Ο Σωτήρης Καστάνης βάφει την Κιμωλία ...«Πορτοκαλί»!

 

Το βράδυ της  Τετάρτης 5 Νοεμβρίου είχε ιδιαίτερα έντονο χρώμα για όσους βρέθηκαν στο club του Σταυρού του Νότου για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του πρώτου CD ενός σπουδαίου Έλληνα μουσικού, του κιθαρίστα Σωτήρη Καστάνη.

Το «Πορτοκαλί», όπως ευφάνταστα ονομάζεται το δίσκος, αποκάλυψε τις 9 σχεδόν ορχηστρικές μελωδίες του live, και εξέπληξε  όσους συγγενείς, φίλους, συνεργάτες ή και απλούς θαυμαστές της ορχηστρικής μουσικής παρευρέθηκαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους το δημιουργό του. Ανάμεσά τους η Γιώτα Νέγκα, η Σοφία Κουρτίδου και ο στενός συνεργάτης του Σωτήρη Καστάνη, Θέμης Καραμουρατίδης.

 

  

Η εκδήλωση είχε, πραγματικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από μουσικής άποψης όσο και από του φιλικού κλίματος διάδρασης που επικρατούσε. Από τη σκηνή του Σταυρού του Νότου πέρασαν, εκτός από τον Σωτήρη Καστάνη, η Γεωργία Κωνσταντίνου, ο JPCarlot, o Παύλος Συνοδινός, η Κατερίνα Πολέμη και ένα πλήθος σπουδαίων μουσικών, κυρίως συνεργατών του από τη φημισμένη “Bofiliou Band”. Η Κατερίνα Πολέμη, πάντως, έκλεψε την παράσταση με την αυθεντικότητά της, τη θεατρικότητα και την βαθιά φωνή της καθώς έπλεκε ...μουσικά εγκώμια στον κιθαρίστα!

 

 

Λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης, συνάντησα το Σωτήρη Καστάνη στα backstage του Σταυρού του Νότου, όπου κάναμε μια  πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση... 

Παίρνει το ποτό του, κάθεται στον γεμάτο θήκες οργάνων και καλώδια καναπέ και στρέφει το βλέμμα του σ’ εμένα. Έπειτα κάτι θυμάται, πετάγεται όρθιος κι αρχίζει να ψαχουλεύει σε στίβες χαρτιά για το πρόγραμμα του live, που όπως μου αποκαλύπτει, «Έχει φάει τον κόσμο να το βρει!». Φανερά πρεσσαριμένος, βυθισμένος στην ένταση και την αγωνία που βασανίζει τους καλλιτέχνες πριν από κάτι μεγάλο. 

 

 

Η πρώτη μου ερώτηση, σχεδόν αναμενόμενη! Γιατί πορτοκαλί; Ποια ψυχική διάθεση, ποια εικόνα, ποια αύρα το γέννησε αυτό το χρώμα; Δεν ξέρω πόσο συνειδητά το επέλεξα με αυτό το κριτήριο, σπεύδει να με προλάβει. Το δεύτερο τραγούδι σε στίχους της Μεταξίας Δρογώση έχει αυτόν τον τίτλο επίσης. Το τραγουδάω μάλιστα εγώ ο ίδιος. Έχει έναν ήχο, κατά την άποψή μου, που χαρακτηρίζει το Ελληνικό Ροκ. Έτσι πετυχαίνω μια σύνδεση του τωρινού Σωτήρη Καστάνη με έναν παλαιότερο εαυτό μου. Άλλωστε, έχω υπάρξει μέλος μερικών ιστορικών συγκροτημάτων της ελληνικής ροκ σκηνής, μου λέει κατεβάζοντας το βλέμμα. Έτσι λοιπόν, αυτό το CD, περιλαμβάνει τον τωρινό μου μουσικό εαυτό, και είναι «Πορτοκαλί», το πιο θερμό, το αγαπημένο μου χρώμα!

 

Ακούγοντας το δίσκο, ένοιωσα  να συμμετέχω σε ένα αλλόκοτο ταξίδι που κάθε σταθμός εκπλήσσει ακουστικά. Δε θα μπορούσα παρά να τον ρωτήσω πόσο σκόπιμα δημιούργησε αυτές τις διαφορετικές διαθέσεις για τους ακροατές του. Βεβαίως και είχα την πρόθεση να δημιουργήσω διαφορετικές ατμόσφαιρες. Μου αρέσει να ακούω διάφορα μουσικά στιλ. Θεωρώ ότι η μουσική δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα. Κι έτσι προσπάθησα να φτιάξω τις μουσικές που μου αρέσει αν ακούω εγώ ο ίδιος, και οι οποίες περικλείουν διάφορες στιγμές μου ταξιδεύοντας κι εγώ, αναζητώντας ήχους και ανακαλύπτοντας ηχοχρώματα. Γι' αυτό  θα μπορούσε κάποιος όντως να πει ότι το «Πορτοκαλί» είναι  μια συλλογή δικών μου τέτοιων κομματιών. Το εξώφυλλο του CD το γράφει πολύ εύστοχα, “09 easy listening tracks”.

 

Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά, είναι ότι προέκυψε στην πορεία, λέει για την συνεργασία του με την Κατερίνα Πολέμη στη μεταφορά του κομματιού «Πεταλουδίτσες» στα Βραζιλιάνικα. Το κομμάτι αυτό ξεκίνησε στα Ελληνικά. Ηχητικά, ωστόσο, παρατήρησα ότι έπαιρνε μια latin μορφή. Έτσι, σχεδόν αυθόρμητα, μου ήρθε η ιδέα για ξένο στίχο. Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκε η Κατερίνα Πολέμη, η οποία - εκτός από το γεγονός ότι έχει τα Βραζιλιάνικα μητρική της γλώσσα, είναι μια υπέροχη καλλιτέχνης, μια μοναδική performer με ταλέντο! Έχουμε γίνει σχεδόν φίλοι πια! Η ιδέα ξεκίνησε μόνο για την συμπλήρωση ξένου στίχου στις «Πεταλουδίτσες», όμως στην πορεία προέκυψε η ιδέα για εξ' ολοκλήρου ξένο στίχο στο “Borboletas”.

 

«Δεν ήθελα να είμαι ένας ακόμη τραγουδοποιός. Εστίασα στη μουσική, μιας και είμαι μουσικός. Άλλωστε, δεν ήταν πρώτο μέλημά μου να κάνει εμπορική επιτυχία»

 

 

Μιας και το «πορτοκαλί» είναι ένας καθαρά ορχηστρικός δίσκος, όπου οι στίχοι σε ορισμένα κομμάτια μόνο «ντύνουν» διακριτικά την εκάστοτε μελωδία, αναμενόμενη ήταν και η συζήτηση περί ορχηστρικής μουσικής και ραδιοφωνικής επιτυχίας, ειδικά στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο θέμα Ελλάδας, μου εξηγεί. Νομίζω γενικά ότι οι ορχηστρικοί δίσκοι συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση αποδέκτη. Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα ακροατών που ζητά ορχηστρική μουσική - σε αυτήν ανήκω κι εγώ. Επιπλέον, υπάρχει πολύς κόσμος που ασχολείται με το τραγούδι ως δημιουργία. Δεν ήθελα να είμαι ένας ακόμη τραγουδοποιός. Εστίασα στη μουσική, μιας και είμαι μουσικός. Άλλωστε, δεν ήταν πρώτο μέλημά μου να κάνει εμπορική επιτυχία, παραδέχεται. Στην αρχή μάλιστα ήθελα να το κάνω όλο ορχηστρικό! Και μετά λέω «Σωτήρη , βάλε κανένα στιχάκι, δε θα το ακούσει άνθρωπος!», αυτοσαρκάζεται ανάμεσα στα γέλια του.

 

«Κάποια στιγμή στο παρελθόν είχα φτάσει στα πρόθυρα μια κυκλοφορίας και τη ματαίωσα. Αυτή τη στιγμή όμως παρουσιάστηκε ένα υλικό με ιδιαίτερη δυναμική. Και είπα ή τώρα ή ποτέ!»

 

Συμμετέχοντας τα ροκ συγκροτήματα «Λευκή Συμφωνία» και «Ένοχο Λα», αλλά και συμπληρώνοντας ήδη πέντε χρόνια ως μόνιμος αποκλειστικός συνεργάτης στην μπάντα της Νατάσσας Μποφίλιου, ο Σωτήρης Καστάνης έχει ήδη εδραιώσει τη θέση του ως ένας ικανότατος κιθαρίστας στην Ελληνική μουσική σκηνή. Κι όμως, φέτος έρχεται να μας εκπλήξει με την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, το «πορτοκαλί» καθώς συστήνεται πια επίσημα και ως συνθέτης. Κίνηση που ωρίμαζε καιρό ή αποτέλεσμα των συνθηκών αυτή η κυκλοφορία; Η επιθυμία μου να κάνω αισθητή την παρουσία μου και ως συνθέτης πάντα υπήρχε. Απλώς κάποιες φορές φτάνοντας στο τελευταίο βήμα κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου, σε πιάνουν τα υπαρξιακά σου. Ποιος είμαι; Που πάω; Σε ποιους απευθύνομαι; Και λες άστο! Ξέρεις, μου παραδέχεται ντροπαλά, κάποια στιγμή στο παρελθόν είχα φτάσει στα πρόθυρα μια κυκλοφορίας και τη ματαίωσα. Αυτή τη στιγμή όμως παρουσιάστηκε ένα υλικό με ιδιαίτερη δυναμική. Και είπα ή τώρα ή ποτέ! Ε, και έμεινε το τώρα! Επίσης, ναι! Είναι αλήθεια ότι είμαστε ομάδα, απαντά στην παρατήρησή μου ότι επί σκηνής  βλέπω γνώριμα πρόσωπα μουσικών που συνεργάζεται χρόνια. Οι μουσικοί είναι πια και φίλοι μου από την μπάντα της Νατάσσας (Μποφίλιου). Άλλωστε, πάντα νομίζω η τέχνη λειτουργούσε συλλογικά. Εγώ, μουσικά, ωρίμασα μέσα σε γκρουπ και γενικά πιστεύω πολύ στην ιδέα της ομάδας. Το «Πορτοκαλί» είναι μεν ένας προσωπικός δίσκος, που όμως για την υλοποίηση του εργάστηκε μια μεγάλη ομάδα.

 

 

Και ποια τα επόμενα σου βήματα; Περιμένουμε live; Τον ρωτάω στο τέλος καθώς ακούω τα πρώτα κουρδίσματα των οργάνων που τον καλούν στη σκηνή. Θα ήθελα να κάνω κάποια live εκτός Αθήνας! Θα δούμε! Ας περάσει η σημερινή βραδιά και βλέπουμε, μου απαντά αγχωμένα. Θα ήθελα να κάνω και κάποια video clips. Έχω φιλόδοξο σχέδιο να οπτικοποιήσω και τα εννιά κομμάτια. Βέβαια, στην ορχηστρική μουσική, όπως τη σκέφτομαι, δε ξέρω πόσο απαραίτητο είναι να δίνεις εικόνες. Ο ακροατής τις πλάθει τις εικόνες, και είναι καλό κάποια πράγματα να τα αφήνεις στην φαντασία του. Μάλλον το Rain Song, πάντως, που έχει αγαπηθεί πιο πολύ από το κοινό, θα το αφήσω χωρίς video clip, να το φαντάζεται ο καθένας όπως θέλει.

 

Σωτήρη, πριν σ' αφήσω να φύγεις, θέλω τα τέσσερα κομμάτια που σε συντροφεύουν αυτό το φθινόπωρο... Ωπ ! τώρα με έπιασες απροετοίμαστο! Εμμ, από τα δικά μου, σίγουρα το Rain Song και η Παιδική Χαρά! Αλλά τα αγαπώ όλα το ίδιο, είναι ανάλογα τη διάθεση. Επίσης τώρα τελευταία έχω κολλήσει με Bregovic, ας πούμε η συνεργασία του με τον Iggy Pop στο Arizona Dream με συντροφεύει το τελευταίο διάστημα πολύ έντονα. Και τέλος, κάτι με έχει πιάσει με τον Chopin τελευταία και ειδικά τα Νυχτερινά του. Τα ακούω το βράδυ σπίτι όταν χαλαρώνω και κάθομαι να απαντήσω καμία συνέντευξη!

 

Το «Πορτοκαλί» κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία όλης της Ελλάδας από την Protasis Productions

Αναζητήστε τον Σωτήρη Καστάνη και τη δουλειά του στο προσωπικό του site www.sotiriskastanis.com ή στη σελίδα του στο Facebook: Sotiris Kastanis

Δείτε το video clip της συνεργασίας του με την Κατερίνα Πολέμη για τις «Πεταλουδίτσες» εδώ:

 

 

 

 

 

  

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review