. Κάτι ακόμα που έρχεται στο μυαλό μου πολύ έντονα όταν σκέφτομαι το πώς έζησαν αυτά τα δυο μουσικά ταλέντα (αλλά και οι υπόλοιποι του club 27), είναι το ότι μου δίνουν την εντύπωση πως δεν ένιωθαν τα συναισθήματα των γύρω τους. Δεν ένιωθαν την αγάπη από το περιβάλλον τους, ενώ δίσταζαν να ζητήσουν βοήθειά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η Amy να φουσκώνει όλο περισσότερο τα μαλλιά της μετά το Frank - όσο πιο πολύ τα φούσκωνε, τόσο πιο ανασφαλής ένιωθε, έτσι είχε πει σε μια συνέντευξη. Και κάπως έτσι ο Cobain άρχισε να γίνεται ολοένα χειρότερα μετά το Nevermind, ώσπου τελικά να τον εγκαταλείψει αυτή η διέγερση που ένιωθε όταν έγραφε μουσική, όπως ανέφερε ο ίδιος στο γράμμα του.


Δεν θέλω να κλείσω λέγοντας ότι και οι δυο τους ήταν βασανισμένοι, ούτε αναφέροντας πως ήταν ευρηματικές προσωπικότητες και μουσικές ιδιοφυΐες. Όχι ότι δεν ήταν, αλλά αυτές οι λέξεις έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ που έχουν χάσει το νόημά τους. Όχι μόνο για αυτούς τους δυο αλλά και για τη Joplin, το Hendrix, το Jones, το Morrison και τους υπόλοιπους του club. Θα πω μονάχα ότι αυτοί οι δύο ήταν απλώς αυτό που ήταν: o Kurt Cobain των Nirvana που έμεινε στη μνήμη μας ως ο τραγουδιστής με την αριστερόχειρη κιθάρα, και η Amy Winehouse ως η Βρετανή με τη χαρακτηριστική φωνή και το πολύ έντονο eyeliner. Και ο τρόπος που θα τους γνωρίσουμε πρέπει να είναι αυτός που ήθελαν οι ίδιοι - τα τραγούδια τους.

 

 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review