Δε Φοβάμαι, δεν Ελπίζω, Είμαι…

Μετά από την τεράστια επιτυχία που είχε στο Βερολίνο, αλλά και στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας την εβδομάδα μνήμης και τιμής στον Ν.Καζαντζάκη, η παράσταση ‘Δε Φοβάμαι, δεν Ελπίζω, είμαι…’ ανεβαίνει στο Vault Theatre στο Γκάζι για μερικές ακόμα παραστάσεις.

Ο Μάριος Ιορδάνου έχοντας στο πλευρό του την πολυτάλαντη και πανέμορφη Σοφία Καζατζιάν, μετέτρεψαν τον μικρό χώρο του Vault σε έναν άχρονο τόπο όπου παρακολουθήσαμε μια σκηνή σύγκρουσης και ταυτόχρονα εμφανούς αλληλεξάρτησης αντίθετων εννοιών και συμβόλων όπως του Ανθρώπου του Καζαντζάκη με τον Υπεράνθρωπο του Νίτσε, του Λευκού με το Μαύρο, του Άντρα και της Γυναίκας, του Μυαλού και της Καρδιάς. Ο Έρωτας, ο Θάνατος, ο Θεός και ο Άνθρωπος, ήταν μερικά από τα θέματα που και ξεχωριστά αλλά και στον συνδυασμό τους, απασχόλησαν όχι μόνο τον Καζαντζάκη, αλλά και τον Μάριο Ιορδάνου. Μέσω της μινιμαλιστικής σκηνοθεσίας του, της μουσικής που ο ίδιος επιμελήθηκε και συνέθεσε, των χορογραφιών της Σοφίας Καζατζιάν και της εκπληκτικής και από τους δύο ερμηνείας, δημιουργείται μια τεταμένη ατμόσφαιρα που καθηλώνει τον θεατή.

Για μένα η παράσταση αυτή αποτέλεσε βίωμα. Όλα τα στοιχεία που την συνέθεσαν και κυρίως οι δύο ερμηνευτές, τόσο ξεχωριστά ο καθένας τους, όσο και ως αναπόσπαστο ζευγάρι, ακούμπησαν τα κομμάτια αυτά της ψυχής μου που δεν συμβιβάζονται, δεν επαναπαύονται ποτέ, και διαρκώς αναζητούν απαντήσεις στα ‘πώς’ και τα ‘γιατί’ της ζωής.

 

 

Η συνέντευξη που ακολούθησε μετά την παράσταση ήταν, το λιγότερο, εποικοδομητική. Φιλικός και πρόθυμος ο Μάριος Ιορδάνου, μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις και απόψεις του, τόσο για την ίδια την παράσταση όσο και για σημαντικά, φιλοσοφικής φύσεως, ερωτήματα.

 

- Για ποιο λόγο επιλέξατε συγκεκριμένα τον Καζαντζάκη? Λόγω των 130 χρόνων από την γέννησή του ή υπήρξε άλλος, προσωπικός λόγος;

Μ.Ι. : Λατρεύω τον Καζαντζάκη και τα κείμενά του. Θεωρώ πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και φιλοσόφους παγκοσμίως. Ο Καζαντζάκης και ο Νίτσε για μένα είναι από τα  πιο φωτεινά πνεύματα που έχουν πατήσει σε αυτόν τον κόσμο. Ο Καζαντζάκης είναι ένας αντάρτης του πνεύματος, ένας επαναστάτης της καρδιάς, ο οποίος με την δύναμη της ψυχής του σε γεμίζει και δυναμώνει και εσένα. Είναι ο άνθρωπος που λέει το εξής: «αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο γύρω σου, πρέπει να αλλάξεις τον κόσμο μέσα σου. Αρνήσου όλες τις παρηγοριές και φτιάξε έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου.» Δεν υπάρχει πιο όμορφο και γλυκό πράγμα από αυτό. Αυτός είναι ο Καζαντζάκης.

 

- Υπήρχαν δυσκολίες στον τρόπο απόδοσης των κειμένων του Καζαντζάκη στην παράσταση;

M.I. : Ο Καζαντζάκης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο του πολιτισμού μας και σίγουρα θέλει πάρα πολύ δύναμη και επιμονή στην προσέγγιση του. Ωστόσο θεωρώ ότι ήταν τόσο όμορφη αυτή η αναμέτρηση με το κείμενό του, τόσο λυτρωτική για μένα που πραγματικά το ευχαριστήθηκα με όλη μου την ψυχή. Ο Καζαντζάκης υπήρξε ο μεγάλος παρεξηγημένος της Ελλάδας, είναι ο άνθρωπος που η καθολική εκκλησία αφόρισε για τον ‘’Τελευταίο Πειρασμό’’ του. Να ξέρεις ότι στους καταραμένους της καθολικής εκκλησίας είναι ο Καζαντζάκης, ο Βολταίρος, ο Γαλιλαίος, ο Δαρβίνος, ο Κοπέρνικος, ο Σαρτρ, ο Ντιντερό, ο Μαρξ. Με λίγα λόγια τα μεγαλύτερα πνεύματα που έχουν περάσει από τον κόσμο. Ο Καζαντζάκης λοιπόν παρεξηγήθηκε. Ήταν ένας άνθρωπος άθρησκος, δεν πίστευε δηλαδή σε θρησκείες, σε εξαρτήσεις του ανθρώπου από τον άνθρωπο, αλλά πίστευε στον ίδιο τον άνθρωπο. Πίστευε ότι ο άνθρωπος πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να γίνει ανθρωπινότερος, όχι επανθρωπότερος. Να γίνει καλύτερος από αυτό που είναι.

 

- Ποιόν σκοπό υπηρετεί αυτή η επιλογή της ‘’ανάμειξης’’ του λόγου, της μουσικής και του χορού στην παράσταση;

M.I. : Θέλω όλες οι τέχνες να συμμετέχουν σε αυτό. Θέλω να συμμετέχει ο χορός, η κίνηση, ο θεατρικός λόγος, ο φιλοσοφικός λόγος του Καζαντζάκη, η μουσική, οι παύσεις. Θέλω όλες οι αισθήσεις μας να είναι τεταμένες, όπως επίσης και οι αισθήσεις των θεατών. Είναι ένα διαφορετικό είδος θεάτρου, το  physical theatre (σωματοποιημένο θέατρο) το οποίο απαιτεί ο ηθοποιός να τα δίνει όλα αλλά και να ξέρει να χειρίζεται το σώμα του με τέτοιο τρόπο σαν να παίζει ένα μουσικό όργανο. Το σώμα είναι ένα όργανο που ο ηθοποιός πρέπει να ξέρει να χειριστεί ώστε να βγάλει το καλύτερο ενεργειακά αποτέλεσμα. 

 

- Ποια είναι η σχέση Έρωτα και Θανάτου κατά την γνώμη σας;

M.I. : Υπάρχει στην παράσταση ένα ολόκληρο κομμάτι που αποτελεί ένα ερωτικό ινσταντανέ της ζωής με τον θάνατο, του λευκού με το μαύρο, της γυναίκας με τον άντρα. Θα σου απαντήσω λοιπόν με ένα ποίημα του Καζαντζάκη: «Αγαπώ θα πει χάνομαι. Αυτό είναι ο Έρωτας. Αυτή είναι η Αγάπη. Να χάνεσαι, να αφήνεσαι και να μην σε νοιάζει το χτες, να μη σε νοιάζει το αύριο. Να σε νοιάζει μόνο το τώρα.»

 

- Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που περνάτε μέσω των κειμενικών επιλογών που έχετε κάνει στην παράσταση;

M.I. : Ο Καζαντζάκης είναι πάρα πολύ επίκαιρος. Μίλάει για την καταγωγή και την ράτσα του ανθρώπου. Λέει κάτι πάρα πολύ απλό, και πάρα πολύ όμορφο, κι αυτό σε σχέση με τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία που για μένα είναι το λιγότερο κτηνώδες. Ο ρατσισμός είναι η έκφραση του κτήνους μέσα μας το οποίο όταν βρει τον χώρο να εκφραστεί βγάζει την χειρότερη μορφή στον άνθρωπο. «Ώς άνθρωπος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσεις την ράτσα σου. Να γνωρίσεις την καταγωγή σου. Να την καταλάβεις, να την αγκαλιάσεις και να την αγαπήσεις. Όμως το επόμενο βήμα είναι να την ξεπεράσεις και να την αφήσεις πίσω σου. Γιατί πάνω από όλα δεν είσαι ούτε Έλληνας, ούτε Τούρκος, ούτε Αμερικάνος, ούτε Γερμανός. Πάνω από όλα είσαι άνθρωπος. Και άνθρωπος που θέλει να γίνει ανθρωπινότερος. Άνθρωπος που θέλει να ξεπεράσει τις μικρότητές του, τα ελαττώματά του, τα μειονεκτήματά του, αυτά όλα που τον γειώνουν και τον κρατάνε στην γη. Άνθρωπος ο οποίος έχει ένα μόνο σκοπό. Να ξεπεράσει την φύση του. Να γίνει καλύτερος.»

 

- Κατά τον Νίτσε «ο Θεός πέθανε». Τι αντίκρισμα έχει κατά την γνώμη σας στην εποχή μας;

M.I. : Εσύ; Τι λες; Είναι ζωντανός; Γιατί εάν είναι, εγώ δεν τον βλέπω πουθενά…

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου

Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Μουσική-Σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν

Ενορχήστρωση: Μάνος Αντωνιάδης, Φώτης Μαντζαρίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Πέννυ Γκριτζάπη

 

Πολυχώρος Vault - Μελενίκου 26, Βοτανικός.

Τηλ: 2130356472, 6945993870

Παραστάσεις έως: 27/5/2014

Πληροφορίες: Δευτέρα, Τρίτη 9 μ.μ.

Τιμη: € 10, € 7 μειωμένο 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review