Τα χέρια του Robert Bresson

Πόση προσοχή δίνεται άραγε μονάχα σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σώματος, όταν γυρίζεται μία ταινία; Άραγε η Χολλιγουντιανή αισθητική έχει εμφιλοχωρήσει υποδόρια τόσο στους θεατές, που για να νιώσουν ένα συναίσθημα από μια ταινία, έχουν την ανάγκη κοντινών πλάνων στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών για να ταυτιστούν με τα συναισθήματα που υποδύονται οι ίδιοι;


Ο γάλλος κινηματογραφιστής Robert Bresson διαφωνεί και το Criterion College δημοσιεύει ένα πειστήριο, του πόσο μαγικό και αξιοζήλευτο είναι, ένας καλλιτέχνης να μπορέσει να δημιουργήσει συναίσθημα από τον τρόπο που κινηματογραφεί τους ηθοποιούς του και ταυτοχρόνως από τον τρόπο που οι ίδιοι κινούνται στον χώρο. Τα χέρια, στις ταινίες του Μπρεσόν, κατέχουν εξέχουσα θέση. Ο ίδιος πίστευε πως έχουν την δική τους ψυχή. Το αποδεικνύει από το βίντεο που θα παρακολουθήσετε στη συνέχεια, το οποίο δεν κάνει τίποτα διαφορετικό, παρά αναδεικνύει το συναίσθημα που κρύβεται σε μία κίνηση του χεριού, ένα νεύμα, ένα άγγιγμα. Ο δισταγμός ή το πάθος, ή ο φόβος, ή η προσμονή, δεν χρειάζεται πρόσωπα θεατρικώς σμιλλευμένα. Η εικόνα είναι πολυεπίπεδη μα συνάμα τόσο απλή.

 

Αυτό είναι το μυστικό του. Η οποιαδήποτε χειρονομία στα μάτια του Μπρεσόν αποκτά νόημα και δίνει στον θεατή την αίσθηση που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης. Δίχως λόγια, άηχα, μονάχα με τις κινήσεις των άκρων.

 

 

Ο Robert Bresson γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1999, επηρεάζοντας ιδιαιτέρως αυτό που είναι γνωστό ως το Γαλλικό Νέο Κύμα στον κινηματογράφο. Η αισθητική του είναι πολύ ιδιαίτερη και αποτελεί σήμα κατατεθέν στις ταινίες του. Έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πιο αξιοσημείωτους γάλλους σκηνοθέτες μετά τον Jean Renoir, ενώ ο Jean-Luc Godard είχε γράψει για εκείνον πως επηρέασε τον γαλλικό κινηματογράφο με τον ίδιο τρόπο που ο Ντοστογιέφσκι επηρέασε την ρώσικη λογοτεχνία και ο Μότσαρτ την γερμανική κλασική μουσική.

 

 

Ξεκινήστε παρακολουθώντας αυτό το μικρό βίντεο αφιερωμένο στα χέρια των ταινιών του, και συνεχίστε εξερευνώντας την φιλμογραφία του. Θα γίνετε λίγο πιο πλούσιοι κι ευτυχισμένοι μετά από αυτή την μυσταγωγία. Σας το εγγυώμαι.

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review