Free Thinking Zone

ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
ένα concept βιβλιοπωλείο για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη

 

 

Στρατηγικά τοποθετημένο στη γωνία Σκουφά και Γριβαίων, ενώνοντας το Κολωνάκι με τα Εξάρχεια, προκαλεί σε μια δεύτερη ματιά κάθε περαστικό. Μια λιτή πινακίδα το προσδιορίζει. Οίκος Ανοχής Σκέψης. Λες «να μπω;». «Θα μπω!». Αισθητική industrial, θυμίζει νεοϋορκέζικα loft. Οι τοίχοι καλυμμένοι με βιβλιοθήκες. Ενας μεγαλος chesterfield δερματινος καναπες, μικρά τραπεζάκια, πίνακες, κι άλλα ράφια, πάγκοι με βιβλία, stand. Μουσική επένδυση άψογη, μηνύματα με απλό μαύρο μαρκαδόρο στους τοίχους και πολύ φως. Λες είναι café; Είναι βιβλιοπωλείο; Είναι χώρος εκδηλώσεων; Τι είναι;

 

 

Με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ και τον Vivaldi να μας πλασιώνει συζητήσαμε με την κυρία Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια του Free thinking zone, για το χώρο, τις ιδέες, το σύγχρονο διάλογο και όχι μόνο...

 

 

Τι είναι το Free Thinking Zone;

«Το Free Τhinking Zone είναι ένα βιβλιοπωλείο statement, ή αλλιώς ένα concept store. Θα ξεχώριζα τρεις τύπους βιβλιοπωλείων. Είναι καταρχήν τα βιβλιοπωλεία "super market", εκείνα δηλαδή στα οποία μπορεί να βρεί κανείς τα πάντα, χωρίς να υπάρχει μια επιλογή. Επειτα είναι τα βιβλιοπωλεία θέσης, όπως για παράδειγμα το Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο, ή ένα ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο, και τέλος, υπάρχουν τα βιβλιοπωλεία statement στα οποία ανήκουμε κι εμείς. Αυτό που διαχωρίζει τα βιβλιοπωλεία statement απο τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία θέσης, είναι ότι επιπλέον, κάνουν ακτιβισμό. Εμάς μας ενδιαφέρει να δραστηριοποιηθούμε σε θέματα διαφορετικότητας, ελευθερίας σκέψης, έκφρασης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως μη βίας. Μας απασχολεί να καταφέρουμε τελικά να συνενοηθούμε μεταξύ μας σαν κοινωνία. Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, αλλά πάντως να συνενοηθούμε στα βασικά. Πιστεύουμε ότι η εποχή μας πάσχει από υποτίμηση της έννοιας του διαλόγου και έλλειψη ουσιαστικής συννενόησης. Το Free thinking Zone δεν «φιλοξενεί» τον διάλογο στις εκδηλώσεις του, προκαλεί το ίδιο το διάλογο. Μέσα από τις συζητήσεις που διοργανώνουμε για ένα θέμα φέρνουμε σε επαφή αντικρουόμενες πλευρές».

 

 

Πως εννοούμε ένα ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο;

«Η προώθηση του διαλόγου , η ανοιχτή συζήτηση, η διαφωνία είναι μόνο μια έκφανση του ακτιβιστικού χαρακτήρα. Ο ακτιβισμός μπορεί να είναι ένα κάρο πράγματα. Από το να οργανώσουμε μια εκδήλωση συμπαράστασης στο Je suis Charlie, μέχρι να μαζέψουμε ρούχα για τους αστέγους ή να πάμε να βοηθήσουμε στο νυχτερινό σχολείο μεταναστών. Είναι άπειρα τα πράγματα που μπορουν να γίνουν».

 

 

 

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στο κατάστημα και χαζεύοντας τα ράφια παρατηρεί ότι οι τίτλοι των βιβλίων δεν είναι συνηθισμένοι. Πώς γίνεται η επιλογή των βιβλίων;

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια αλλά δύο βασικοί άξονες. Είμαστε ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στην επικαιρότητα αφενός, και αφετέρου να προβάλλουμε βιβλία που είναι αξιόλογα, κι όμως ξεχασμένα. Κάνουμε δηλαδή μια υπενθύμιση, και φέρνουμε ξανά στο φως τίτλους. Λειτουργούμε με εθελοντές και λέσχη ανάγνωσης. Φίλοι του χώρου διαβάζουν και προτείνουν βιβλία σχετικά με το θέμα που αγγίζουτμε κάθε φορά. Δεν είναι απίθανο να πετύχετε στα ράφια βιβλία που δεν υπάρχνουν αυτή τη στιγμή στα περισσότερα βιβλιοπωλεία επειδή δεν ανήκουν στα ευπώλητα της τελευταίας διετίας».

 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το όνομα του χώρου. Τί συμβολίζει το Free Thinking Zone;

«Πρόκειται για μια παράφραση του Free Τrade Zone ή αλλιώς της Ζώνης Ελέυθερου Εμπορίου, στα λιμάνια, όπου τα εμπορέυματα μπορούν να παραμείνουν αδασμολόγητα. Κατά αυτόν τον τρόπο η σκέψη δεν περιορίζεται εδώ. Υπάρχει και μια συμβολική αίσθηση του λιμανιού, όπου είσαι πάντα ελέυθερος. Με συγκινούν ιδιαίτερα τα λιμάνια, νομιζω ότι ανοίγουν ορίζοντες για περισσότερα πράγματα. Εδώ μπορείς να πεις άφοβα μια ιδέα χωρίς να φοβάσαι μη σε προσβάλλει κανείς, μη σε ειρωνευτεί, μη σε χτυπήσει. Όσο αποκρουστική και να είναι μια ιδέα, είναι μια ιδέα. Απλώς να διευκρινίζουμε ότι η ελευθερία έχει ένα βασικό όριο. Σε αυτόν τον χώρο το όριο είναι η άσκηση βίας, λεκτικής ή σωματικής. Αλλο σαρκασμός και σάτυρα, άλλο βρισιά και ειρωνεία. Ο μόνος χαρακτηρισμός του χώρου είναι «Οίκος Ανοχής Σκεψης», έναν τίτλο που επιλέξαμε λόγω της προκλητικότητας του, που γεννά όμως προβληματισμό. Πρόκειται για λέξεις παρεξηγημένες που επιθυμούμε να τους δώσουμε μια άλλη διάσταση. Εδώ προκαλούμε την ανοχή. Ανοχή στο διαφορετικό, στον διάλογο».

 

 

Έχει συμβεί κάποιο περίεργο περιστατικό, κάτι που να σας έκανε εντύπωση εδώ;

«Πολλά πράγματα συμβαίνουν καθημερινά, και καλά και κακά. Για παράδειγμα είχε συζητηθεί η επιλογή μας να μην φέρουμε στα ράφια μας το βιβλίο του Κουφοντίνα. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι η επιλογή αυτή ήταν καθαρή κίνηση marketing. Ομως ένα βιβλιοπωλείο statement με βασική του αρχή τη «μη βια» δεν είναι δυνατό να φιλοξενεί ένα βιβλίο που περιγράφει δολοφονίες. Δεν το λογοκρίναμε. Δυο τετράγωνα παρακάτω πωλείται κανονικά. Απλώς η φύση του χώρου μας επιτρέπει να επιλέγουμε συνειδητά τις ιδέες τις οποίες θα δώσουμε στέγη και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μια αλυσίδα αίματος».

 

«Δε χρειάζεται να συμφωνούμε! Εχουμε μπερδέψει τη συνενόηση με τη συμφωνία!»


Το Free Thinking Zone είναι ένας χώρος που αγκαλίαζει με κάθε τρόπο τον διάλογο. Διατηρείτε και έναν λογαριασμό στο twitter - πέρα από το προφίλ στο facebook - όπου τοποθετείστε πάνω σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και προκαλείτε και online διάλογο με συμμετοχή αντικρουόμενων απόψεων. Πως κυλά ο διάλογος σήμερα, συζητούν οι άνθρωποι;

«Δύσκολα θα έλεγα, και πολύ αργά. Πράγματι διατηρούμε λογαριασμούς σε όλα τα social media, είναι άλλωστε εργαλεία διαλόγου. Και η διαφωνία είναι ευπρόσδεκτη και εκεί. Ετσι γεννιέται ο διάλογος. Όσο δεν είναι επίθεση, και όσο παραμένει στα όρια της ευγένειας και του σεβασμού είναι και θεμιτή και πολύ επιθυμητη η διαφωνία! Ο διάλογος σήμερα πάσχει. Το πιο δύσκολο είναι να πείσεις δυο ανθρώπους που διαφωνούν να καθίσει ο ένας να ακούσει τον άλλο και να συνενοηθούν.Υπάρχουν θέματα πολύ δύσκολα που κρύβουμε καλά κατω απ το χαλί. Οι θέσεις μας για το συμφωνο συμβίωσης, το Charlie Hebdo, το βιβλίο Κουφοντίνα είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αγγίξαμε και προφανώς άνθρωποι διαφώνησαν. Και μακάρι να γεννιέται έτσι διάλογος. Πάντα με σεβασμό. Δε χρειάζεται να συμφωνούμε! Εχουμε μπερδέψει τη συνενόηση με τη συμφωνία!»

 

 

Αν θα θέλατε να υπογραμμίσετε κάποιες βασικές θέσεις του Free thinking Zone στην Ελλάδα του 2015, ποιές προτάσεις θα κρατούσατε;

«Περισσότερη δικαιοσύνη σίγουρα! Δεν υπάρχουν δυστυχώς ίσες ευκαιρίες για όλους και ο πολίτης δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς. Περισσότερος ακτιβισμός και αλληλεγγύη. Και λίγο λιγότερο μίσος και περισσότερη νηφαλιότητα στο να συζητήσουμε τα βασικά. Μας χρειάζεται να συννενοηθούμε ως κοινωνία».

 

 

 

Το Free Τhinking Zone προτείνει

*Βιβλία

Λογοτεχνικό 1. Patrick Modiano "Στο café της χαμένης νιότης» εκδ. ΠΟΛΙΣ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014)
Δοκίμιο: Πλάτων «Πολιτεία» σε μετάφραση Σκουτερόπουλου εκδ. ΠΟΛΙΣ

*Εκδήλωση

Τρίτη 3 Μαρτίου στις 19.00 το FreeThinking Zone φιλοξενεί τον Jean Luc Νansy, ένα από τους μεγαλύτερους εν ζωη Γάλλους Φιλοσόφους που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

 

Free thinking zone
ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
Σκουφά 64 και Γριβαίων
Τηλ: 210 3617461
www.freethinkingzone.gr
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
twitter: @freethinkingzone
facebook: Free Thinking Zone

 

 


Ευχαριστώ θερμά την κυρία Αρετή Γεωργιλή για την φιλοξενία και την πολύτιμη κουβέντα μας.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review