Δια χειρός Βάλιας Μπινίκου & Ελίνας Αντωνοπούλου

Οι εμπνεύστριες της «Χειροτέχνικα» μιλούν στο e-kimolia 

 

 

Ξεκίνησε δειλά δειλά, τέσσερα χρόνια πρίν, για να φτάσει σήμερα να συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες διαφορετικούς προμηθευτές ειδών crafting, και να υποδέχεται χιλιάδες δημιουργικών ανθρώπων που αγαπούν το χειροποίητο, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στο Φάληρο. Ο λόγος για τη «Χειροτέχνικα», τη μεγαλύτερη γιορτή χειροτεχνίας & DIY στην Ελλάδα, υπό τη διοργάνωση της εξειδικευμένης στο χειροποίητο ιστοσελίδας ftiaxto.gr.

Πρώτη φορά την επισκέφτηκα πέρυσι, από περιέργεια περισσότερο παρά επειδή είχα ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενό της, και έμεινα έκπληκτη από το πλήθος των υλικών που διέθετε, τα πολύ χρήσιμα  σεμινάρια και τις παρουσιάσεις. Χρώματα κάθε λογής, νήματα, εργαλεία, χάντρες και κορδέλες, σε μια θάλασσα περιπτέρων και stand. Και με είχε εντυπωσιάσει ιδιαιτέρως η οργάνωση, η συνέπεια στην τήρηση προγραμμάτων στα δωρεάν σεμινάρια και ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπιζόταν η εκδήλωση από τους διοργανωτές.

 

Στιγμιότυπο από την περσινή «Xειροτέχνικα»

 

Τα ηνία της όλης εκδήλωσης αναλαμβάνουν δύο νέες crafters, με πάθος για δημιουργία και αφοσίωση στο αντικείμενο τους, η Βάλια Μπινίκου και η Ελίνα Αντωνοπούλου, διαχειρίστριες του ftiaxto.gr, ενός εξαιρετικά οργανωμένου διαδικτυακού περιβάλλοντος, γεμάτου ιδέες και προτάσεις για χειροποίητες κατασκευές. Τις θαυμάσαμε, τις συγχαρήκαμε για τη δουλειά τους, και ήρθε η ώρα να τις γνωρίσουμε μέσα από τα δικά τους λόγια.

Η Βάλια και  η Ελίνα μιλούν στο e-kimolia για τη χειροτεχνία, το ftiaxto.gr, τη σχέση του κόσμου με τη χειροτεχνία και φυσικά για όσα θα δούμε στην τέταρτη «Χειροτέχνικα», στο Σ.Ε.Φ το τριήμερο 31 Οκτωβρίου, 1 & 2 Νοεμβρίου.

 

 

Αριστερά η Ελίνα Αντωνοπούλου, δεξιά η Βάλια Μπινίκου

 

Ελένη Λόζου: Έχετε χτίσει μαζί την ιστοσελίδα ftiaxto.gr, ένα περιβάλλον αφιερωμένο στην κατασκευή του χειροποίητου. Πριν οργανωθεί, πώς ξεκίνησε για την κάθε μία σας το «ταξίδι» στον κόσμο της χειροτεχνίας;

Ελίνα: H σχέση μου με τη χειροτεχνία ήταν μάλλον παρεξηγημένη. Κάποια στιγμή μια «καλή» δασκάλα καλλιτεχνικών στο σχολείο μου, είπε στη μητέρα μου οτι δεν έχω κανένα ταλέντο στα καλλιτεχνικά. Αυτό ήταν. Για αρκετά χρόνια πίστευα κι εγώ οτι δεν «το 'χω». Μέχρι που ενήλικη πια και με μεγάλη πίεση στη δουλειά μου, αποφάσισα να δοκιμάσω το πλέξιμο. Ε, από εκεί ξεκίνησαν όλα. 

Βάλια: Ξεκίνησα στο Γυμνάσιο όταν έπαιρνα διαλυμένα κολιέ της μητέρας μου και έφτιαχνα καινούργια. Θυμάμαι ήμουν πολύ περήφανη όταν τα πρόσεχαν οι συμμαθήτριές μου και με ρώταγαν από που τα αγόρασα.

 

Ε.Λ: Από πού αντλείτε έμπνευση και ιδέες;

Ε: Από το Internet κυρίως. Νομίζω οτι το Pinterest είναι μεγάλη «πληγή» για όσους ασχολούνται με το χειροποίητο. Μπορείς κυριολεκτικά να χαθείς για ώρες εκεί μέσα.

Β: Από παντού! Είμαι οπτικός τύπος, βλέπω μοτίβα και ιδέες παντού... στα φύλλα, στο δρόμο, στις κολώνες!

 

 

 

Ε.Λ: Έχετε μετατρέψει κατά κάποιον τρόπο το «χόμπι σας» σε επαγγελματική δραστηριότητα. Εχει χάσει καθόλου τη «μαγεία» του;

Ε: Και ναι και όχι. Υπάρχουν φάσεις που τρέχουμε με διαδικαστικά και οργανωτικά πράγματα, που είναι αναγκαία, και που όντως η μαγεία χάνεται τελείως. Αλλά πάντα υπάρχουν και οι φάσεις που συνειδητοποιούμε πόσο τυχερές είμαστε που κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε. Ευτυχώς προς το παρόν οι δύο αυτές πλευρές του νομίσματος ισορροπούν.

Β: Έτσι ακριβώς είναι, όπως τα  λέει η Ελίνα...

 

Ε.Λ.: Προσπάθησε με 5 ουσιαστικά να μου ορίσεις τη λέξη  ΕΜΠΝΕΥΣΗ.

Ε:  1. Δημιουργία / 2. Παρέα / 3. Ζωή / 4. Παιχνίδι / 5. Ανεμελιά

Β:  1. Πρωτοτυπία / 2. Ελευθερία / 3. Αφαίρεση / 4. Επαφή / 5. Πάθος

 

 

Ε.Λ: «Παιδί» του fiaxto.gr είναι η «Χειροτέχνικα», η μεγαλύτερη γιορτή χειροτεχνίας που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το «δημιουργικό πάρτυ»; Υπήρχαν δυσκολίες στην υλοποίηση;

Ε: Η ιδέα γεννήθηκε από τη δική μας ανάγκη να βρίσκουμε συγκεντρωμένους σε ένα μέρος για 2-3 ημέρες όλους τους προμηθευτές υλικών και εργαλείων χειροτεχνίας. Και φυσικά να έχουμε και μια αφορμή να βρεθούμε όλοι όσοι αγαπάμε το χειροποίητο μαζί, να τα πούμε και να περάσουμε όμορφα.

Β: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε έχουν να κάνουν κυρίως με οργανωτικά θέματα - δεν είμαστε "εκθεσάδες", χρειάστηκε να μάθουμε γρήγορα και στην πράξη τι χρειάζεται μια έκθεση για να λειτουργήσει. Από την άλλη, αυτό είναι καλό, γιατί τελικά δεν κάνουμε άλλη μια έκθεση, αλλά αυτό που μας ταιριάζει.

 

Ε.Λ: Η προηγούμενη «Χειροτέχνικα» σημείωσε τεράστια επιτυχία. Τι διαφορετικό να αναμένουμε φέτος, από την τέταρτη ;

Ε: Αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε φέτος είναι να εντάξουμε στις θεματικές της «Χειροτέχνικα», εκτός από το Εργόχειρο και το Hobby και το DIY, δηλαδή τα μαστορέματα και την κηπουρική. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει αρκετά καλή δουλειά και στο κομμάτι της διακόσμησης και της έμπνευσης. 

Β: Η «Χειροτέχνικα», ξεκίνησε πολύ μικρή το 2011. Η φετινή «Χειροτέχνικα» της Αθήνας θα είναι η μεγαλύτερη, με 37 συμμετοχές, ενώ για πρώτη φορά προσφέρονται και worskshop. 

 

 

Ε.Λ: Αποφασίσατε το «ταξίδι» της έκθεσης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Προηγήθηκε η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Οκτώβρη, και ακολουθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου στην Κρήτη. Πώς βιώσατε την ανταπόκριση του κοινού στην συμπρωτεύουσα και, γενικά, ποιά η ανταπόκριση του επαρχιακού κοινού; Ισχύει ότι δημιουργούν περισσότερο οι Αθηναίοι;

Ε: H εμπειρία μας από τη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ θετική, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου. Είναι γεγονός οτι η επαρχία «διψάει» περισσότερο για υλικά και ιδέες. Δε θα έλεγα οτι οι Αθηναίοι δημιουργούν περισσότερο. Μάλλον το ανάποδο ισχύει. Τουλάχιστον στην επαρχία είναι πολύ πιο έντονο το παραδοσιακό στοιχείο. Σε αυτό μας βάζουν τα γυαλιά.

Β: Η μόνη διαφορά που βλέπω είναι ότι εκτός Αθηνών είναι πιο δύσκολη η εύρεση "περίεργων" υλικών. Πιστεύω οι επισκέπτες της «Χειροτέχνικα Θεσσαλονίκης» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Ελληνικά e-shops και πλέον είναι έτοιμοι για online παραγγελίες.

 

Ε.Λ: Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια αυξημένο τνδιαφέρον, τόσο ερασιτεχνικό όσο και επαγγελματικό, για τη χειροτεχνία. Πως το ερμηνεύετε αυτό; Είναι σημείο των καιρών;

Ε: Σίγουρα είναι σημείο των καιρών. Πόσο ακόμη θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε να είμαστε άκρως καταναλωτικοί χωρίς να φτιάχνουμε κάτι με τα χέρια μας; Ο κόσμος έχει ανάγκη να δημιουργήσει και να εκτονωθεί. 

Β: Η δημιουργία είναι πάντα στην φύση μας, μπορεί κατά καιρούς να "ξεχνιόμαστε" και να ασχολούμαστε με άλλα, αλλά πάντα εκεί θα καταλήγουμε.

 

 

Ε.Λ: Είναι τελικά η  «στροφή στο χειροποίητο» ένα trend; Μπορεί να γίνει στάση ζωής;

Ε: Tο χειροποίητο για εμάς δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη. Και ιδιαίτερα αυτές τις εποχές που διανύουμε, ο κόσμος έχει ανάγκη από δημιουργία... να νιώθει ότι φτιάχνει κάτι μόνος του, από το μηδέν! Είναι φοβερό συναίσθημα αυτό και δυνατό όπλο ενάντια στη μιζέρια των καιρών. Μακάρι μέσα από όλα αυτά που ζούμε να μας μείνει τουλάχιστον κάτι θετικό. Μια πιο δημιουργική στάση ζωής.

Β: Μπορεί να γίνει στάση ζωής όταν δεν το βλέπεις σαν trend...

 

Ε.Λ: Η ενασχόληση με το  crafting  είναι ένα ρεύμα που μας ήρθε, λίγο αργοπορημένο, από το εξωτερικό. Υπάρχει για σας κάποιος ξένος crafter που αποτελεί πρότυπο προς μίμηση ή πηγή έμπνευσης;!

Ε: Το λέμε σε όλες μας τις συνεντεύξεις. H Martha (Stewart) ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η κυρία της χειροτεχνίας.

Β: Εγώ εμπνέομαι από bloggers που μοιράζονται τόσο τις δημιουργίες τους όσο και κομμάτια της ζωής τους. Συνήθως ζουν σε φάρμες ή απομονωμένες περιοχές και βγάζουν καταπληκτικές φωτογραφίες!

 

Ε.Λ:  Τι είναι για σένα η « χειροτεχνία»; Τι κάνει μια κατασκευή πετυχημένη;

Ε: Οτιδήποτε κάνουμε με τα χέρια μας... Εάν κοιτάς μια κατασκευή σου και χαμογελάς, τότε σίγουρα είναι πετυχημένη.

Β: Η χρυσόσκονη!

 

Ε.Λ: Για ποιά χειροτεχνία σου είσαι περισσότερο περήφανη και γιατί; Περίγραψέ την.

Ε: Νιώθω πολύ περήφανη για όσα φτιάξαμε παρέα με τη Βάλια για τα βαφτίσια της κόρης μου. Ειδικά για το βαφτιστικό της φουστανάκι και τη λαμπάδα.

Β: Το παπλωματάκι που έφτιαξα για την βαφτιστήρα μου (κόρη της Ελίνας). Ήταν το πρώτο μου quilt και ακόμη και τώρα όποτε το βλέπω το θαυμάζω.

 


Ενημερώσου για το πρόγραμμα και τα happenings της φετινής «Χειροτέχνικα», στο επίσημο site της xeirotexnika.gr 

Πάρε ιδέες, εμπνεύσου, συζήτησε και πληροφορήσου στο ftiaxto.gr 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review