Ο Άγγλος ασθενής

Το παρόν κείμενο, όπως προϊδεάζει ο τίτλος, αναφέρεται σε μία από τις καλύτερες ερωτικές ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά στους κινηματογράφους το έτος 1996. Το θέμα που πραγματεύεται δεν είναι άλλο από τον απαγορευμένο παθιασμένο έρωτα του Ολλανδού χαρτογράφου Laszlo de Almassy και της Βρετανίδας Katharine Clifton.


Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Η ταινία ξεκινά με την συντριβή ενός αεροσκάφους στην έρημο Σαχάρα, όπου ο επιβαίνων τραυματίζεται άσχημα και το σώμα του έχει υποστεί πολλές κακώσεις. Τότε τον ανακαλύπτει κάποιος βεδουίνος και στη συνέχεια - η ταινία δε μας δείχνει πως - μεταφέρεται στην Ιταλία, έχοντας παράλληλα κενά μνήμης (αδυνατεί μέχρι και τ' όνομά του να θυμηθεί). Αξίζει να επισημανθεί πως ο δραματικός χρόνος της ταινίας είναι περίπου στα μέσα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εκεί μια νοσοκόμα η οποία τον περιποιείται, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα, τον δηλώνει ως Άγγλο ασθενή - εξ'ού και ο τίτλος. Κρύβονται και διαμένουν σ'ένα απομακρυσμένο μοναστήρι όπου και τον περιθάλπει. Σιγά-σιγά μέσα από τις εξιστορήσεις της Χάνα, της νοσοκόμας, αρχίζει και ανακαλεί στη μνήμη του το παρελθόν, ότι δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας του 1930, περίπου το 1938, με την έναρξη του Β' παγκοσμίου πολέμου, βρέθηκε στη Σαχάρα ως μέλος της αποστολής της βρετανικής χαρτογραφικής αρχής, ότι δεν πίστευε στην ύπαρξη του έρωτα και ξαφνικά γνώρισε τη Katharine που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, βάζοντας στόχο της ζωής του να την κατακτήσει, αδιαφορώντας που η ίδια ήταν παντρεμένη. Ακόμη, θυμάται τον χορό που είχε μαζί της, τη στιγμή που βρέθηκαν μόνοι και ενόσω απουσίαζε ο άνδρας της σε αποστολή, κρυμμένοι στο αυτοκίνητο λόγω της ξαφνικής αμμοθύελλας, όπου της μιλά για τα φυσικά φαινόμενα και έρχονται λίγο πιο κοντά.

 

 

Αργότερα, η σκηνή μετατοπίζεται σ΄ένα ξενοδοχείο στην Αίγυπτο, όπου και έχουμε την πρώτη παθιασμένη ερωτική σκηνή μεταξύ τους. Εκεί, ο ήρωας εκστομίζει την περίφημη ατάκα «I hate the ownership, I hate to be owned». Αργότερα, έπονται κι άλλες ερωτικές σκηνές μεταξύ τους, ώσπου εμφανίζονται τα πρώτα νέφη στη σχέση τους και απομακρύνονται σταδιακά. Ύστερα, θυμάται πως, καθώς ετοιμάζει τα πράγματά του για ν΄ αναχωρήσει, αντικρίζει την Katharine και τον σύζυγό της να συγκρούονται σ' έναν βράχο με το αεροσκάφος τους, όπου ο σύζυγός της ανασύρεται νεκρός κι εκείνη βρίσκεται βαθιά τραυματισμένη. Τότε, την κουβαλά στην αγκαλιά του μέχρι τη σπηλιά και της υπόσχεται πως θα τρέξει για γιατρό. Έπεται μια έντονη συγκινησιακά φορτισμένη συζήτηση μεταξύ τους, όπου προφέρεται από την πρωταγωνιστή η περιβόητη φράση «Every night I cut out my heart, but in the morning it was full again».

 

Όταν μετά από τρεις ημέρες συνεχούς περπατήματος φτάνει στην αγγλική βάση της ευρύτερης περιοχής της Σαχάρα για να ζητήσει γιατρό, θεωρείται ύποπτος και κατάσκοπος των Γερμανών, οπότε φυλακίζεται και μπαίνει στο τρένο για την εξορία, όπου με δόλο δραπετεύει και απευθύνεται στους Γερμανούς για να τον βοηθήσουν να πάει στη σπηλιά, παραδίδοντας χάρτες της περιοχής. Φτάνοντας στη σπηλιά, βρίσκει νεκρή την αγαπημένη του, μόλα ταύτα της εκμυστηρεύεται την αγάπη του και την επιβιβάζει στο γερμανικό αεροσκάφος, όπου και συμβαίνει το ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο πρωταγωνιστής. Έτσι με την τεχνική της ring –composition (κυκλικής σύνθεσης) επιστρέφουμε στην αρχική σκηνή. Στο τέλος πια και εφόσον έχει θυμηθεί τα πάντα, εξαναγκάζει τη νοσοκόμα να του δώσει διπλή δόση μορφίνης και να του διαβάσει τον επίλογο του βιβλίου του.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στη ταινία μετατοπίζεται συνεχώς ο χρόνος πότε στο παρόν - ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι του ανήμπορος, και πότε στο παρελθόν - όλο το φλογερό πάθος που βίωσε, δίνοντας παράλληλα χώρο και στα άτομα που τον πλαισιώνουν να προβληθούν με τις προσωπικές τους ιστορίες.

 

Η γεύση που μου έμεινε, είναι πως η αληθινή αγάπη είναι πέραν κάθε σύμβασης. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής δε λογάριασε ούτε το γεγονός πως εκείνη ήταν παντρεμένη, ούτε δίστασε να αυτομολήσει προς τον εχθρό προκειμένου να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στην αγαπημένη του. Κι είναι η θύμηση αυτού του μεγάλου του έρωτα που τον οδηγεί στην ανασύνθεση του παρελθόντος του.

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review