Κτίρια υπό κατάληψη: μια πολύ παλιά ιστορία

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς ακούσει για τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη στην Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Προεξαρχούσης της Βίλας Αμαλία, η οποία ήρθε στο προσκήνιο μετά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας για εκκένωση, ακολούθησαν και διάφορα άλλα τέτοια κτίρια, που ανήκουν είτε στο δημόσιο και τους φορείς του, είτε σε ιδιώτες και βρίσκονται υπό το «καθεστώς» κατάληψης.

 

Έψαξα, βρήκα και σας παρουσιάζω τα κυριότερα εξ’ αυτών, πλαισιώνοντάς τα με λίγα λόγια για την ιστορία τους.

Πάμε λοιπόν:

 

 

 

1. «Βίλα Αμαλία»

Το πιο «δημοφιλές» κατειλημμένο κτίριο της Αθήνας. Έργο του Ερνέστου Τσίλλερ και χώρος όπου στεγαζόταν το θρυλικό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, από το οποίο αποφοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο αείμνηστος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς και πολλοί άλλοι. Κατελήφθη από αντεξουσιαστές το 1990 και τελούσε υπό κατάληψη μέχρι και το 2012, όπου η παρέμβαση της αστυνομίας οδήγησε σε πολλές προσαγωγές και τελικά στην εκκένωση του κτιρίου, το οποίο φρουρείται μέχρι και σήμερα. Το όνομα «Βίλα Αμαλία» δόθηκε από τα άτομα που το κατέλαβαν, λόγω του ότι λίγες μέρες πριν είχαν καταλάβει κτίριο στην οδό Αμαλίας και εν συνεχεία βρήκαν «καταφύγιο» στο κτίριο της οδού Αχαρνών και Χέϋδεν. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται στην ουσία για δύο κτίρια με κοινή αυλή , τα οποία αποτελούσαν  επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυρόπουλου. Σήμερα το κτίριο ανήκει στο Δημόσιο.

 

 

 

 

2. «Βίλα Σκαραμαγκά»

Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, στην οδό Πατησίων, αποτελεί ένα ακόμη κτίριο που κατελήφθη τα τελευταία χρόνια. Ένα μικρό αδιέξοδο δρομάκι που τέμνει κάθετα τη Πατησίων έδωσε και το όνομα αυτό στη Βίλα. Το τεράστιο αυτό κτίριο αποτέλεσε την οικία της Μαρίας Κάλλας και από το 1989 (επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη) χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο από το 1950.

 

 

 

 

3. «Λέλα Καραγιάννη»

Η παλαιότερη κατάληψη στην ιστορία! Το τετραώροφο κτίριο επί της οδού Λέλας Καραγιάννη 37, εγκαταλειμμένο από το 1960 έως το 1988, κατελήφθη την ίδια χρονιά και παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, επί 25 χρόνια οι αστυνομικές δυνάμεις δε κατάφερναν καν να το προσεγγίσουν. Λίγο παρακάτω βρίσκεται το σπίτι της ιστορικής αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη, από την οποία πήρε την ονομασία του και ο δρόμος. Το κτίριο ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

 

 

4. «Πάτμου και Καραβία»

Επίσης από τις παλαιότερες καταλήψεις στην ιστορία, αφού το κτήμα Πάτμου και Καραβία στα Πατήσια κρατά από το 1989. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζει το γεγονός  ότι έχει χαρακτηριστεί και ως «πράσινη κατάληψη», καθώς αποτελεί το μοναδικό «πνεύμονα» πρασίνου στη γύρω περιοχή. Ο χώρος και το κτίσμα μέσα σε αυτόν, ανήκουν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός πως, όταν αποφασίστηκε να ανεγερθεί εκεί σχολείο λόγω της μεγάλης έλλειψης κτιρίων, κινητοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και ανέστειλαν την ανέγερσή του, με σκοπό τη «μη - τσιμεντοποίηση» της. Μολαταύτα, «επετεύχθη», τελικά, η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος σε διπλανό οικόπεδο της περιοχής και σήμερα, στο υπό κατάληψη κτίριο λειτουργεί – μεταξύ άλλων, μίνι μπαρ με τραπεζάκια στο γκαζόν και διοργανώνεται πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικά, κινηματογραφικές προβολές, λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων κ.α.

 

 

 

 

5. «Terra Incognita»

Η παλαιότερη και πιο γνωστή από τις υφιστάμενες καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Ολύμπου και Τάσκου Παπαγεωργίου, κατελήφθη το Φεβρουάριο του 2004 και ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα άτομα που το κατέλαβαν προχώρησαν σε επισκευές και εργασίες συντήρησης του εγκαταλειμμένου χώρου, καθώς και σε κινήσεις προσφοράς, όπως τη λειτουργία δωρεάν συνεργείου για μηχανάκια, τη δημιουργία ανταλλακτηρίου και τη διοργάνωση μαθημάτων.

 

 

 

 

6. «Βίλα Ζωγράφου»

Το κτήμα και η βίλα του Σωτήρη Ζωγράφου τελούν υπό κατάληψη από το τέλος του 2012. Κάθε Δευτέρα πραγματοποιείται ανοιχτή γενική συνέλευση και κάθε Κυριακή διοργανώνεται  «συλλογική κουζίνα». Επίσης, λειτουργούν  καφενείο, ανταλλακτικό παζάρι και προβάλλονται ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

 

 

 

 

7. «Σινιάλο»

Η κατάληψη  του κτιρίου στη συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Καποδιστρίου στο Αιγάλεω, έλαβε χώρα στα μέσα του 2010. Οργανώνονται μαθήματα αυτομόρφωσης, ενώ κάθε Τετάρτη πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιαιτέρως ενημερωμένο site που διατηρείται για τη συγκεκριμένη κατάληψη.

 

 

 

 

8. «Παπουτσάδικο»

Παλαιό εργοστάσιο κατασκευής παπουτσιών (όπως υποδηλώνει και η ονομασία της κατάληψης) που λειτουργούσε στη λεωφόρο Δαβάκη στο Χαϊδάρι. Κατελήφθη το Μάιο του 2011 και στο κτίριο λειτουργούν δανειστική βιβλιοθήκη, καφενείο, θεατρικό εργαστήρι, ομάδες εκμάθησης Αγγλικών και photoshop κ.α.

 

Τα υπό κατάληψη κτίρια στη χώρα μας φθάνουν σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό. Τα παραπάνω, αποτελούν ένα μικρό και μόνο δείγμα τους και επιλέχθηκαν κυρίως λόγω αναγνωρισιμότητας ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν. Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής καταλήψεις, που λόγω χώρου δεν ανέλυσα στο συγκεκριμένο άρθρο: «ΠΙΚΠΑ», «Στρούγκα», «Έπαυλη Κούβελου», «Αγρός», στην Αθήνα και «Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ», «Κατάληψη Ορφανοτροφείο», «Κατάληψη Μανδαλιδείου», «Κατάληψη Σχολείο», στη Θεσσαλονίκη.

Οι απόψεις των κατοίκων που ζουν γύρω από αυτά τα κτίρια διίστανται ως προς τις καταλήψεις, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι «είναι καλύτερα από το να χτιστεί μια ακόμη καφετέρια ή πολυκατοικία» και άλλοι πως «τα επεισόδια και οι φασαρίες είναι ανυπόφορες».

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review